Cauta in site        
cji menu

Evenimente


Cheful Presei 2011

2011-05-05

Pe 3 mai, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii presei, ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent  si Centrul Roman de Jurnalism de Investigatie au organizat Cheful Presei, eveniment la care au participat aproximativ 600 de jurnaliÈ™ti, ONG-isti, politicieni È™i scriitori.
Tot acum, au fost decernate deja traditionalele diplome pentru premiantii si repetentii libertatii de exprimare din cursul ultimului an.
Inainte de Cheful Presei, organizatiile de media au depus la Parlament un pamflet de lege a presei, care poate fi accesat aici.
Iar, cu o zi inainte s-a lansat Raportul FreeEx 2010 - Libertatea Presei in Romania.
Anul acesta, Cheful Presei s-a desfășurat in Clubul Kulturhaus si a fost sprijinit de Wu Xing, Murfatlar, Petrom, JimBeam, Hellenic, Kulturhaus, Kamikaze Ursus și McDonald's. Le multumim inca o data sponsorilor!

PREMIILE FREEEX 2011

Repetenții libertăţii de exprimare

Categoria „Legi ale presei”

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a descoperit anul trecut cine ameninta siguranta României: campaniile media. Acum, ca strategii au dat mâna libera fortelor de securitate nationala sa se ocupe de periculosii din mass-media, România poate sa-si bea linistita whisky-ul la Cotroceni.

Se acorda CSAT premiul: Fugarim presa pentru Securitatea României si pentru linistea domniei sale.

Categoria „Legi ale presei”

Senatorul liberal Ioan Ghise a lansat un proiect de lege a presei care propunea atestarea jurnalistilor prin legitimatii de presa obligatorii, controlul psihologic al acestora o data la trei ani si diferite alte solutii de tip adio presa.
Neobositul deputat PDL Silviu Prigoana a lansat si dânsul cel putin doua proiecte de lege pentru linistirea presei: unul propunea trecerea TVR International sub controlul MAE, celalalt trecea presa scrisa si online sub controlul CNA.
Initiativele celor doi temerari ai gândirii demonstreaza ca România este o tara în care libertatea de exprimare legislativa a parlamentarilor este lipsita de orice control intelectual.

Se acorda parlamentarilor Ioan Ghise si Silviu Prigoana premiul:
„Nici parlamentarii nu se testeaza, nu-i asa?”

Categoria „Ajutor de neuitat”

Ca sa poata otravi Ardealul cu cianura, compania Rosia Montana Gold Corporation a otravit industria media cu cash. Pentru ca a scos presa din foame pe timp de criza, dar si pentru ca a îndopat-o cât sa nu mai vorbeasca, se acorda companiei aurarilor, ca premiu, un monumental loc de veci în galeriile romane de la Rosia Montana.

Premianții libertăţii de exprimare

Categoria „Whistleblowers”

Wikileaks si cofondatorul sau, Julian Assange, au reusit în ultimii ani sa expuna public grave încalcari ale drepturilor omului comise de guverne/ forte armate/servicii ale mai multor tari care se pretind campioni ai democratiei. Guvernele s-au enervat atât de tare, încât în 2010 si-au abandonat total pretentiile de promotori ai valorilor democratice si au declansat cea mai mare vânatoare globala din istorie contra unui mesager de informatii de interes public.

Se acorda Wikileaks si lui Julian Assange premiul Dracula, pentru felul în care au bagat spaima în fundul Statelor Unite ale Cenzurii.

Categoria „Tanar, dar fotograf”

Se acorda elevului Tudor Platon premiul pentru reusita de a-si scoate din minti profesorii si conducerea Colegiului National de Informatica din Piatra Neamt chiar la debutul sau în fotografie. Tudor s-a înscris la concursul “Gradinita de Fotografie Documentara Oskar”, cu fotografii în care a aratat limpede ce înseamna viata unui licean din clasa a 12-a.
Prin aceasta s-a ales cu o exmatriculare transformata în transfer fortat, la fel si alti cinci colegi folositi ca modele internautice, fumatoare si jucatoare de carti.

Pentru proiectul ”Elev în clasa a XII-a” – adevarata amenintare la adresa sistemului de învatamânt -, i se acorda lui Tudor Platon premiul “Bomba Molotov în Fotografie”.


BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line