Cauta in site        
cji menu

Evenimente


Scrisoare pentru Presedinte: Nu promulgati legea ANI

2010-05-13

Catre Presedintia Romaniei
In atentia Presedintelui Romaniei, Traian Basescu


Domnule Presedinte,

Organizatiile semnatare isi exprima ingrijorarea fata de forma legii privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate, adoptata ieri in plenul Senatului. Consideram ca forma adoptata reprezinta o abdicare de la principiile transparentei si responsabilitatii aferente statutului demnitarilor si functionarilor publici.
De asemenea, atragem atentia asupra faptului ca limitarea accesului la informatii relevante din declaratiile de avere si de interese ale demnitarilor/functionarilor publici face imposibila indeplinirea, de catre presa si organizatiile neguvernamentale, a rolului de caine de paza al democratiei. In conditiile implementarii acestei legi, jurnalistul se va afla in imposibilitatea de a informa corect si complet publicul cu privire la eventualele abuzuri ale functionarilor/demnitarilor.

In consecinta, va cerem sa nu promulgati legea adoptata ieri de Senatul Romaniei. Prin aceasta nu va cerem decat sa actionati in spiritul Pactului pentru garantarea libertatii de exprimare si cresterea responsabilitatii presei, pe care l-ati semnat in campania electorala prezidentiala din 2009.

Consideram intolerabil faptul ca, in conditiile crizei financiare, in timp ce se iau decizii pentru scaderea veniturilor unor categorii de cetateni, demnitarii voteaza legi care creeaza premisele cresterii propriilor averi, ascunse de ochiul publicului.

De aceea, intoarcerea in dezbaterea Parlamentului Romaniei a legii ANI ne va da tuturor celor interesati, inclusiv ignoratei societati civile, ocazia sa reafirmam principiile care trebuie sa stea la baza functionarii unei asemenea institutii. Numai astfel vor fi puse in aplicare valorile care asigura şi consolideaza transparenta şi responsabilitatea functiei si demnitatii publice fata de cetateni si previn posibilele acte de coruptie.


Semnatari:
Mircea Toma, Presedinte, Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei
Ioana Avadani, Director executiv,  Centrul pentru Jurnalism Independent
Cristian Pirvulescu, Presedinte, Asociatia Pro Democratia
Sorin Ozon, Presedinte Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie
Conventia Organizatiilor de Media *

* Conventia Organizatiilor de Media este o alianta a 40 de organizatii de media. COM s-a format in decembrie 2001.BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line