Cauta in site        
cji menu

Advocacy


Protest fata de atacul presedintelui Traian Basescu

2007-12-13

Atacul Presedintelui Traian Basescu la adresa uneia dintre cele mai  reprezentative organizatii ale societatii civile din Romania si dispretul fata de statul de drept

Organizatiile semnatare isi exprima dezacordul total fata de declaratiile de ieri ale presedintelui Romaniei, referitoare la decizia Curtii Constitutionale (CC) de a respinge doua articole din proiectul Codului Electoral, declaratii jignitoare atat la adresa presedintelui Asociatiei Pro Democratia, cat si la adresa presedintelui Camerei Deputatilor. Acest tip de declaratii, din pacate, nu au fost singulare in viata publica a domnului Basescu.

Domnul Traian Basescu a considerat oportun sa foloseasca decizia CC ca argument de infruntare politica, interpretand aceasta decizie ca proba a faptului ca “legea a fost utilizata de Guvern si de Pro Democratia intr-o campanie de deturnare a participarii romanilor la referendumul din 25 noiembrie”. Presedintele Romaniei si-a argumentat denuntul facand o serie de afirmatii extrem de grave la adresa Asociatiei Pro Democratia si a presedintelui acesteia, domnul Cristian Pirvulescu. Intre altele, Asociatia Pro Democratia este acuzata de premeditarea boicotului propriului proiect de lege, domnul Cristian Pirvulescu este declarat mincinos si este sugerata subordonarea sa intereselor premierului Tariceanu in virtutea faptului ca sotia domniei sale este salariat al Guvernului.

Fata de aceste afirmatii ne simtim datori sa precizam ca Asociatia Pro Democratia a initiat reforma procesului electoral inca din 1995, cand domnul Pirvulescu nu era membru al asociatiei. Proiectul de lege pentru votul uninominal mixt are, asadar, o vechime de peste 10 ani. APD, constatand dezinteresul si ostilitatea clasei politice pentru aceasta lege, a incercat sa o promoveze singura, prin strangere a zeci de mii de semnaturi, dar a incercat, totodata, introducerea legii in procesul legislativ si prin succesive negocieri cu partidele parlamentare. Ultima tentativa in acest sens a fost demarata in 2005, cand echipa Asociatiei Pro Democratia, impreuna cu presedintele ei, a reusit, dupa laborioase tratative, sa obtina sustinerea tuturor partidelor parlamentare, inclusiv pe cea a Partidului Democrat, un partid familiar presedintelui Traian Basescu. Faptul ca initiativa legislativa a apartinut guvernului Tariceanu a fost doar o solutie tehnica, grija Asociatiei fiind sa evite transformarea proiectului sau in subiect de confruntare politica. Toata aceasta istorie ii este binecunoscuta domnului Traian Basescu.

Faptul ca, in ultima instanta, presedintele Basescu a descoperit avantajele politice pe care o alta varianta a votului uninominal le-ar avea pentru PD si a devenit, peste noapte, ostil proiectului Asociatiei Pro Democratia, poate explica atacul declansat asupra tuturor celor care sustin acest proiect de lege pentru introducerea votului uninominal.

Daca putem fi de acord cu o abordare critica, care se adreseaza, pe fond, proiectului – perfectibil si nu dificil de pus de acord cu recenta decizie a Curtii Constitutionale - de lege pentru votul uninominal, atacul la persoana administrat presedintelui APD nu este decat un instrument propagandistic inspirat de practicile vechii securitati. De fapt, adevarata tinta nu este neaparat domnul Pirvulescu, ci orice participant la viata publica care sustine o alta varianta a votului uninominal decat cea a domnului Basescu. Costul unui asemenea atac este compromiterea unei organizatii neguvernamentale pentru care realizarea reformei electorale si, prin aceasta, insanatosirea clasei politice a reprezentat telul principal al activitatii sale cu mult inainte de a deveni un obiectiv al Presedintelui Basescu.

Intr-un adevarat stat de drept, criticile se intemeiaza intotdeauna pe argumente si nu pe aprecieri jignitoare, de ordin personal, fata de cei care au alta opinie. Daca o idee nu gaseste sustinere suficienta prin intermediul procesului democratic, aceasta nu inseamna ca procesul democratic trebuie inlocuit prin masuri de forta.

In acest context, ii reamintim domnului Basescu de precizarea facuta de Curtea Constitutionala in avizul consultativ din 5 aprilie 2007: „ raporturile institutionale intre participantii la viata publica trebuie sa se desfasoare in forme civilizate pentru a se asigura si pe aceasta cale promovarea valorilor supreme consacrate si garantate prin art. 1 din Legea fundamentala”.

Cat priveste relatia de posibila influenta a guvernului Tariceanu asupra activitatii presedintelui Asociatiei Pro Democratia, ii amintim presedintelui Basescu ca asociatia a fost la fel de intransigenta in protejarea drepturilor cetatenesti si in perioada Guvernului Nastase – pe care l-a criticat necrutator - in ciuda faptului ca, si atunci, ca si acum, sotia domnului Pirvulescu era salariata guvernului (de altfel, doamna Pirvulescu a fost angajata la guvern inca din 1992, cand premier era Theodor Stolojan).

Ii atragem atentia presedintelui Basescu ca atacul declansat de la inaltimea institutiei prezidentiale asupra unei organizatii de drepturile omului care este un etalon al reprezentarii intereselor cetateanului in fata unor politicieni pentru care interesul public nu a fost decat un argument electoral, pune in pericol credibilitatea unui sector recunoscut pentru devotatamentul sau fata de democratia din Romania – cel neguvernamental.


Semneaza in numele,


Academiei de Advocacy – Radu Nicosevici, Presedinte

Agentiei de Monitorizare a Presei – Mircea Toma, Presedinte

APADOR – CH – Diana Hatneanu, Director

Asociatiei Pro Democratia – Adrian Sorescu, Vicepresedinte

Centrului de Asistenta pentru ONG – Viorel Micescu, Director

Centrului pentru Jurnalism Independent – Ioana Avadani, Director

Centrului de Resurse Juridice – Georgiana Iorgulescu, Director

CNS “Cartel ALFA” – Bogdan Hossu, Presedinte

Fundatiei pentru Dezv. Societatii Civile – Dan Manoleli, Presedinte

Fundatiei Terra Millenium III – Lavinia Andrei, Presedinte

Grupului pentru Dialog Social – Radu Filipescu

Transparency International - Romania - Victor Alistar, DirectorBACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line