Cauta in site        
cji menu

Evenimente


Aidan White: Pentru mass media e nevoie de mai multe politici si mai putine legi

2011-02-07

"Este inacceptabil faptul că CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Ţării) a identificat mass-media drept o ameninÅ£are potenÅ£ială la adresa securităţii naÅ£ionale a României", a declarat Secretarul General al FederaÅ£iei InternaÅ£ionale a JurnaliÅŸtilor (FIJ), Aidan White la sfârÅŸitul săptămânii trecute, în cadrul mesei rotunde "Mass-media din Romania - provocările ÅŸi oportunităţile anului 2011", organizată la BucureÅŸti de FederaÅ£ia Română a JurnaliÅŸilor MediaSind.

 

"Acest lucru este neconstituÅ£ional, este împotriva drepturilor omului, încalcă libertatea de exprimare. E inacceptabil ca o politică naÅ£ională să identifice jurnalismul drept o ameninÅ£are la adresa siguranÅ£ei naÅ£ionale. Ceea ce mă îngrijorează este că s-a întâmplat într-un mod firesc, ca ÅŸi cum aÅŸa ar fi trebuit să stea lucrurile", a spus White.

ReprezentanÅ£ii FederaÅ£iei InternaÅ£ionale a JurnaliÅŸtilor ÅŸi ai FederaÅ£iei Europene a JurnaliÅŸtilor s-au aflat în Romania într-o misiune de documentare la invitaÅ£ia FederaÅ£iei Române a JurnaliÅŸtilor MediaSind, membru afiliat al celor două organizaÅ£ii. Ei au discutat cu reprezentanÅ£i ai autorităţilor statului roman, cu reprezentanÅ£i ai organizaÅ£iilor sindicale, profesionale ÅŸi patronale din mass-media despre problemele presei, încercând să identifice soluÅ£iile cele mai potrivite pentru Romania.

Raportul întocmit la finalul vizitei în România va fi prezentat de către FEJ, în calitatea sa de raportor oficial pe probleme de mass-media, organizaÅ£iilor internaÅ£ionale, printre care OrganizaÅ£ia NaÅ£iunilor Unite, Consiliul Europei, Parlamentul European ÅŸi Comisia Europeană.

White consideră „regretabil” refuzul PreÅŸedinÅ£iei ÅŸi Guvernului de a răspunde solicitărilor de a se întâlni cu reprezentanÅ£ii FEJ-FIJ,. „Sigur, primul ministru are un program încărcat, înÅ£elegem. Dar nu a fost posibil să avem întâlniri la nivelul Guvernului. Am întâlnit uÅŸi închise, nu uÅŸi deschise spre dialog”, a menÅ£ionat White. El a precizat, însă, că a avut discuÅ£ii cu reprezentanÅ£i ai Senatului ÅŸi ai Camerei DeputaÅ£ilor.

„La discuÅ£iile de la Senat, mi s-a spus că situaÅ£ia actuală a strategiei naÅ£ionale de apărare se va schimba. TotuÅŸi, este vorba despre schimbarea mentalităţii care a permis să se ia o asemenea decizie la nivelul CSAT. Mi s-a spus că problemele din mass-media sunt minore comparativ cu alte probleme. Criza socială, cea din economie, criza tineretului, sănătăţii (...) sunt, în mod clar, de o importanţă fundamentală ÅŸi au prioritate (...). Însă noi suntem convinÅŸi că mass-media trebuie să se afle mai sus pe scara priorităţilor. Dacă doriÅ£i ca în Romania să se rezolve problemele sociale, dificultăţile cu ÅŸomajul, va fi nevoie de un efort imens, dar nu va fi realizat decât dacă oamenii sunt implicaÅ£i. Singura cale este ca oamenii să fie informaÅ£i ÅŸi să aibă acces la mass-media credibile. Rezolvarea marilor problemelor cere participarea cetăţenilor, cere ca aceÅŸtia să aibă informaÅ£ii corecte. Vrem sprijin pentru jurnalism ÅŸi independenÅ£a lui pentru rezolvarea problemelor mai mari", a mai spus Aidan White.

Totodată, el a spus că "sprijinul financiar pentru serviciile publice de media este esenÅ£ial". "Presa trebuie să servească interesul public. Trebuie să reconstruim respectul pentru mass-media. JurnaliÅŸtii sunt profesioniÅŸti independenÅ£i, nu funcÅ£ionari publici. Datoria lor este faţă de oamenii pe care îi slujesc, nu pentru angajator", a subliniat White.

El a mai declarat că mii de jurnaliÅŸti în toată Europa au fost concediaÅ£i în ultima perioadă. "Nu este doar o problemă economică, ci ÅŸi de restructurare a industriei", a spus Aidan White. "Este nevoie de multă prudenţă atunci când se vorbeÅŸte de legiferare în domeniul presei, pentru că astfel de demersuri se pot dovedi o adevărată Cutie a Pandorei. Ne trebuie politici, nu legi", a spus el, enumerând printre "priorităţile absolute" în domeniul politicilor de media crearea unor condiÅ£ii mai bune pentru jurnaliÅŸti, mai multe investiÅ£ii în educaÅ£ie ÅŸi programe de educaÅ£ie media pentru publicul larg.

Europarlamentarul Renate Weber, prezentă la întâlnire, a precizat că în acest moment, Parlamentul European este pe cale să ia o decizie privind adoptarea unor standarde minimale la nivel european în materie de libertate a presei. Măsura este necesară dată fiind deteriorarea situaÅ£iei libertăţii de exprimare în ţările membre UE. “Este nevoie de standarde europene. În cazul în care statele membre nu îndeplinesc standardele, nu vom mai putea vorbi de o presă liberă.”

Prezent la masa rotundă de vineri, eurodeputatul Victor BoÅŸtinaru a anunÅ£at că petiÅ£iile ConfederaÅ£iei Sindicatelor Democratice din România ÅŸi FRJ MediaSind care reclamau introducerea presei în Strategia NaÅ£ională de Apărare (SNAp) ca vulnerabilitate a statului român, au fost redeschise. "Noi vom solicita de data aceasta un răspuns oficial din partea Comisiei Europene. Vom aÅŸtepta în egală măsură votul din Parlamentul naÅ£ional. Ar trebui ca acel articol referitor la media ca vulnerabilitate să fie eliminat, însă, dacă nu se va întâmpla aÅŸa, petiÅ£ia din Romania se va discuta în siajul celor cinci petiÅ£ii din Ungaria", a spus BoÅŸtinaru. El a mai precizat că pe 3 martie, la Bruxelles, va fi organizată o conferinţă despre libertatea presei.

PreÅŸedintele FRJ MediaSind, Cristi Godinac, a propus ca prevederea privind vulnerabilitatea presei din Strategia NaÅ£ională de Apărare să fie înlocuită cu „proasta guvernare” - ca principală vulnerabilitate la adresa cetăţenilor.

De asemenea, el a atras atenÅ£ia asupra faptului că actualul guvern doreÅŸte să desfiinÅ£eze contractele colective de muncă, precum ÅŸi principalele drepturi ale salariaÅ£ilor. El a anunÅ£at că FRJ MediaSind a reuÅŸit, împreună cu Uniunea NaÅ£ională a Patronatul Român – UNPR ÅŸi cu Patronatul Presei din România - ROMEDIA, să semneze Actul AdiÅ£ional nr.4 al Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură mass-media. Documentul, care are putere de lege, menÅ£ine pentru următorii doi ani drepturile câÅŸtigate de jurnaliÅŸti, cum ar fi clauza de conÅŸtiinţă ÅŸi nivelul de salarizare. El a mai anunÅ£at că au fost încheiate cu succes Contracte Colective în AgenÅ£ia NaÅ£ională de Presă Agerpres ÅŸi Trustul de Presă Realitatea Media.

În ceea ce priveÅŸte subfinanÅ£area instituÅ£iilor publice de media, preÅŸedintele FRJ MediaSind a reiterat necesitatea modificării legislaÅ£iei din domeniu, astfel încât să fie creat un mecanism eficient de finanÅ£are a celor trei instituÅ£ii publice de media: Societatea Română de Radio, Societatea Română de Televiziune ÅŸi AgenÅ£ia NaÅ£ională de Presă, Agerpres. „Este anormal ca angajaÅ£ii din Agerpres să fie trataÅ£i ÅŸi catalogaÅ£i drept funcÅ£ionari publici. AGERPRES este singura instituÅ£ie de presă din Å£ară unde nu există posibilitatea acordării tuturor drepturilor din Contractul Colectiv de Muncă la nivel de ramură mass-media. Această discriminare trebuie să înceteze urgent, prin modificarea Legii de organizare ÅŸi funcÅ£ionare a AgenÅ£iei”.

Directorul Executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent ÅŸi moderatorul mesei rotunde, Ioana Avădani, a supus dezbaterii problemele identificate de principalele organizaÅ£ii din mass-media, atât în domeniul profesionalizării jurnalismului, cât ÅŸi în cel economic ÅŸi al relaÅ£iilor angajat-angajator în mass-media. „Să vorbeÅŸti deschis despre problemele tale nu este un lucru de ruÅŸine. Ca jurnalist, eu cred ca adevărul este mai important decât imaginea. Nu ne putem preface că totul este în regulă cu noi, nu putem ascunde la nesfârÅŸit lucrurile neplăcute sub preÅŸ”, a declarat Ioana Avădani.

Pentru activitatea extraordinară în susÅ£inerea ÅŸi apărarea drepturilor jurnaliÅŸtilor români, Comitetul Executiv al FRJ MediaSind i-a acordat Secretarului General al FIJ, Aidan White, titlul de Membru de Onoare al OrganizaÅ£iei.

Evenimentul a fost organizat de FRJ MediaSind, cu sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent, ConfederaÅ£iei Sindicatelor Democratice din România, Patronatului Presei din România – ROMEDIA, Uniunii NaÅ£ionale a Patronatului Român, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune ÅŸi AgenÅ£ia NaÅ£ională de Presă, AGERPRES.

Printre participanÅ£i s-au numărat reprezentanÅ£i ai Comisiei Europene ÅŸi ai Parlamentului European, ai Ambasadelor FranÅ£ei, Germaniei, Olandei ÅŸi Ungariei, europarlamentarii Renate Weber ÅŸi Victor BoÅŸtinaru, preÅŸedinÅ£ii-directori generali al SRR ÅŸi SRTV, Andras Istvan Demeter ÅŸi, respectiv, Alexandru Lăzescu, Directorul General-adjunct al ANP Agerpres, Argentina Traicu, reprezentanÅ£i ai Consiliului NaÅ£ional al Audiovizualului, Directorul Departamentului LegislaÅ£ie din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă BucureÅŸti, Marilena BalabuÅ£i, reprezentanÅ£i ai principalelor organizaÅ£ii sindicale, profesionale ÅŸi patronale din România, precum ÅŸi jurnaliÅŸti din presa centrală ÅŸi locală.

 BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line