Cauta in site        
cji menu

Evenimente


Lansarea raportului Tendinte in reflectarea presei in presa - IV

2007-09-27

Studiu de caz: Vulnerabilitati si puncte forte ale mediilor publice din Romania inainte de alegeri
aprilie - iulie 2007

Problemele societatilor publice de radio si televiziune raman cronic structurale, vulnerabilizand radioul si televiziunea publica intr-un moment electoral de o intensitate fara precedent. Romania se pregateste de alegerile euro-parlamentare; vor urma in 2008 alegerile locale si parlamentare . Cu un proiect de lege perfectibil, dar reformist in esenta, blocat insa in Parlament, cele doua organizatii ajung, cu fiecare noua epoca de management, sa repete aceeasi paradigma. Masuri aplicate punctual, valoroase in sine, se pierd intr-o structura stufoasa, caracterizata de birocratie si ineficienta.

Acestea sunt principalele concluzii ale raportului TENDINTE IN REFLECTAREA PRESEI IN PRESA (IV), Studiu de caz: Vulnerabilitati si puncte forte ale mediilor publice din Romania inainte de alegeri, aprilie - iulie 2007 - care va fi dat publicitatii vineri, 28 septembrie 2007, intr-o conferita de presa ce va avea loc incepand cu ora 11.00 la sediul Centrului pentru Jurnalism Independent (Bd. Regina Elisabeta, nr. 32 (52), et. 1, langa Piata Mihail Kogalniceanu).

In ceea ce priveste reflectarea in presa a problemelor presei, in perioada de referinta, libertatea presei este tema predominanta atat in cotidiene cat si in saptamanale. Managementul de media si practicile jurnalistice (tratate, de regula, de pe pozitii critice) ocupa locuri egale in ponderea articolelor despre presa in cotidiene, in timp ce publicatiile saptamanale dau mai mare importanta analizei practicilor jurnalistice. Informatiile referitoare la consumul de media si preferintele consumatorilor au scazut in cantitate, demonstrand interesul oportunist al presei fata de aceasta tema.

Raportul de fata este rezultatul proiectului Media ca serviciu public – program de advocacy pentru promovarea transparentei proprietatii si surselor de finantare ca si a responsabilitatii presei. Proiectul este finantat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) prin World Learning for International Development in cadrul „Programului de consolidare a societatii civile din Romania” si implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent, in parteneriat cu Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie.

Proiectul isi propune derularea unui program de advocacy menit sa sporeasca gradul de recunoastere publica a naturii de “serviciu public” a mass media, indiferent de forma de proprietate, sa creasca responsabilitatea presei (a jurnalistilor, a editorilor si patronilor deopotriva) in ceea ce priveste propria libertate si credibilitate si sa consolideze sprijinul public pentru libertatea de exprimare, ca valoare sociala fundamentala a oricarei societati democratice.

Pentru informatii si detalii ne puteti contacta la Centrul pentru Jurnalism Independent, tel/ fax: 021 311375 (6); e-mail: carmen@cji.ro Persoana de contact: Carmen MacaveiBACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line