Cauta in site        
cji menu

Evenimente


Program de specializare in jurnalismul de sanatate (HeaRT - Health Reporting Training) - Comunicat de presa

2011-01-21

 Bucuresti, 21 ianuarie 2011
Un program european își propune să îmbunătăţească standardele jurnalismului de sănătate

Sănătatea și sistemul de sănătate reprezintă subiecte care își fac cu greu loc printre știri, fie că e vorba de reviste, ziare, presă online sau de audiovizual. Cât de serioase sunt relatările pe aceste teme și cât de multă informație importantă este ignorată?
Acestea sunt principalele teme abordate de un nou program european care reunește profesioniști de presă și din domeniul sănătății precum si reprezentanţi ai mediului academic din șapte țări, cu scopul de a evalua și îmbunătăți nivelul de pregătire a jurnaliștilor interesați de acest domeniu.
În cadrul acestui program de training inițiat de organizația Prolepsis din Atena, profesioniști din Germania, Portugalia, România, Marea Britanie, Finlanda și Estonia vor evalua atât programele de pregătire existente, cât și nevoile de training. Pe baza concluziilor, experții vor propune un scurt program de specializare destinat jurnaliştilor care relatează despre probleme de sănătate. Sesiuni de training vor fi susţinute în fiecare din țările participante la program.

În România, programul este coordonat de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Fără îndoială, sănătatea reprezintă o temă importantă pentru media: fiecare consumator de presă este preocupat de sănătatea sa și a celor apropiați, iar în industria de sănătate, ce reprezintă o afacere de peste 5 miliarde de dolari anual, lucrează peste 60 de milioane de oameni.

Sănătatea reprezintă și o problemă politică: câteva dintre țările membre ale Uniunii Europene alocă sănătății peste 10% din PIB, dar cele mai multe se străduiesc să reducă cheltuielile publice, ca urmare a crizei economice.

În unele țări, controversate reforme ale sănătății încearcă să crească implicarea și impactul sectorului privat. În multe cazuri, presa a explicat insuficient aceste reforme, astfel că ele sunt puțin sau deloc înțelese de marele public sau de profesioniștii în domeniu.

Cu siguranță, faptul că publicul dorește informații despre sănătate nu este suficient pentru ca factorii de decizie din media să fie gata să investească în pregătirea jurnaliștilor. În condițiile unei lipse aproape totale a programelor de specialitate, mulți jurnaliști trebuie să se descurce singuri; în multe cazuri, nu li se permite nici măcar să-și perfecționeze cunoștințele profesionale.

Programul, lansat în decembrie 2010, în cadrul unei întâlnirii organizate la Düsseldorf, își propune să colaboreze cu jurnaliștii din domeniul sănătății din toate țările Uniunii Europene.

Cu ocazia lansării, Afroditi Veloudaki, coordonatorul general al programului a spus:

“HeaRT este primul program de acest gen și ne bucurăm că avem posibilitatea de a îmbunătăţi calitatea jurnalismului de sănătate din Uniunea Europeană.”

Informații spuplimentare se pot obţine de la:

Afroditi Veloudaki, coordonator, Prolepsis, +302106255700, a.veloudaki@prolepsis.gr
Mihaela Danga, coordonator de program, CJI + 4 021 311 1378, mihaela@cji.ro


BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line