Cauta in site        
cji menu

Advocacy


PROTEST IMPOTRIVA RESTRANGERII DREPTULUI LA LIBERA ASOCIERE

2008-02-27

Organizatiile semnatare protesteaza impotriva inaspririi conditiilor de acordare a personalitatii juridice pentru asociatii si fundatii si pericolului creat pentru organizatiile neguvernamentale de a fi dizolvate la cererea autoritatilor statului.

În data de 26 februarie 2008, Parlamentul a adoptat un proiect de lege de modificare a Ordonantei Guvernului nr.26/2000 prin care a limitat sfera denumirilor pe care o asociatie sau fundatie le poate folosi. Noul text prevede ca este interzisa folosirea in denumirea asociatiei (fundatiei) a unor sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati sau institutii publice de interes national sau local. Formularea folosita este vaga si permite arbitrariul in refuzarea acordarii personalitatii juridice unor organizatii neguvernamentale nou infiintate. Organizatiile semnatare considera ca textul in vigoare pana la aceasta modificare, ce prevedea interzicerea folosirii unor denumiri specifice autoritatilor sau institutiilor publice, este mult mai clar si solicita revenirea la acesta.

Si mai grav, proiectul de lege adoptat de Parlament, prevede ca asociatiile si fundatiile deja infiintate si a caror denumire contine sintagme sau cuvinte susceptibile sa creeze confuzie cu denumirea unor autoritati sau institutii publice au obligatia de a solicita schimbarea denumirii in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii de modificare. In caz contrar, orice autoritate, institutie sau persoana interesata va putea solicita dizolvarea respectivei asociatii sau fundatii. In lipsa unui text clar, va fi dificil pentru organizatiile neguvernamentale sa aprecieze daca denumirea lor încalca sau nu interdictia nou impusa. Astfel se poate crea situatia in care, dupa expirarea celor 6 luni, unele organizatii neguvernamentale sa fie dizolvate la cererea autoritatilor. In plus, obligatia de schimbare a unei denumiri deja aprobate printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila, incalca si principiul puterii lucrului judecat si principiul neretroactivitatii legii, fiind astfel neconstituţionala.

Mai mult, proiectul de lege a fost promovat de Guvern in Parlament cu incalcarea grosolana a obligatiei de consultare cu societatea civila. In expunerea de motive se precizeaza ca proiectul a fost suspus dezbaterii publice prin publicare pe pagina de internet a Ministerului Jutitiei, ceea ce este fals. Proiectul de lege publicat si care inca poate fi consultat pe aceasta pagina, se referea strict la conditiile de acordare a statutului de utilitate publica pentru unele asociatii si fundatii si nu continea niciuna dintre prevederile privind denumirea sau obligatia de schimbare a denumirii, sub sanctiunea dizolvarii, pentru organizatiile neguvernamentale.

Organizatiile semnatare apreciaza ca modificarile initiate de Guvern si adoptate de Parlament se aseamana cu legislatia promovata in Rusia in ultimii doi ani, prin care se incearca reducerea la tacere a asociatiilor si fundatiilor incomode, si sunt incompatibile cu cerintele unei societati democratice, in care dreptul la libera asociere trebuie garantat si protejat. De aceea, solicita Presedintelui Romaniei sa nu promulge legea de modificare si sa o trimita spre reexaminare Parlamentului, iar in privinta prevederilor neconstitutionale sa sesizeze Curtea Constituţionala.

1. APADOR-CH
2. Academia de Advocacy
3. Agentia de Monitorizare a Presei
4. Asociatia ACCEPT
5. Asociatia Civitas Nostra – Targu Mures
6. Asociatia Pentru Comunitate – Sf. Gheorghe
7. Asociatia pentru Parteneriat Comunitar Focsani
8. Asociatia Pro Democraţia
9. Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii
10. Asociatia Romana Anti-SIDA
11. Centrul Euroregional pentru Democratie – Timisoara
12. Centrul de Resurse Juridice
13. Centrul de Resurse pentru Participare Publica – CeRe
14. CENTRAS
15. Centrul pentru Jurnalism Independent
16. Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii
17. Centrul pentru Resurse Civice
18. Fundatia Gheorghe Ursu
19. Fundatia Soros Romania
20. Grupul pentru Dialog Social
21. Institutul pentru Politici Publice
22. Institutul Roman de Training
23. Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Intervenţie Sociala si Studii
24. Societatea Academica din Romania
25. Societatea pentru Justitie


Persoană de contact: Diana-Olivia Hatneanu, director executiv APADOR-CH,
0722 467 034, 315 46 31BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line