Cauta in site        
cji menu

Oportunitati


Bursele Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sanatate mintala, editia 2011-2012

2011-06-20

Centrul Carter (Atlanta, SUA) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) anunţă ediţia românească 2011-2012 a Burselor Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sănătate mintală.

 Doi jurnalişti români vor beneficia de aceste burse, care le vor permite ca, timp de un an, să realizeze un proiect mediatic cu scopul de a explora şi a aduce în atenţia publicului aspecte legate de sănătatea mintală sau de bolile mintale. 
Bursele pentru jurnalişti sunt parte a efortului internaţional lansat de Programul de Sănătate Mintală al Centrului Carter pentru a reduce stigmatizarea şi discriminarea persoanelor care suferă de boli mintale, precum şi pentru eliminarea informaţiei incorecte sau bazate pe stereotipuri.

Pentru prima oară în istoria programului, bursele vor fi acordate unui proiect multimedia colaborativ, în care cei doi bursieri vor lucra în echipă. Acest format ia în consderaţie dezvoltarea mediului online şi urmăreşte să crească impactul public al materialelor produse de bursieri. Proiectul câştigător va fi selecţionat în baza unui concurs, de către un consiliu consultativ format din jurnalişti şi specialişti în domeniul sănătăţii mintale. Bursele presupun participarea la  două reuniuni ale bursierilor Rosalynn Carter (la începutul şi la sfârşitul proiectului), asistenţă tehnică din partea Centrului Carter şi a CJI pe parcursul realizării proiectului şi acces la resursele specifice (inclusiv experţi) ale celor două organizaţii. În plus, fiecare bursier va primi un sprjin financiar în valoare de 2500 EURO pentru elaborarea proiectului selectat.

Bursele sunt accesibile tuturor jurnaliştilor, indiferent de tipul de media pentru care lucrează (presă scrisă, radio, TV, online), inclusiv jurnaliştilor free-lance. Proiectele pot include  investigaţii, reportaje, analize prezentate sub forma unor pachete multi-media, care să combine textul scris cu imaginea (foto sau video) şi/sau cu materialul audio.

Candidaţii, care trebuie să depună o singură aplicaţie, comună, trebuie să demonstreze interes în domeniul sănătăţii mintale, solide abilităţi jurnalistice şi o bună cunoaştere a limbii engleze. Proiectele trebuie să răspundă unor probleme bine definite şi individualizate, să descrie metodologia şi instrumentele necesare realizării activităţilor propuse şi să detalieze modul în care vor contribui la reducerea discriminării şi stigmatizării persoanelor suferind de afecţiuni mintale.

Dosarele de înscriere trebuie să conţină:
- curriculum vitae (în limba engleză) pentru ambii membri ai echipei
- o scrisoare de intenţie comună (în limba engleză)
- o descriere detaliată a proiectului propus (în limba română, vezi formularul ataşat)
- un rezumat al proiectului (obiective, activităţi, mijloace, efectul anti-stigma) (în limba engleză)
- un portofoliu de articole reprezentative ale candidaţilor (care pot fi sau nu pe tema sănătăţii mintale) (în limba română)

Caştigătorii vor fi anunţaţi în data de 15 iulie 2011, prin intermediul web-siteului Centrului Carter (www.cartercenter.org). Ei trebuie să fie disponibili pentru deplasarea la Atlanta, la mijlocul lunii septembrie 2011, pentru a participa la reuniunea anuală a bursierilor. Decizia finală privind selectarea candidaţilor revine Centrului Carter şi nu poate fi contestată.

Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 10 iulie 2010, orele 24:00. Candidaţii care vor trece de prima fază a selecţiei vor susţine un interviu telefonic in limba engleză.

 Dosarele de înscriere se depun la sediul Centrului pentru Jurnalism Independent, Bdul. Regina Elisabeta nr. 32, etaj 1, sector 5, Bucureşti sau prin e-mail, la bursecarter@cji.ro

 Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv, tel: 0213111375, camen@cji.ro

 Bursele Rosalynn Carter pentru Jurnalism pe probleme de sănătate mintală 2010-2011 reprezintă a patra ediţie a programului pentru România.

 • Bursierii ediţiei 2007-2008 au fost Alexandru Ulmanu (jurnalist, cadru universitar la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii a Universitatii din Bucuresti) şi Paul Radu (jurnalist, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie).
 • Bursierii ediţiei 2008-2009 au fost Emilia Chiscop (jurnalist, Ziarul de Iaşi) şi Vlad Mixich (jurnalist, corespondent Deutsche Welle & Hotnews).
 • Bursierii ediţiei 2009-2010 au fost Georgiana Ilie (jurnalist freelancer) şi Răzvan Vintilescu (jurnalist freelancer).
 • Bursierii ediţiei 2010-2011 au fost Hannelore Acârnulesei-Petrovai (Ziarul Hunedoreanului) şi Clara Stănescu (jurnalist freelance, Craiova).                         

 

                           BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line