Cauta in site        
cji menu

Advocacy


Reactie COM-CJI in cazul TVR

2007-06-08

Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) isi exprima dezamagirea fata de lipsa de responsabilitate pe care clasa politica o demonstreaza cu privire la depolitizarea televiziunii publice.

Demiterea fostului Consiliu de Administratie al TVR prin respingerea prompta a raportului de activitate pe 2006, desi raportul pe anul 2005 nu a fost nici pana acum dezbatut si votat in Parlament, modalitatea in care s-au facut nominalizarile pentru noul Consiliu de Administratie (CA) prin desemnarea unor candidati fara cunostinte de media sau aptitudini manageriale si afiliati politic, ne duc cu gandul la o strategie bine coordonata a clasei politice de a isi consolida controlul asupra televiziunii publice.

Consensul politic total si lipsa dezbaterilor ce au insotit pana in acest moment validarea in comisiile de resort a membrilor noului CA ne dau impresia ca TVR a redevenit un obiect al ambitiilor politice, precum si un instrument de negociere politica.

Ne este greu sa nu legam aceasta situatie de recentele turbulente din viata politica, precum si de aproprierea unui sir de cel putin patru consultari electorale pe parcursul urmatorilor doi ani. In buna traditie post-decembrista, TVR isi vede din nou amenintat statutul de televiziune publica, promisa depolitizare a institutiei raminind, in acest context, un
simplu slogan electoral.

Credem ca desemnarea de catre partidele politice a unor candidati pentru Consiliul de Administratie cu slabe competente manageriale sau de media demonstreaza tocmai intentia de a mentine sub control politic aceasta institutie. Mai mult, unul din partidele parlamentare a vrut parca sa demonstreze aceasta ipoteza, desemnand drept candidat pentru un loc in CA pe unul din liderii sai.

Ne aflam in actuala situatie in primul rand din cauza blocarii de catre Parlament a procesului de modificare a legii de functionare a serviciilor publice de radio si televiziune (legea 41/1994), lege care, in forma sa actuala, permite astfel de practici si nu asigura suficiente mecanisme de protectie a independentei serviciilor publice de radio si televiziune.
Promisiune electorala a Aliantei DA, procesul de modificare a legii inceput in primele luni ale anului 2005 a fost oprit inexplicabil la jumatatea anului trecut, dupa ce intreg spectrul politic reprezentat in Parlament ajunsese la un consens asupra unui proiect de lege ce marca un progres vizibil fata de legea 41/1994. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputatilor si inca asteapta sa intre in dezbaterea Senatului.

Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent solicita plenului Parlamentului sa nu aprobe actualele propuneri pentru CA al TVR si sa urgenteze procesul de modificare a legii 41/1994. De asemenea, cerem partidelor parlamentare sa dea dovada de respect fata de public si fata de angajatii TVR si sa desemneze persoane a caror competenta si independenta politica sa poata fi demonstrate.

Agentia de Monitorizare a Presei

Centrul pentru Jurnalism Independent

Contact: Razvan Martin, Agentia de Monitorizare a Presei; razvan@mma.ro, 0729199393BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line