Cauta in site        
cji menu

Oportunitati


S-a dat startul editiei a sasea a Bursei pentru Excelenta in Jurnalism

2012-01-28

Comunicat de presa, Bucuresti 25 ianuarie

Jurnaliștii din Romania au șansa de a câștiga o bursă în valoare de 2000 de euro, de a primi indemnizații de călătorie și cercetare și de a participa la seminarii de dezvoltare profesională în Viena și Skopje.

Jurnaliști cu experiență din România, alături de jurnaliști din alte 8 țări din regiune (Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Kosovo, Macedonia, Muntenegru și Serbia) sunt încurajați să se înscrie la cea de-a șasea ediție a programului “Bursa pentru Excelență în Jurnalism”, tema de anul acesta fiind “COMUNITĂȚI”.
În fiecare an, zece jurnaliști sunt selectați prin intermediul unei competiții deschise, pentru a primi finanțare și sprijin profesional în vederea cercetării și a redactării unui material pe un subiect de importanță regională și europeană. Participanții sunt încurajați să redacteze articole de investigație (maximum 2000 de cuvinte) referitoare la un subiect de interes din regiune si totodata neacoperite de media până acum.

 

Aplicanții selectați de către un comitet independent vor primi :

- O bursă în valoare de 2000 de euro, indemnizații de călătorie și cercetare de până la 2000 de euro și vor participa la seminarii de dezvoltare profesională în Viena și Skopje.

- Oportunitatea de a avea articolele publicate în limba engleză și în limbile locale în media regională și europeană, atât în mediul online cât și în presa scrisă.

În plus, primele trei articole câștigătoare vor fi premiate cu burse în valoare de 4000, 3000 și respectiv 1000 de euro.

Tema ediției din acest an: Comunități

Aplicanții sunt încurajați să abordeze tema anuală într-un sens cât mai larg și original. Candidații trebuie să analizeze diferite grupări (politice, economice, naționale, care apartin unui anumit gen sau unei anumite generații) și relațiile dintre acestea, influențele externe și dezvoltarea unor noi grupări. Articolul propus trebuie să fie relevant și actual atât în țara ta de origine, dar și în cel puțin o altă țară din regiune și din Uniunea Europeană.

Asemenea multor țări europene, comunitățile din Balcani au fost sub presiune pe măsură ce oamenii se luptau să facă față unor noi realități economice. În timp ce tinerii se îndreaptau către orașe sau către străinatate în căutarea unor oportunități, multe sate au devenit « localități-fantomă ». Rata natalității și numărul populației au înregistrat scăderi în ultimele decade în multe țări.

• Au dus oare aceste schimbări la apariția unui conflict între generații în ceea ce privește stilul de viață, alegerile, datoria, moralitatea și libertatea?
• Cât de bine au absorbit orașele acest aflux de tineri dornici să își îmbunătățească viitorul?
• Cum s-au descurcat comunitățile rurale cu un număr mai mic de tineri?

Naționalismul a fost cea mai puternică, unii ar putea spune și cea mai distructivă forță din Balcani timp de mulți ani.

• Ce a însemnat acest lucru pentru accesul la reprezentare politică astazi?
• Există persoane în situația de a nu aparține nici unei comunități deoarece nu pot obține încă cetățenie?
• Există persoane care se luptă pentru a-și acoperi nevoi de bază, cum ar fi aducația, sănătatea, locuința și munca?

Aceste întrebări pot fi doar câteva repere pentru startul unei cercetări relevante care urmează tematica dată.

« Programul oferă o oportunitate unică pentru realizarea unei anchete detaliate în țara de origine, dar și dincolo de granițele ei. În același timp, oferă participanților șansa de a întâlni colegi și profesioniști din breaslă din întreaga Europă. Publicarea articolelor câștigătoare în cele mai importante publicații regionale și internaționale este cu siguranță o dovadă clară a faptului că acest proiect este o acțiune care merită toata atenția - o oportunitate care nu trebuie ratată » a declarat Remzi Lani, director al Institului de Media Albanez și membru al comitetului de selecție.

Data limită pentru trimiterea proiectelor este 5 martie 2012.

Mai multe detalii despre program, precum și sfaturi utile puteți afla de la Juliana Koleva, câștigătoarea din 2011 a programului și Nikoleta Popkostadinova – participant la ediția trecută.

Pentru informații detaliate privind formularul de aplicare și criteriile de eligibilitate pentru programul ”Bursa pentru Excelență în Jurnalism”, vă rugăm să consultați site-ul organizației http://fellowship.birn.eu.com.

Programul “Bursa pentru Excelenţă în Jurnalism” a fost lansat în 2007 de Robert Bosch Stiftung şi Fundaţia ERSTE, în colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) și îşi propune să ofere sprijin financiar şi profesional pentru a încuraja astfel jurnalismul de calitate, dar şi să contribuie la crearea de reţele de colaborare profesională şi la creşterea interesului pentru subiectele complexe din regiunea balcanică şi Uniunea Europeană.

Pentru detalii suplimentare, îl puteţi contacta pe Marian Chiriac, BIRN România, telefon: 0747.010.291, e-mail: marian@birn.eu.com

      

       BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line