Cauta in site        
cji menu

Alte publicatii


Raportul FreeEx - Libertatea presei in Romania, 2007

2008-05-06

Agentia de Monitorizare a Presei a lansat luni, 5 aprilie 2008, Raportul FreeEx  Libertatea Presei in Romania – 2007.

Raportul contine cele mai importante evenimente legate de libertatea de exprimare si libertatea presei ale anului 2007 - presiuni politice si economice asupra presei, tendinte de concentrare pe piata de media, agresiuni si amenintari, legislatie defavorabila libertatii de exprimare, comportamente neetice ale presei si incercari de autoreglementare.

Conform raportului, cele mai importante evenimente ale anului 2007 au fost:

- Creşterea presiunilor politice, în special a celor venite din zonele superioare ale clasei politice;

- Televiziunea publică şi Consiliul Naţional al Audiovizualului - devenite obiecte ale trocului politic dintre partide;

- În premieră, la conducerea Televiziunii publice a fost numit un om politic, cu funcţie de conducere într-un partid important;

- Preşedintele Traian Băsescu a condus detaşat la capitolul insulte şi agresiuni la adresa jurnaliştilor, fiind responsabil de cel mai grav caz de acest fel;

- Stabilizarea pieţei de media şi consolidarea poziţiilor deţinute de marile grupuri de presă;

- Continuarea procesului de dezvoltare a unor reţele locale puternice;

- Decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţională dezincriminarea insultei şi calomniei;

- Accesul la informaţiile de interes public facilitat de îmbunătăţirea cadrului legal, dar împiedicat de nerespectarea acestuia de către instituţiile vizate;

- Multiple iniţiative legislative cu impact negativ asupra libertăţii de exprimare;

- Lipsa produselor editoriale de calitate prin neglijarea subiectelor de interes public, încălcarea principiilor etice şi punerea tot mai mult a accentului pe senzaţionalism, în special în televiziune;

- Lipsă de preocupare a redacţiilor pentru respectarea standardelor profesionale;

- Dezechilibru puternic pe piaţa forţei de muncă între cererea foarte mare de personal calificat şi oferta extrem de redusă;

- Expunerea publică a unor mecanisme viciate de funcţionare a presei, prin finanţări cu posibil impact editorial şi prin obţinerea de beneficii imorale din activitatea de presă.

„Anul 2007 a continuat tendinţa de intensificare a atacurilor la libertatea presei înregistrată în 2006. S-a observat o creştere a presiunilor politice, în special a celor venite din zonele superioare ale clasei politice. Principalele mecanisme prin care aceste presiuni au fost exercitate anul trecut au fost utilizarea abuzivă a autorităţii pentru a controla politic instituţii importante pe piaţa de media, dar şi folosirea procesului legislativ pentru a bloca sau împiedica buna funcţionare a unor legi sau instituţii. Apropierea anului electoral a ridicat miza presei, iar zona politică nu a avut nicio reţinere în a exercita controlul acolo unde legea îi permite - CNA, TVR - sau blocarea unor reforme legale necesare.

Deşi nu a crescut numărul agresiunilor sau al ameninţărilor la adresa jurnaliştilor, tot mai multe astfel de cazuri au avut ca protagonişti personalităţi politice de prim rang, Preşedintele Traian Băsescu conducând detaşat la capitolul insulte şi agresiuni la adresa jurnaliştilor. Cel mai mediatizat dintre acestea a fost un incident în care Preşedintele Băsescu i-a luat din mână telefonul unei jurnaliste care folosea acest telefon pentru a-l filma. Preşedintele se afla într-un spaţiu public. El a plecat cu telefonul care l-a întregistrat insultând-o pe jurnalistă, într-o discuţie privată pe care a avut-o cu soţia sa (a numit-o „ţigancă impuţită”). Prin semnalul pe care îl transmit, astfel de gesturi pun în pericol toţi jurnaliştii.

Întâlnim în continuare situaţii în care reprezentanţi de prim rang ai autorităţilor locale (primari ai unor oraşe importante) au comportamente de tip ‚baroni locali’, jignind şi ameninţând jurnalişti sau retragând ilegal acreditări ale acestora ca pedeapsă pentru materialele critice publicate.”

In premiera, raportul contine si o serie de recomandari.

- Politicienii au dreptul să critice presa, dar orice gest de ameninţare sau agresiune este unul periculos, încurajând violenţele generalizate la adresa jurnaliştilor, mai ales pentru că 2008 este un an electoral.

- Procesul de transparentizare a acţionariatului şi surselor de finanţare în presă trebuie să continue. Firmele off-shore contribuie la ascunderea identităţii proprietarilor şi la ocolirea prevederilor legale.

- Insulta şi calomnia trebuie eliminate de urgenţă din legislaţia penală.

- Instituţiile statului trebuie să aplice legea accesului la informaţiile de interes public şi să înceteze să blocheze accesul la astfel de informaţii.

- Televiziunea şi radioul public au nevoie urgentă de o lege nouă de funcţionare. Cele două instituţii trebuie să se devină cu adevărat independente de factorul politic şi să se concentreze pe creşterea calităţii produselor pe care le oferă publicului.

- Instituţiile de presă trebuie să gasească metode eficiente de autoreglementare şi să acorde resurse pregătirii profesionale a jurnaliştilor.”

Raportul este disponibil aici.BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line