Cauta in site        
cji menu

Programe curente


HeaRT - Jurnalismul de sanatate in Uniunea Europeana, 1 noiembrie 2010 - 31 octombrie 2011

2011-01-24

Comunicarea pe probleme de sănătate este esențială atât pentru corecta informare a publicului, cât și pentru menținerea unor astfel de teme pe agenda publică. Potrivit studiilor (Smith, 2008; Dentzer, 2009), cei mai mulți jurnaliști nu dispun de pregătirea necesară pentru a putea înțelege complexitatea subiectelor științifice, astfel că relatarea incompletă sau distorsionată poate deveni uneori un adevărat pericol.
Jurnaliștii nu sunt pregătiți nici pentru a putea gestiona o criză precum cea creată de epidemia Ah1N1. Se simte deci, la nivelul Uniunii Europene, nevoia stringenta a îmbunătățirii nivelului de pregătire a jurnaliștilor din domeniu.
HeaRT își propune să elaboreze şi să deruleze programe de pregătire menite să asigure buna pregătire de specialitate a jurnaliștilor în scopul îmbunătățirii calității jurnalismului de sănătate in Uniunea Europeană.

Programul a fost inițiat de organizația Prolepsis (Grecia) și în România este coordonat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Din consorţiul de implementare mai fac parte: Fachhochschule Düsseldorf (Germania), Coventry University (Marea Britanie), Universidade do Minho (Portugalia), University of Tartu (Estonia) şi Finnish Institute of Occupational Health (Finlanda).

Principalele activități ale proiectului includ:
I. Evaluarea programelor de pregătire în domeniul jurnalismului de sănătate în UE și tările candidate; realizarea unei baze de date online cu programele existente.
II. Realizarea unei baze de date online cuprinzând jurnaliștii specializați în probleme de sănătate precum și articolele de specialitate elaborate începând cu 1998.
III. Elaborarea unei metodologii de pregătire pentru jurnaliștii care relatează despre probleme de sănătate. Metodologia va sta la baza programelor de pregătire care vor fi susținute în fiecare din țările participante la proiect.
IV. Elaborarea și susţinerea unor module de pregătire adaptate situației din fiecare țară participantă la proiect.
V. Organizarea unei conferințe europene care va reuni profesioniști din mass media, experți în probleme de sănătate, factori de decizie, politicieni; organizarea unor mese rotunde în fiecare din țările participante pentru diseminarea rezultatelor proiectului; realizarea unui website al proiectului.

Comunicatul de presa care a anunta inceperea programului este disponibil aici.

Informatii suplimentare se pot obtine de la Mihaela Danga, coordonator de program (mihaela@cji.ro), tel/fax: 021 3111378


BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line