Cauta in site        
cji menu

Evenimente


Scrisoare deschisa catre autoritati si Comisia Europeana pentru deblocarea procesului de trecere la televiziunea digitala terestra in Romania

2011-02-15

Domnului Emil Boc, Primul Ministru al României
Domnului Valerian Vreme, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
Domnului Cătălin Marinescu, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii
Domnului Răsvan Popescu, Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului
CC: Doamnei Neelie Kroes, Comisarul pentru Agenda Digitală

Stimaţi Domni –
Europa se apropie din ce în ce mai mult de renunţarea totală la transmisia în format analog. Cetăţenii săi beneficiază deja de o gamă completă de servicii de televiziune digitală interactivă, la costuri reduse. Dividendul digital eliberat prin trecerea de la transmisia analog la cea digitală reprezintă în mod clar o oportunitate majoră din punct de vedere economic şi politic pentru naţiunile foarte avansate în acest proces. Aceste ţări sunt bine plasate pentru a beneficia de avantajele economice ale tehnologiei moderne, în conformitate cu Agenda Digitală a Uniunii Europene, care vizează construirea unei economii digitale înfloritoare până în anul 2020.
Din păcate, România a rămas în urmă în cursa procesului de digitalizare, iar acest fapt îi privează pe cetăţenii ţării de dreptul de a-şi îmbunătăţi viaţa de zi cu zi. Există, de asemenea, riscul de a pierde importante avantaje economice, oferite atât de trecerea la televiziunea digitală, cât şi de dividendul digital, ce constau în investiţii străine, locuri de muncă, precum şi o infrastructură modernă, care poate reduce consumul de energie, poate sprijini cetăţenii în vârstă, revoluţiona serviciile de sănătate sau îmbunătăţi serviciile publice.
Procesul de trecere la televiziunea digitală a fost amânat anul trecut, într-un moment în care lucrurile se mişcau şi procesul de licitare pentru atribuirea primelor două multiplexuri digitale era în plină derulare. Mari companii internaţionale s-au arătat interesate să participe la licitaţie, iar anularea acesteia nu a ajutat mediul de afaceri din România. În motivarea anulării procesului de trecere la televiziunea digitală a fost menţionat interesul public în contextul crizei economice, dar trebuie amintit faptul că pentru acest proiect Guvernul român nu aloca fonduri publice. Mai mult, companiile private interesate de acest proces s-au arătat dispuse să susţină financiar acest proiect.
În prezent, procesul este blocat. Strategia guvernamentală de trecere la televiziunea digitală nu este actualizată şi nu există niciun semn că România ar fi dispusă să respecte recenta recomandare a a Comisiei Europene, care a cerut statelor membre să realizeze trecerea la televiziunea digitală până în 2013.
Industria, cât şi simplii cetăţeni, sunt lipsiţi de orice informaţii cu privire la acest proces, care este esenţial pentru dezvoltarea economică a ţării.

Stimaţi Domni,
în virtutea celor mai sus enunţate, membrii Asociaţiei pentru Comunicaţii Digitale, principalul for independent consacrat promovării tehnologiilor digitale în România, împreună cu alte companii importante şi personalităţi din sectorul telecomunicaţiilor şi al televiziunii vă solicită să acționaţi cât mai repede pentru a resuscita procesul de trecere la televiziunea digitală prin:
1. Revizuirea și aprobarea, până la finalul primului trimestru al anului 2011, a unei noi Strategii de Tranziţie la Televiziunea Digitală, care trebuie să stabilească 2013 ca dată limită pentru finalizarea acestui proces. Calendarul de trecere la televiziunea digitală este un element cheie pentru România în respectarea acordurilor semnate la “Conferinţa Regională pentru Radio Comunicaţii, Geneva – GE-06” organizată de Uniunea Internaţională pentru Telecomunicaţii (ITU).
2. Garantarea atribuirii multiplexelor printr-un proces bazat pe competiţie şi transparență, care să ofere egalitate de șanse jucătorilor din industrie, asigurând în același timp că dreptul cetățenilor de a avea acces la informație este respectat. În consecință, este absolut obligatoriu ca procesul să asigure accesul cetățenilor la posturile TV publice, precum și la cele mai importante posturi TV cu acoperire națională.
3. Luarea tuturor măsurilor necesare pentru a se asigura că noua strategie creează cadrul pentru un proces neutru din punctul de vedere al tehnologiei și platformei, în concordanță cu recomandările CE, asigurând-se că cetățenii beneficiază de cele mai moderne tehnologii.
4. Crearea cadrului pentru o campanie de informare care trebuie să însoțească tranziția la televiziunea digitală, pentru a crește nivelul de informare cu privire la implementarea și beneficiiile oferite de noua tehnologie.
5. Punerea în dezbatere publică a folosirii dividendului digital în vederea obținerii tuturor beneficiilor economice.
6. Implicarea industriei, prin Asociația Pentru Comunicații Digitale și a altor organizații reprezentative, în procesul de elaborare a tuturor reglementărilor referitoare la procesul de tranziție la televiziunea digitală.
Membrii asociației și semnatarii acestei scrisori sunt gata să sprijine Guvernul în eforturile sale de a construi o societate digitală, modernă, în România.

Cu deosebită consideraţie
Mihai Constantin,
Președintele Asociației pentru Comunicații Digitale

Semnatari
Asociația pentru Comunicații Digitale
SES ASTRA
Eutelsat
Grayling
Prima 2 M Telecom
Rohde & Schwarz
Romkatel
Sony Central and Southeast Europe
Televiziunea Română
Mihai Constantin
Cristi Crețan
George Motoc
ActiveWatch -Agenția de Monitorizare a Presei
Absolute IT Solutions
Adisam Telecom S.A.
Asociatia Operatorilor Mobili din Romania
Centrul pentru Jurnalism Independent
Dever Service
TELEDATANET
Cristian Corobana
Doru Petrescu
Ioan Orghici


BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line