Cauta in site        
cji menu

Advocacy


Ziua Internationala a Accesului la Informatii

2007-09-13

Centrul pentru Jurnalism Independent se alatura campaniei lansate de Access Info Europe, Article 19 si Open Society Justice Initiative prin care se solicita ca viitoarea Conventie Europeana asupra Liberului Acces la Informatii de interes public sa respecte standardele internationale in domeniu si sa protejeze dreptul la libera informatie.

Acesta este textul integral al scrisorii primite de la intiatorii campaniei, prin care se sugereaza o serie de actiuni ce pot marca ziua de 28 septembrie - Ziua Internationala a accesului la informatii.

Dragi sustinatori ai liberului acces la informatii,

Access Info Europe, Article 19 si Open Society Justice Initiative lanseaza  o campanie prin care solicita ca viitoarea Conventie Europeana asupra Liberului Acces la Informatii de interes public sa respecte standardele internationale in domeniu si sa protejeze dreptul la libera informatie.

Activistii in domeniul liberului acces la informatii sunt rugati insistent sa se alature acestei campanii, fie semnand scrisoarea adresata Consiliului Europei, fie prin alte actiuni (vezi lista de mai jos).

Problema: In cazul in care Conventia va fi adoptata in forma actuala, va deveni primul tratat international care protejeaza accesul la informatie, dar va fi un tratat care coboara stacheta sub standardele internationale, ignorand uriasele progrese inregistrate in ultimii anii. Sesiunea finala de redactare a documentului va avea loc la Strasbourg in 9-12 octombrie 2007.

Viitoarea Conventie va stabili dreptul de a solicita ‘documente oficiale’ – definite in mod foarte larg drept orice informatie detinuta de autoritati publice, sub orice forma. Ca pe un aspect pozitiv, mentionam faptul ca viitoarea Conventie va stabili dreptul oricarui cetatean la ‘documente oficiale’, fara obligatia de a-si justifica interesul fata de informatia solicitata sau de a plati vreo taxa pentru solicitatea si consultarea documentelor.

Cu toate acestea, proiectul tratatului prezinta probleme serioase:

1. Proiectul tratatului nu acopera toate documentele oficiale detinute de organismele legislative si judiciare, rezumandu-se doar la cele executive si/sau administrative;

2. Textul proiectului nu include documentele oficiale detinute si/sau gestionate de persoanele fizice sau juridice care indeplinesc o functie sau o utilitate publica;

3. Proiectul Conventiei nu precizeaza cateva categorii cruciale de documente oficiale, cum ar fi cele privind finantele si achizitiile publice, care ar trebui sa fie comunicate din oficiu

4. Actuala propunere nu garanteaza accesul solicitantilor la un organ(ism) (de apel), insarcinat cu solutionarea sesizarilor/contestatiilor/plangerilor, care sa aiba autoritatea de a obliga autoritatile publice sa furnizeze documentele oficiale.

5. Proiectul tratatului garanteaza dreptul la apel doar in cazul in care se refuza accesul la informatii, nu si in cazul altor incalcari ale dreptului la informare (intirzieri nejustificate in eliberarea informatiei, informatie oferita in alta forma decit cea solicitata, samd).

6. Exceptiile cuprinse in proiect sunt stabilite cu usurinta, permitand blocarea abuziva a accesului la informatiile care privesc deliberarile interne sau interesele financiare/comerciale ale autoritatilor publice.
a. Nu exista in textul proiectului o limitare in timp pentru exceptarea accesului la informatiile privind deliberarile interne ale autoritatilor publice; pe cale de consecinta, ele ar putea fi exceptate pentru totdeauna, chiar si atunci cand o asemenea “protectie” nu ar mai fi necesara.
b. Tratatul trebuie sa protejeze doar ‘interesele comerciale legitime’, si nu orice fel de interes comercial, al oricarui actor economic, asa cum ar putea fi interpretate prevederile din actualul proiect.

7. Actualul proiect nu cuprinde obligativitatea de a se sa stabili termene limita pentru procesarea cererilor.
Sesiunea finala de redactare incepe la Strasbourg in 9 octombrie 2007. Trebuie sa actionam acum pentru pentru a convinge guvernele celor 47 de state membre ale Consiliului Europei sa insiste pentru imbunatatirea proiectului inainte de finalizarea Conventiei. Intentionam sa atragem atentia asupra temerilor noastre pe 28 septembrie 2007, cu ocazia Zilei Internationale a Accesului la Informatii.

ACTIUNE: Am anexat o scrisoare adresata grupului de redactare a textului Conventiei, pe care va invitam sa o semnati. Pana la 28 septembrie, dorim sa obtinem cat mai multe semnaturi de la organizatii sau grupuri ale societatii civile, precum si de la persoane din intreaga Europa si din lume. Puteti semna trimitind un mesaj de sprijin la oricare din aceste adrese de email: helen@access-info.org, helen.darbishire@gmail.com sau treaty@access-info.org. Termenul de primire a semnaturilor si/sau mesajelor de sprijin este miercuri, 26 septembrie, ora 17.00 (CET), astfel incit sa poata fi publicate pe 28 septembrie.

Va rugam sa incurajati si alte organizatii neguvernamentale sa semneze aceasta petitie. Sunt invitate sa semneze toate grupurile care apara drepturile omului, precum si celelalte organizatii ale societatii civile care au accesul la informatiile de interes public in sfera lor de preocupari ori instrumente de lucru. De asemenea, poate semna orice alta persoana interesata. O copie electronica a proiectului actual al textului Conventiei, alaturi de mai multe informatii, se gaseste pe pagina de web Access Info Europe: www.access-info.org

Aici gasiti o lista cu sugestii despre CE PUTETI FACE pe mai departe. Actiunile se adreseaza in principal celor 47 de state membre ale Consiliului Europei; dar fiecare este incurajat sa faca ceea ce ii sta in putinta pentru a sustine campania: acest tratat este de o importanta globala!

Acces Info Europe (Helen Darbishire si Eva Moraga) coordoneaza aceasta campanie, impreuna cu Article 19 (Daniel Simons) si cu Justice Initiative (Sandra Coliver, Darian Pavli si Eszter Filippinyi). Va rugam sa-i contactati, pe oricare dintre ei, pentru a discuta ceea ce puteti face. Iata cateva idei:
Contactati-va reprezentantii in Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei: Fiecare stat membru al Consiliului Europei trimite parlamentari la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE). Daca este posibil, intilniti-va cu reprezentantii tarii Dvs. Si cereti-le sa ridice problema la urmatoarea sesiune a Adunarii parlamentare de la Strasbourg.
Lista delagtiilor nationale la Adunarea Parlamentare se gasesete aici: http://assembly.coe.int/ASP/AssemblyList/AL_DelegationsList_E.asp

Obtineti sprijinul altor ONG-uri: Traduceti informatiile despre Conventie in limba dvs., distribuiti-le celorlalte organizatii ale societatii civile si incurajati-le sa semneze scrisoarea. Problemele sunt relevante pentru organizatiile de drepturile omului, pentru ecologisti, organizatiile de protectia consumatorilor, pentru drepturile femeilor si tinerilor … oricine are nevoie de informatie ar trebui sa fie interesat de aceasta problema.

Informati comunitatile interesate si cereti-le sa difuzeze informatiile: printre cei potential interesati si care ar putea contribui la constientizarea problemei se numara bibliotecari, bloggeri, membri ai comunitatii academice (de exemplu, facultati de comunicare, drept, stiinte politice etc.)
Daca in tara Dvs exista o agentie specializata pentru comunicari guvernamentale ori pentru supervizarea aplicarii legislatiei privind liberul acces la informatiile de interes public (Agentia pentru Strategii Guvernamentale), ori un Avocat al Poporului, informati aceste institutii sau autoritati publice despre aceasta problema si discutati actiunile comune pe care le-ati putea organiza, cum ar fi o dezbatere publica pe tema dreptului la informatie.

Adresati-va guvernului in scris: Scrieti conducatorului guvernului (presedinte sau premier, dupa caz) si Ministerelor Justitiei si Afacerilor Externe, pentru ca, la rindul lor, sa le ceara reprezentantilor la Consiliul Europei sa insiste pentru ca tratatul sa respecte standardele minime, convenite, in practica, la nivel international. Convingeti cat mai multe ONG-uri sa se semneze scrisoarea.
Informati-va politicienii: incercati sa contactati membrii guvernului pentru a-i informa si a afla ce parere au si daca sprijina ideea unei Conventii puternice.
• Incercati sa obtineti o rezolutie parlamentara: Informati membrii parlamentului si, in masura posibilitatilor, cereti-le sa adopte o rezolutie care sa sustina o conventie ce se aliniaza standardelor internationale (ar putea fi utile si declaratii de sprijin din partea partidelor politice).
• Informati presa: Informati jurnalistii, in special pe cei care scriu despre liberul acces la informatii sau cei care utilizeaza acest instrument in cursul investigatiilor jurnalistice, si determinati-i sa scrie articole: sugerati-le sa intrebe guvernul despre modul in care se asigura ca tratatul va fi in conformitate cu standardele internationale. Presa trebuie sa stie ca pe 28 septembrie, Ziua Internationala a Accesului la Informatii, se va publica o sinteza despre numarul de organizatii semnatare ale scrisorii, precum si despre alte actiuni organizate in Europa.

Actiuni speciale de Ziua Internationala a Accesului la Informatii: Pe 28 septembrie, pe langa ceea ce faceti in mod obisnuit in aceasta zi, organizati actiuni menite a contribui la constientizarea problemelor pe care le ridica tratatul Consiliului Europei. Urmariti ultimele stiri de pe site-ul Access Info Europe pentru a vedea ce se intimpla in alte tari europene precum si cate ONG-uri au semnat scrisoarea comuna.

Tarile care au reprezentanti in grupul de specialisti care redacteaza textul tratatului sunt: Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franta, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Federatia Rusa, Spania, Suedia, Turcia si Marea Britanie.

La discutie ar putea participa si reprezentantii altor tari: Slovenia a participat la sesiunea de redactare din iulie 2007. Daca toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei au un reprezentant la Strasburg, guvernul Dvs. Ar putea trimite acest reprezentant (sau o alta persoana potrivita) pentru a contribui la sesiunea finala de redactare.
Aveti nevoie de informatii suplimentare?

Daca doriti sa stiti mai multe despre desfasurarea lucrarilor de la Strasburg si sa discutati detaliile unui plan de actiune, va rugam sa ne contactati:
Access Info tel: +34 91 743 14 73 pentru Helen sau Eva.
Helen mobil : + 34 667 685 319, sau pe Skype: helen_darbishire.
_______________
Helen Darbishire
Executive Director
Access Info Europe
calle Principe de Anglona 5, 2c
28005 MADRID - Spain
mobile: + 34 667 685 319
helen@access-info.org or helen.darbishire@gmail.com
Skype: helen_darbishire
www.access-info.org


 BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line