Cauta in site        
cji menu

Diverse


Comunicat de presa - Observatii la Proiectul de lege privind reţinerea datelor de trafic

2011-08-03

Ca un principiu general, organizatiile semnatare ale prezentului document au aratat in repetate randuri, inclusiv prin luari de pozitie publice la nivelul Uniunii Europene, ca Directiva Europeana 2006/24/EC privind pastrarea datelor de trafic informational constituie o incalcare a dreptului la viata privata al cetatenilor[1].

In Romania, decizia Curtii Constitutionale din 8 octombrie 2009[2] a declarat o lege similara prezentului proiect ca fiind neconstitutionala. Argumentele Curtii s-au bazat in principal pe incalcarea dreptului la viata privata prin obligatia general aplicabila de a pastra date care sunt legate in mod direct de comunicatiile private ale tuturor cetatenilor.
Curtea Constituţionala subliniaza ca nu utilizarea justificata, in condiţiile reglementate de Legea nr.298/2008, este cea care, in sine, prejudiciaza intr-un mod neacceptabil exercitarea dreptului la viaţa intima sau libertatea de exprimare, ci obligaţia legala cu caracter continuu, general aplicabila, de stocare a datelor. Aceasta operaţiune priveşte in egala masura pe toţi destinatarii legii, indiferent daca au savarşit sau nu fapte penale sau daca sunt sau nu subiectul unor anchete penale, ceea ce este de natura sa rastoarne prezumţia de nevinovaţie şi sa transforme a priori toţi utilizatorii serviciilor de comunicaţii electronice sau de reţele publice de comunicaţii in persoane susceptibile de savarşirea unor infracţiuni de terorism sau a unor infracţiuni grave. Or, Legea nr.298/2008, deşi utilizeaza noţiuni şi proceduri specifice dreptului penal, are o larga aplicabilitate – practic, asupra tuturor persoanelor fizice şi juridice utilizatoare ale serviciilor de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii, astfel ca nu poate fi considerata ca fiind conforma prevederilor din Constituţie şi din Convenţia pentru apararea drepturilor omului şi a libertaţilor fundamentale referitoare la garantarea drepturilor la viaţa intima, la secretul corespondenţei şi la libera exprimare.

 

Aceasta problema fundamentala, inerenta directivei actuale, nu este rezolvata de catre prezentul proiect, astfel incat opinia noastra este ca prezentul proiect ar trebui declarat neconstituţional de catre Curtea Constitutionala a Romaniei.

 

De asemenea, Comisia Europeana a anuntat deja ca va propune revizuirea directivei, procesul de dezbatere urmand a fi declansat in septembrie 2011. Consideram ca autoritatile romane ar fi trebuit si inca trebuie sa ia o pozitie publica cu privire la Directiva, afirmand in mod ferm necesitatea revizuirii acesteia in sensul respectarii dreptului la viata privata al cetatenilor europeni. In contextul in care alte autoritati din alte state (ultima ar fi Senatul olandez[3]) au fost extrem de ferme in acest sens, Romania trebuie sa ia o atitudine consecventa cu decizia Curtii Constitutionale si sa militeze la nivel European pentru anularea Directivei.

Mai mult, consideram ca autoritatile romane ar trebui sa refuze implementarea acestei directive, chiar cu riscul declansarii de catre Comisia Europeana a unei proceduri de infringement impotriva Romaniei. In Germania, un calcul a aratat ca statul ar plati o amenda de 86 de eurocenti/an pe cetatean in cazul neaplicarii acestei Directive[4]. Statul roman s-ar asigura astfel ca nu implementeaza o masura nepopulara si nedemocratica si ar deveni un actor cu o voce puternica la nivelul politicilor europene, mai ales in conditiile in care soarta acestei Directive pe termen lung este inca neclara, cu un proces pe rol din Irlanda la Curtea Europeana de Justitie, cu o procedura de revizuire la nivelul Comisiei si cu presiunile in directia revizuirii sau anularii venite din partea statelor membre si a Parlamentului European. Mai mult decat atat, dincolo de problemele legate de drepturile omului, costul direct al implementarii acestei directive platit de cetatenii romani, prin  operatorii de comunicatii care vor fi obligati sa implementeze aceasta lege ar fi mai mult mai mare fata de costul unei evenutale amenzi.

Comentariile concrete pe proiect

Cu toate aceastea, avand in vedere cele reiterate in cadrul dezbaterii publice din 26 iulie 2011 prezentam si cateva observatii si comentarii concrete pe marginea proiectul de lege supus spre dezbatere publica de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor.

(PENTRU OBSERVATII VEZI DOCUMENTUL ATASAT)

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Asociatia pentru Tehnologie şi Internet (APTI)

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)[1]Pastrarea datelor de trafic trebuie sa fie oprita in Europa - Scrisoare deschisa catre institutiile europene - 26 ianuarie 2011” – www.activewatch.ro, www.apti.ro.

[2] DECIZIA Nr.1.258 din 8 octombrie 2009 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Legii nr.298/2008 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii, precum şi pentru modificarea Legii nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private in sectorul comunicaţiilor electronice; Publicata in Monitorul Oficial nr.798 din 23.11.2009.BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line