Cauta in site        
cji menu

Advocacy


Productia audiovizuala independenta din Romania - scrisoare deschisa

2007-09-18

Catre: Comisia pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa, Camera Deputatilor

Catre: Comisia pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa, Senat

Catre: Consiliul National al Audiovizualului

Catre: Televiziunea Romana

Asociatia DocuMENTOR considera ca este extrem de important ca in urmatoarea perioada sa inceapa o dezbatere publica cu privire la relatia dintre producatorii independenti si televiziunea publica.
In perioada 14 – 16 septembrie 2007 s-a desfasurat la Timisoara Discovery Campus Masterschool, o initiativa internationala majora de training profesional pentru film documentar. Tema Sesiunii Deschise a Discovery Campus a fost  ‘Spre Est’. In cadrul acestui eveniment a avut loc si o analiza a situatiei in care se afla documentarul romanesc.
Asociatia DocuMENTOR, partenerul national al evenimentului, a constatat cu aceasta ocazie ca TVR a blocat orice colaborare cu producatorii independenti de documentar sub pretextul unei crize financiare si – in aceste conditii – a definit cateva obiective imediate.

O prioritate este initierea unor dezbateri publice cu privire la necesitatea existentei de productii autohtone in grila de programe a televiziunii romane si definirea modului de cooperare intre TVR si producatorii independenti. In opinia noastra, controversa productie interna – externalizare trebuie examinata in detaliu, intr-o discutie care sa nu se limiteze la aspectul financiar, ci sa ia in considerare si modelul international in care succesul programelor factuale de televiziune este asigurat de deschiderea catre independenti. Consideram ca aceste dezbateri trebuie sa aiba in centru protejarea intereselor publicului care sa beneficieze de o oferta de programe diversificata. In acest context, productia independenta aduce garantia diversitatii şi a inovatiei.

TVR trebuie sa respecte normele şi procentele europene referitoare la cuantumul de productie independenta nationala prezenta in programele trasmise. De aceea este necesar un dialog intre televiziune şi producatorii independenti cu privire la externalizarea productiei de documentar si la programarea unor tronsoane de documentar care sa ofere publicului românesc şansa de a viziona productii de varf ale genului.

Nu in ultimul rand, solicitam Televiziunii Romane sa-si prezinte public strategia de achizitii de programe europene create de producatorii independenti. Romania are obligatii legale in acest sens, stabilite prin reglementarile Directivei Televiziunea fara Frontiere, care prevede ca posturile sa rezerve cel putin 10% din timpul lor de emisie sau cel putin 10% din bugetul lor de programe, pentru opere europene create de producatori independenti. Pentru ca Televiziunea Romana, ca televiziune publica, are responsabilitati de ordin informational, educational, cultural si de divertisment, consideram ca aceasta strategie trebuie sa fie transparenta si accesibila publicului larg.

Pentru atingerea tuturor acestor obiective, solicitam sprijinul dumneavoastra si va invitam la dialog si dezbatere. Ii invitam, de asemenea, pe toti cei interesati de acest proces sa se implice si sa contribuie la imbunatatirea situatiei productiei independente din Romania.

DocuMENTOR a fost infiintata in anul 2007 de un grup de profesionisti in film documentar. DocuMENTOR isi propune sa devina o interfata viabila in relatia producatori independenti – televiziuni precum şi intre documentaristii activi in Romania si cei care opereaza pe piata internationala. Centrul pentru Jurnalism Independent si Agentia de Monitorizare a Presei sprijina demersul asociatiei de a imbunatati oferta de productie independenta de pe piata de media, ca un garant al diversitatii de informatie, creatie si opinie pe care Televiziunea Romana le ofera publicului.


Timisoara

17 septembrie 2007

Florin Iepan, Alexandru Solomon, Adina Bradeanu, Andrei Ujica, Dumitru Budrala, Anca Damian, Dan Ratiu, Alina Teodorescu, Sorin Dragoi, Ileana Stanculescu, Ionut Teianu, Anca Muresan, Csaba Bartha, Andrei Dascalescu, Marius Toader, Monica Senchiu – pentru Asociatia DocuMENTOR


Liana Ganea, coordonator al programului Libertatea Presei, Agentia de Monitorizare a Presei

Ioana Avadani, director executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent


Contact: Florin Iepan, tel. 0722.277.843, iepan2001@yahoo.com

Liana Ganea, tel. 0723.306.308, liana@mma.roBACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line