Cauta in site        
cji menu

Evenimente


Federaţia Europeană a Jurnaliştilor promovează Jurnalismul ca bun public pentru a înfrunta criza în România

2011-02-07

Romania, la fel ca alte ţări est-europene, trebuie să adopte un nou discurs etic şi moral pentru a sprijini jurnalismul ca un bun public, afirmă Federaţia Europeană a Jurnaliştilor. Federaţia şi-a încheiat vineri misiunea de două zile la Bucureşti.

Delegaţia s-a întâlnit cu lideri ai jurnaliştilor, politicieni, preşedinţii celor trei instituţii publice de mass-media – radioul, televiziunea şi agenţia de presă - precum şi cu 50 de jurnalişti şi activişti media.
Secretarul General al Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Aidan White, a declarat că, în România, criza media arată că este nevoie de o nouă viziune asupra rolului jurnalismului în societate. “Este timpul să fie înlăturate toate formele de manipulare politică, să fie sprijinită o nouă viziune, cea a unui jurnalism etic şi moral, este nevoie urgentă de îmbunătăţirea condiţiilor sociale şi profesionale în care jurnaliştii îşi desfăşoară activitatea”, a spus White. „Aceasta este calea corectă de a înfrunta criza socială şi economică cu care se confrunta societatea românească”.
Aidan White a subliniat câteva dintre cele mai urgente probleme de rezolvat:
• Subfinanţarea drastică a societăţilor publice de media
• Creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru jurnalişti
• Îmbunătăţirea statutului jurnaliştilor ca profesionişti, nu ca  funcţionari publici

Delegaţia şi-a declarat susţinerea pentru Federaţia Română a Jurnaliştilor (FRJ) MediaSind care, recent, a negociat cu succes un nou contract colectiv de muncă pentru jurnalişti. Acesta include clauza de conştiinţă si luptă, de asemenea, cu încercările guvernamentale de a suprima dreptul la negociere al angajaţilor din toate sectoarele economiei.

“Încercările de a exclude mass-media de pe scena relaţiilor industriale vor diminua pe viitor statutul jurnalismului”, a declarat Cristi Godinac, preşedintele FRJ MediaSind. “Dacă va fi nevoie, vom contesta acest proiect de lege la Curtea Constituţională şi la instituţiile europene”, a adăugat el.

Delegaţia a subliniat, de asemenea, campania de a elimina din Strategia Naţională de Apărare a ţării  afirmatia care identifică mass-media drept o potenţială “ameninţare” la adresa securităţii naţionale. Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi membrii Parlamentului European conlucrează pentru a schimba sensul acestei politici.

“Criza din România este reflexia atacurilor asupra jurnalismului independent în întreaga regiune”, a declarat White. “În Ungaria, Bulgaria, dar şi în alte ţări, suntem martorii modului în care acţiunile politice erodează încrederea publicului în jurnalism. Noi trebuie să lansăm o contra-campanie în care jurnalismul independent și etic va fi centrul luptei pentru democraţie”.

Din delegaţia europeană au mai făcut parte Co-directorul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Marc Gruber şi Preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Macedonia şi Tracia, Moschos Voitsidis.
În urma misiunii, delegaţia va publica, la sfârşitul acestei luni, un raport complet care va include şi recomandări în sprijinul jurnaliştilor din România.


BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line