Cauta in site        
cji menu

Programe curente


Dezbatere Parlamentor: Solutii posibile pentru "nationalizarea" deciziilor privind OMG-urile

2011-07-25

Prima întâlnire offline organizată în cadrul programului Parlamentor.ro s-a ocupat de problema Organismelor Modificate Genetic, în lumina recentei decizii a Parlamentului de la Strasbourg, care dă posibilitatea statelor membre de a restricționa sau interzice cultivarea OMG-urilor pe teritoriul lor.
Invitații speciali au fost: dr. Iuliana Ionel (Institutul National de Cercetari Economice), dr. Nicolae Hristea (AgrBioTechRom), dr. Aurel Maxim (InfOMG). Au mai participat reprezentanti ai presei si ai comunitătii Parlamentor.ro. Întâlnirea a fost moderată de Ioana Avădani (CJI) și Cristian Pantazi (Hotnews).

Concluziile întâlnirii

Chestiunea OMGurilor prezintă un interes deosebit pentru România, sub multiple aspecte. OMGurile au o importanță economică evidentă, în condițiile în care România poate deveni unul dintre principalii actori pe piața de soia din Europa având un potențial de productie de circa 2 milioane de tone (http://www.wall-street.ro/articol/Economie/101876/Cat-pierde-Romania-din-lipsa-culturii-de-soia-modificata-genetic.html). Totodată, specificul producției agricole a României (în care o mare parte din deciziile de cultivare revin micilor fermieri fără resurse), precum și educația ecologică precară a populației pot crea un nou set de probleme în luarea deciziei privind acceptarea OMGurilor.

Recenta decizie a Parlamentului European de a susține "naționalizarea" deciziei în privinta OMGurilor (guvernele naționale vor avea latitudinea de a decide politica în materie de OMG pe teritoriul național, ceea ce reprezintă o îndepărtare de ideea de "politică comunitară" promovată până acum) face dezbaterea publică pe marginea OMGurilor actuală și necesară.

În acest context, participanții la dezbaterea organizată în cadrul proiectului Parlamentor au ajuns la următoarele concluzii:
1. Există un deficit de informații factuale, accesibile și ușor de inteles pentru publicul larg care să-i permită acestuia formarea unei opinii informate.
2. Există un deficit de comunicare la nivelul organizațiilor-expert (ONG-uri de profil, universități, instituții ale statului), astfel încât acestea nu pot transmite de o manieră accesibilă informațiile și punctele lor de vedere.
3. Deficitul de informație și comunicare la nivel public conduc la suspiciunea, larg împărtășită, că el se extinde și în sferele politice ce vor fi chemate, mai devreme sau mai târziu, să ia o decizie în domeniu. Situația este agravată și de tendința recunoscută a factorilor politici de a nu deschide procesul de decizie către consultări cu publicul sau cu organizațiile-expert.

Câteva soluții posibile:
- constituirea unui centru de resurse virtual și neutru pe problema OMG, unde cei interesați să poată găsi informații relevante atât pentru opțiunea "pro" cât și pentru cea "contra". Platforma Parlamentor poate servi ca suport pentru un astfel de centru.
- lansarea unui demers de informare la nivelul parlamentului Romaniei, cu predilecție la nivelul Comisiilor Agricole, în perspectiva dezbaterilor ce urmează in Camera Deputaților asupra Propunerii legislative privind interzicerea culturii organismelor modificate genetic și etichetarea unor categorii de produse (mai multe informații despre această intiațivă legislativă: http://www.alesiivoteaza.ro/acte/act-4115)

- profesionalizarea comunicării organizațiilor expert și transparentizarea demersurilor de lobby.
- sensibilizarea mass-media față de potențialul de corupție pe care îl prezintă o decizie politica cu impact economic uriaș precum cel al OMG-urilor.


Aceasta a fost prima dintr-o serie de trei intalniri menite a dezbate si a gasi solutii la principalele teme aflatepe agenda Parlamentului European. Concluziile acestor intalniri vor fi inainte Biroul de Informare la Parlamentului European de la Bucuresti.BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line