Cauta in site        
cji menu

Oportunitati


S-a dat startul editiei a sasea a Bursei pentru Excelenta in Jurnalism

2012-01-28

Comunicat de presa, Bucuresti 25 ianuarie

JurnaliÈ™tii din Romania au È™ansa de a câÈ™tiga o bursă în valoare de 2000 de euro, de a primi indemnizaÈ›ii de călătorie È™i cercetare È™i de a participa la seminarii de dezvoltare profesională în Viena È™i Skopje.

JurnaliÈ™ti cu experiență din România, alături de jurnaliÈ™ti din alte 8 țări din regiune (Albania, Bosnia-HerÈ›egovina, Bulgaria, CroaÈ›ia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru È™i Serbia) sunt încurajaÈ›i să se înscrie la cea de-a È™asea ediÈ›ie a programului “Bursa pentru Excelență în Jurnalism”, tema de anul acesta fiind “COMUNITÄ‚ÈšI”.
În fiecare an, zece jurnaliÈ™ti sunt selectaÈ›i prin intermediul unei competiÈ›ii deschise, pentru a primi finanÈ›are È™i sprijin profesional în vederea cercetării È™i a redactării unui material pe un subiect de importanță regională È™i europeană. ParticipanÈ›ii sunt încurajaÈ›i să redacteze articole de investigaÈ›ie (maximum 2000 de cuvinte) referitoare la un subiect de interes din regiune si totodata neacoperite de media până acum.

 

Aplicanții selectați de către un comitet independent vor primi :

- O bursă în valoare de 2000 de euro, indemnizaÈ›ii de călătorie È™i cercetare de până la 2000 de euro È™i vor participa la seminarii de dezvoltare profesională în Viena È™i Skopje.

- Oportunitatea de a avea articolele publicate în limba engleză È™i în limbile locale în media regională È™i europeană, atât în mediul online cât È™i în presa scrisă.

În plus, primele trei articole câÈ™tigătoare vor fi premiate cu burse în valoare de 4000, 3000 È™i respectiv 1000 de euro.

Tema ediției din acest an: Comunități

AplicanÈ›ii sunt încurajaÈ›i să abordeze tema anuală într-un sens cât mai larg È™i original. CandidaÈ›ii trebuie să analizeze diferite grupări (politice, economice, naÈ›ionale, care apartin unui anumit gen sau unei anumite generaÈ›ii) È™i relaÈ›iile dintre acestea, influenÈ›ele externe È™i dezvoltarea unor noi grupări. Articolul propus trebuie să fie relevant È™i actual atât în È›ara ta de origine, dar È™i în cel puÈ›in o altă È›ară din regiune È™i din Uniunea Europeană.

Asemenea multor țări europene, comunitățile din Balcani au fost sub presiune pe măsură ce oamenii se luptau să facă față unor noi realități economice. În timp ce tinerii se îndreaptau către oraÈ™e sau către străinatate în căutarea unor oportunități, multe sate au devenit « localități-fantomă ». Rata natalității È™i numărul populaÈ›iei au înregistrat scăderi în ultimele decade în multe țări.

• Au dus oare aceste schimbări la apariÈ›ia unui conflict între generaÈ›ii în ceea ce priveÈ™te stilul de viață, alegerile, datoria, moralitatea È™i libertatea?
• Cât de bine au absorbit oraÈ™ele acest aflux de tineri dornici să îÈ™i îmbunătățească viitorul?
• Cum s-au descurcat comunitățile rurale cu un număr mai mic de tineri?

Naționalismul a fost cea mai puternică, unii ar putea spune și cea mai distructivă forță din Balcani timp de mulți ani.

• Ce a însemnat acest lucru pentru accesul la reprezentare politică astazi?
• Există persoane în situaÈ›ia de a nu aparÈ›ine nici unei comunități deoarece nu pot obÈ›ine încă cetățenie?
• Există persoane care se luptă pentru a-È™i acoperi nevoi de bază, cum ar fi aducaÈ›ia, sănătatea, locuinÈ›a È™i munca?

Aceste întrebări pot fi doar câteva repere pentru startul unei cercetări relevante care urmează tematica dată.

« Programul oferă o oportunitate unică pentru realizarea unei anchete detaliate în È›ara de origine, dar È™i dincolo de graniÈ›ele ei. În acelaÈ™i timp, oferă participanÈ›ilor È™ansa de a întâlni colegi È™i profesioniÈ™ti din breaslă din întreaga Europă. Publicarea articolelor câÈ™tigătoare în cele mai importante publicaÈ›ii regionale È™i internaÈ›ionale este cu siguranță o dovadă clară a faptului că acest proiect este o acÈ›iune care merită toata atenÈ›ia - o oportunitate care nu trebuie ratată » a declarat Remzi Lani, director al Institului de Media Albanez È™i membru al comitetului de selecÈ›ie.

Data limită pentru trimiterea proiectelor este 5 martie 2012.

Mai multe detalii despre program, precum È™i sfaturi utile puteÈ›i afla de la Juliana Koleva, câÈ™tigătoarea din 2011 a programului È™i Nikoleta Popkostadinova – participant la ediÈ›ia trecută.

Pentru informaÈ›ii detaliate privind formularul de aplicare È™i criteriile de eligibilitate pentru programul ”Bursa pentru Excelență în Jurnalism”, vă rugăm să consultaÈ›i site-ul organizaÈ›iei http://fellowship.birn.eu.com.

Programul “Bursa pentru Excelenţă în Jurnalism” a fost lansat în 2007 de Robert Bosch Stiftung ÅŸi FundaÅ£ia ERSTE, în colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) È™i îÅŸi propune să ofere sprijin financiar ÅŸi profesional pentru a încuraja astfel jurnalismul de calitate, dar ÅŸi să contribuie la crearea de reÅ£ele de colaborare profesională ÅŸi la creÅŸterea interesului pentru subiectele complexe din regiunea balcanică ÅŸi Uniunea Europeană.

Pentru detalii suplimentare, îl puteÅ£i contacta pe Marian Chiriac, BIRN România, telefon: 0747.010.291, e-mail: marian@birn.eu.com

      

       BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line