Cauta in site        
cji menu

Advocacy


Parlamentul consfinteste prin vot controlul politic asupra TVR

2007-09-12

Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centru Roman pentru Jurnalism de Investigatie isi exprima profunda dezamagire fata de numirea omului politic Alexandru Sassu in functia de Presedinte al Consiliului de Administratie al TVR. Votul de azi din Parlament constituie punctul culminant al unui proces de lunga durata prin care clasa politica s-a luptat pentru mentinerea controlului politic al televiziunii publice. Apropierea anului electoral a intensificat aceasta lupta si a dat nastere actualei situatii ce pare sa puna definitiv cruce ideii de depolitizare a TVR si de transformare a acesteia intr-o institutie moderna, fidela mandatului sau de serviciu public responsabil in fata publicului iar nu in fata partidelor politice.

Actuala situatie a fost posibila in primul rand din cauza ingroparii de catre Parlament a proiectului de modificare a legii de functionare a serviciilor publice de radio si televiziune (legea 41/1994), proiect care ar fi creat premizele independentei institutionale a TVR si SRR fata de mediul politic si care ar fi exclus numirea unor politicieni sau a unor persoane fara competenta manageriala sau de media in Consiliile de Administraie ale celor doua institutii.

Ingrijorarea noastra este, din pacate, accentuata de declaratii recente ale noului Presedinte al TVR, precum si de consultarea noii grile de programe a TVR2. Prin afirmatiile sale facute la Comisia de cultura, arte si mass media a Camerei Deputatilor, Alexandru Sassu demonstreaza cat de putin intelege functia serviciilor publice de televiziune. Tinand cont de afilierea sa politica, nu putem interpreta declaratiile dlui Sassu referitoare la tabloidizarea stirilor TVR si  necesitatea restructurarii departamentului de stiri decat ca o tentativa de control politic asupra continutului jurnalelor de stiri ale TVR.

A considera audienta drept criteriu prioritar si a acuza, fara nicio baza reala, stirile TVR de tabloidizare demonstreaza lipsa de intelegere a functionarii pietei de media dar si a mandatului pe care il are televiziunea publica.

Organizatiile semnatare cer din nou Parlamentului sa dea dovada de responsabilitate si respect fata de cele doua institutii, de angajatii acestora si, in primul rand, fata de publicul platitor de taxe si sa reia procesul de modificare a legii 41/1994, votand o lege noua care sa garanteze independenta reala a celor doua institutii.


Agentia de Monitorizare a Presei

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie


Contact: Razvan Martin, razvan@mma.ro, 0729199393BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line