Cauta in site        
cji menu

Evenimente


Audiovizualul romanesc: intre interesele politice si cele economice

2008-05-19

Comunicat de presa                                                Bucuresti, Budapesta, 19 May 2008

Audiovizualul romanesc: intre interesele politice si cele economice

Odata cu incetarea guvernarii social-democrate dupa alegerile din 2004, a existat speranta ca independenta presei se va consolida. Noul raport referitor la televiziunea din Romania, publicat de Open Society Institute, arata ca audiovizualul romanesc ramane campul de actiune al mogulilor de presa interesati mai degraba de promovarea propriiilor interese politice si de afaceri, decat de realizarea unor programe independente, variate si de buna calitate. Raportul lansat azi la Bucuresti face parte din seriea: Televiziunea in Europa: editia 2008.

In ciuda sutelor de canale existente, sectorul audiovizual din Romania este dominat de patru actori mari: doi investitori straini si doua companii autohtone. In ultimii trei ani, Central European Media Enterprises si-a marit actiunile detinute la cele patru posturi sub licenta ProTV, si-a pastrat actiunile la posturi de radio, a cumparat un canal de sport si s-a extins pe piata editoriala, a distributiei de filme si a productiei de diverstisment. Principalul sau rival, grupul german ProSieben Sat 1 – care a achizitionat grupul de presa scandinav SBS Brosdcasting in iunie 2007 – ocupa o pozitie confortabila pe piata de radio, detinand 75 de licente locale.

Legislatia nu favorizeaza pluralismul, neobligand la transparenta actualii sau potentialii investitori, si neimpiedicandu-i pe acestia sa detina organizatii de presa de diferite tipuri. In aceste conditii, Consiliul National al Audiovizualului- principalul organism de reglementare - si Consiliul Concurentei – organizatie cu rol anti-monopol - nu au putut impiedica concentrarea rapida a capitalului in audiovizual.

Societatea Romana de Televiziunea (SRTV), asteptand inca de mult promisa restructurare, continua sa fie vulnerabila la influentele politice. Asa cum arata Manuela Preoteasa, autorul raportului, “climatul corupt din jurul SRTV afecteaza direct independenta postului. Parlamentul contribuie la politizarea serviciului public audiovizual si la mentinerea unei scheme supradimensionate a radiodifuzorului public, care trebuie sa faca eforturi mari pentru a-si finanta activitatea”.

Consiliul National al Audiovizualului se straduieste sa fie transparent organizand consultari publice. Din pacate, Parlamentul actioneaza cu totul diferit, dezbaterile sale despre media ignora adesea atat organismul de reglementare, cat si publicul. Mai rau, managementul spectrului de frecvente a trecut sub autoritatea Guvernului: o miscare neobisnuita, in contradictie cu principiile europene ale independentei organismelor de reglementare.

Senatul, mult criticat pentru lipsa de transparenta, a anulat procesul legal de trecere la digitalizare, in ciuda faptului ca acest lucru devine obligatoriu in 2012.

Acest raport apare exact in perioada in care Ministerul Culturii a supus dezbaterii publice mult asteptata lege a transmisiei digitale terestre in audiovisual. Comunicatul dat publicitatii astazi recomanda factorilor de decizie sa adopte cat mai rapid o strategie clara pentru introducerea digitalizarii. Aceasta strategie ar trebuie sa fie precedata de o dezbatere serioasa, la care sa participe principalii actori implicati.

Nota pentru editori

Acest capitol face parte din seria de rapoarte de monitorizare: Televiziunea in Europa: Rapoarte 2008. Seria 2008 actualizeaza analiza pietei de televiziune din noua tari, dintr-un total de 20, reflectate in rapoartele precedente, din 2005, Televiziunea in Europa: reglementari, politici si independenta. Cele noua tari sunt: Albania, Bulgaria, Italia, Lituania, Macedonia, Polonia, Republica Ceha, Romania si Slovacia.

Ambele serii de rapoarte au fost realizate de Monitoring and Advocacy Program (EUMAP) derulat de the Open Society Institute, precum si de the Network Media Program (NMP) al Open Society Foundation, in colaborare cu experti local si reprezentanti ai societatii civile. Rapoartele sunt publicate, pe masura lansarii, atat in limba engleza cat si in traducere, si cu o privire de ansamblu asupra televiziunii europene, pe site-ul www.mediapolicy.org.

Raportul despre Romania, editia 2008 - ca si editia din 2005 - a fost realizat de Manuela Preoteasa, director al EurActiv Romania. Centrul pentru Jurnalism Independent si Agentia de Monitorizare a Presei au colaborat la pregatirea si promovarea lui.

Raportul este disponibil aici.BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line