Cauta in site        
cji menu

Advocacy


Organizatiile de media din Romania solicita Presedintior din Parlamentul European sa sprijine Petitia pentru libertatea de exprimare

2010-12-17

Scrisoare deschisa adresata Presedintilor Parlamentului European

 Domnilor Presedinti: Jerzy BUZEK, Presedintele Parlamentului European, Joseph DAUL, Martin SCHULZ, Guy VERHOFSTADT, Rebecca HARMS, Daniel COHN-BENDIT, Michał Tomasz KAMIŃSKI, Lothar BISKY, Francesco Enrico SPERONI, Nigel FARAGE

 Organizatiile semnatare resping si condamna concluziile integrate in Strategia Nationala de Aparare a Tarii a Romaniei, conform carora presa reprezinta o vulnerabilitate la adresa securitatii nationale. Strategia a fost initiata de Presedintia Romaniei, adoptata de Consiliul Superior de Aparare al Tarii (CSAT) si inaintata in data de 23 iunie 2010 Parlamentului Romaniei.
Conform Strategiei Nationale de Aparare, “fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin răspândirea de informaţii false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului" reprezintă o vulnerabilitate a Romaniei.

 

Organizatiile semnatare considera ca rolul presei intr-o societate democratica este acela de a informa publicul in legatura cu chestiuni de interes public. Atunci cand jurnalistii informeaza publicul, exista si riscul ca institutii ale statului sa fie criticate. Riscul ca jurnalistii sa se insele si sa “raspandeasca informatii false” este un risc asumat in orice democratie in virtutea respectarii dreptului la libertatea cuvantului. Este responsabilitatea presei sa transmita informatii si este dreptul publicului sa le primeasca si sa le evalueze. Politicienii si functionarii publici au posibilitatea sa corecteze orice informatii eronate transmise de presa.

Documentul adoptat de CSAT nu contine si nici nu face trimitere la niciun fel de dovezi in legatura cu posibile “campanii de presă la comandă”. Acelasi lucru este valabil si pentru afirmatia potrivit careia exista “presiuni exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului”. Din acest punct de vedere Strategia Nationala de Aparare generalizeaza abuziv situatii pe care le presupune a fi reale, iar prin acest fapt calomniaza presa in ansamblul ei.

 

Acest document oficial, care contine enunturi superficiale si acuzatii importiva presei in ansamblul ei, constituie o amenintare severa la adresa libertatii cuvantului, prin faptul ca el poate fundamenta initiative legislative menite sa desfiinteze orice afirmatie critica la adresa inistitutiilor statului.
Organizaţiile semnatare au cerut Parlamentului sa retrimita documentul Presedintiei pentru a opera modificarile necesare, eliminand referirile la vulnerabilitatea pe care o reprezinta critica de presa.
Opinii similare au exprimat si partidele de opozitie din Parlamentul Romaniei.

Avand la baza aceste argumente, reprezentantii Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) si ai Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind, sustinuti de Federatia Europeana a Jurnalistilor au prezentat in data de 2 decembrie 2010, in plenul Comisiei PETI, o petitie prin care au sustinut ca introducerea prevederilor referitoare la activitatile mass-media in Strategia de Aparare a Tarii incalca Art.11 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, Art.10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Art. 6 din Versiunea consolidata a Tratatului privind Uniunea Europeana si intra in contradictie cu Hotararea Handyside pronuntata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in data de 7 decembrie 1976.
Strategia Nationala de Aparare a Romaniei, in forma actuala, poate ingradi libertatea de exprimare si, in acelasi timp poate permite abuzuri asupra jurnalistilor care critica institutii ale statului.

Art.195 din Regulamentul Parlamentului European prevede ca „o comisie poate vota în mod valabil în cazul în care un sfert dintre membrii care o compun sunt efectiv prezenţi; cu toate acestea, în cazul în care o şesime dintre membrii care o compun solicită acest lucru înainte de începerea votării, votul este valabil numai cu participarea majorităţii membrilor comisiei”. Cu toate acestea petiţia semnata de Mediasind si CSDR a fost declarata închisa cu votul a 16 eurodeputaţi ai Grupului Partidului Popular European (PPE), desi acest grup avea dreptul doar la 12 membri în comisie. Mai mult, conform articolului 195, pentru ca votul să fie valabil, PPE avea nevoie de 18 voturi, respectiv, jumătate plus unu din totalul voturilor.
Deoarece inchiderea acestei petitii ar putea constitui un precedent periculos pentru alte state membre ale Uniunii Europene, va rugam sa analizati procesul de vot din cadrul Comisiei PETI, din data de 2 decembrie. De asemenea, va rugam sa recomandati ca petitia in cauza sa fie declarata deschisa pana la aprobarea Strategiei Nationale de Aparare a Tarii in Parlamentul Romaniei iar, in functie de rezultatul acestui vot, Comisia de Petitii sa decida in consecinta.

Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei
Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj
Asociatia Patronala a Editorilor Locali - APEL
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii
Conventia Organizatiilor de Media
Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania
Centrul de Resurse Juridice
Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind
Patronatul Presei din Romania Romedia
Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania
Uniunea Ziaristilor Profesionisti


BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line