Cauta in site        
cji menu

Advocacy


Initiativa pentru o justitie curata

2007-12-03

30.11.2007
COMUNICAT

Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, Centrul pentru Jurnalism Independent, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Forumul Judecătorilor din Oltenia şi Asociaţia Magistraţilor din România - Filiala Cluj îşi exprimă sprijinul faţă de poziţia procurorilor PICCJ cu privire la slăbirea autorităţii statului şi compromiterea luptei împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate prin schimbările Codului Penal şi de Procedură Penală.

Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, Centrul pentru Jurnalism Independent, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Forumul Judecătorilor din Oltenia şi Asociaţia Magistraţilor din România - Filiala Cluj îşi exprimă susţinerea faţă de poziţiile formulate de magistraţi la Adunarea generală a procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la modificările şi intenţiile de modificare ale legislaţiei penale şi procedural penale. Prin schimbările aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, ca de altfel şi prin dorinţa exprimată de unii politicieni, inclusiv de către Ministrul Justiţiei, de unificare a DIICOT şi DNA, atribuţiile şi competenţele procurorilor sunt puse sub semnul întrebării, iar mecanismele de luptă împotriva criminalităţii sunt considerabil slăbite. O politică penală care lipseşte autorităţile judiciare de instrumentele esenţiale de combatere a fenomenului infracţional reprezintă un pericol real şi imediat pentru autoritatea statului şi interesele cetăţenilor.

Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, Centrul pentru Jurnalism Independent, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Forumul Judecătorilor din Oltenia şi Asociaţia Magistraţilor din România - Filiala Cluj solicită instituţiilor statului responsabile, în special Parlamentului, să nu promoveze măsuri legislative care generează blocaje majore în actul de justiţie.

Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, Centrul pentru Jurnalism Independent, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Forumul Judecătorilor din Oltenia şi Asociaţia Magistraţilor din România - Filiala Cluj cer transparenţă şi deschidere din partea Parlamentului. Procesul de modificare a legislaţiei a fost total netransparent, în lipsa oricărei consultări a corpului magistraţilor, a profesioniştilor dreptului şi a societăţii civile. Considerăm absolut necesară organizarea de dezbateri publice cu toţi cei interesaţi asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 60/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală precum şi pentru modificarea altor legi, aflată în procedură parlamentară, în reexaminare la Senat din 20.11.2007, cat şi asupra Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 131/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 508/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea în cadrul Ministerului Public a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, aflată în procedură parlamentară, în reexaminare la Camera Deputaţilor.

Iniţiativa pentru o Justiţie Curată
Centrul pentru Jurnalism Independent
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România
Forumul Judecătorilor din Oltenia
Asociaţia Magistraţilor din România - Filiala Cluj

Membri IJC:
Academia de Advocacy, Asociaţia „Societatea pentru Justiţie” – SoJust, Freedom House România, Grupul pentru Dialog Social (GDS), Societatea Academică din România (SAR), Societatea TimişoaraBACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line