Cauta in site        
cji menu

Programe curente


Reflectarea problemelor de sanatate mintala in presa

2008-05-13

Centrul Carter (Atlanta, SUA) si Centrul pentru Jurnalism Independent anunta lansarea cursului Reflectarea problemelor de sanatate mintala in presa, care se va desfasura la Bucuresti, in perioada 26-28 mai, a.c.

Potrivit statisticilor, peste 20% din populatie sufera de o afectiune mintala, ceea ce a determinat autoritatile romane sa situeze sanatatea mintala printre prioritatile lor. La nivelul perceptiei publice insa, boala mintala este cel mai adesea asociata cu pericolul, saracia sau ridicolul. Majoritatea populatiei se asteapta la violenta verbala si fizica de la astfel de persoane, considerate "mai putin inteligente” decat restul oamenilor.

Prezentul curs pregateste jurnalistii sa faca fata problemelor puse de tratarea mediatica a acestui subiect delicat, relevant pentru o mare parte a societatii si, pana acum, arareori prezent in mass media romaneasca. Cursul ii va familiariza pe participanti cu legislatia in vigoare la nivel national si european, cu functionarea sistemului sanitar de stat, dar si cu formele alternative de tratament, cu problemele reale cu care se confrunta pacientii suferind de astfel de afectiuni si familiile lor. O atentie speciala va fi acordata tehnicilor de investigatie pe aceste teme, precum si aspectelor deontologice legate, in special, de combaterea stigmei asociate cu boala mintala.

Cursul va fi predat de Alexandru Ulmanu si Paul Radu, primii jurnalisti romani care au beneficiat de Bursele Rosalynn Carter pentru jurnalism dedicat sanatatii mintale. El este deschis jurnalistilor din toata tara, de la orice forma de media (presa scrisa, radio, Tv, online).

Toate costurile participarii la curs vor fi suportate de organizatori.

Prezentul curs se inscrie in cadrul Burselor Rosalynn Carter pentru jurnalism dedicat problemelor de sanatate mintala, parte integranta a Programului de Sanatate Mintala (Mental Health Program) derulat de Centrul Carter din Atlanta in parteneriat cu CJI.

Cursul va fi urmat de un concurs de proiecte mediatice pe tema sanatatii mintale, in baza caruia vor fi selectionati cei doi bursieri romani ai editiei 2008-2009 a Programului.

Bursele pentru jurnalisti sunt parte a efortului international lansat de Programul de Sanatate Mentala al Centrului Carter pentru a reduce stigmatizarea si discriminarea persoanelor care sufera de boli mintale, precum si pentru eliminarea informatiei incorecte sau bazate pe stereotipuri.

„Jurnalistii informati pot influenta semnificativ intelegerea generala a problemelor ce tin de sanatatea mintala, pentru ca ideile si imaginile pe care ei le transmit genereaza dezbateri si curente de opinie”, a declarat fosta Prima Doamna a Statelor Unite, Rosalynn Carter, co-fondatoarea Centrului Carter. “ Ei isi pot influenta colegii de breasla si pot stimula discutiile in randul marelui public; iar un public informat poate reduce stigmatizarea si discriminarea”.

Inscrierile se primesc pana la data de 19 mai 2008, orele 17:00, la sediul CJI (Bdul. Regina Elisabeta, nr. 32, et. 1, sector 5, Bucuresti), sau prin e-mail, la adresa carmen@cji.ro

Dosarul de inscriere trebuie sa contina un CV, o scrisoare de intentie prin care candidatul sa-si motiveze dorinta de se specializa in acest domeniu si un portofoliu de lucrari pe teme asemanatoare (maximum 4 articole, se accepta trimiteri catre variantele online ale publicatiilor sau spoturilor radio sau TV). Candidatii admisi vor fi anuntati pina cel mai tarziu pe data de 21 mai 2008.

Persoana de contact: Carmen Macavei, asistent executiv, tel: 021 311 1375BACK TO TOP
 

 
 
En nuestro centro de micropigmentacion, podrás encontrar unos precios económicos.
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line