Cauta in site        
cji menu

Advocacy


Coalitia pentru o Guvernare Curata: comunicat de presa

2008-07-30

30 iulie 2008

SOCIETATEA CIVILA PROPUNE PARTIDELOR UN PACT CU STATUL DE DREPT

Raportul Comisiei Europene din 23 iulie 2008 critica lipsa de vointa politica in domeniul anticoruptiei la nivelul Parlamentului din Romania, manifestata prin refuzul Parlamentului de a permite investigatiile in cazurile cu fosti ministri, si incercările Parlamentului de a adopta modificari ale codului de procedura penala care ar impiedica orice investigatii penale semnificative. De asemenea, este criticata Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru decizii inconsecvente si refuzul de a judeca cazurile de coruptie politica, iar unele instante de judecata sunt criticate pentru lipsa unor pedepse descurajante in cazurile de coruptie unde exista condamnari. Raportul recomanda expres sprijin pentru Directia Naţionala Anticoruptie, singurul organism anticoruptie care da dovada de eficienta, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Agentia Nationala de Integritate, care, dupa operationalizare, trebuie sustinuta logistic si protejata de interferente politice.

Pe acest temei, societatea civila cere partidelor politice din Romania sa se angajeze in vederea viitoarelor alegeri la semnarea unui Pact pentru statul de drept. Indiferent de ideologia partidelor, statul de drept este fundamentul natural al ordinii politice europene, iar un partid care, fatis sau ascuns, are ca program subminarea statului de drept este un partid nedemocratic. Societatea civila asociata in mai multe aliante anticoruptie, constituite din ONG-uri, asociaţti profesionale si sindicale, considera de datoria sa sa lupte contra fortelor politice care au un asemenea program nedemocratic, pentru a aduce la cunostinţa votantilor care este programul real al clasei politice din Romania, dincolo de promisiunile electorale.

Pactul cu statul de drept este fondat pe urmatoarele doua principii:

1. România, prin intrarea in Uniunea Europeana, a acceptat anumite reguli comune ale spatiului legal european, şi nu mai exista recurs contra acestora prin apelul la „suveranitatea proprie” sau la „originalitatea” sistemului juridic romanesc. Am facut unele promisiuni pentru a fi acceptati in Europa iar toate partidele parlamentare care au aprobat tratatul de aderare au fost de acord. A sosit momentul sa respectam aceste promisiuni. Recomandarile din raportul Comisiei Europene au caracter obligatoriu şi, pe baza lor, formulam acest pact.

2. Stabilitatea sistemului judiciar si independenta sa fata de interferenta politica sunt cheia crearii unui sistem autonom si responsabil. Ca atare, partidele politice trebuie sa renunte la ideea ca pot sa influenteze decizia de revocare sau numire a unor persoane cheie din sistemul judiciar. Propunerea apartine ministrului justitiei, indiferent de opinia partidului care il sustine, avizul apartine CSM iar decizia presedintelui tarii, procedura acceptata si sustinutt de Comisia Europeana. Continuitatea, mai ales a procurorilor care cerceteaza politicieni, este singura care poate transmite semnalul ca se pot face anchete de mare coruptie, fara ca aceia care le fac sa fie imediat destituiti sau amenintati ca isi pierd locurile la interventia celor pe care ii ancheteaza ai a prietenilor lor politici. Nu exista nici motive de oportunitate pentru modificarea procedurii actuale de numire a procurorului general, a procurorului sef al DNA si adjunctilor acestora, procedura actuala fiind sustinuta si de Comisia Europeana.


In virtutea acestor doua principii, propunem partidelor politice si premierului Calin Popescu Tariceanu sa semneze urmatorul angajament electoral in trei puncte:

1. Ca nu vor propune, intreprinde, initia ori aproba, inainte sau dupa alegeri, conform recomandarii raportului CE, nicio schimbare institutionala, de statut juridic sau de personal la conducerea Directiei Nationale Anticoruptie sau a Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justiţie. Un asemenea angajament constituie un semnal decisiv pentru continuarea luptei anticoruptie din Romania. Considerind meritele conducerii actuale a DNA recunoscute de Comisia Europeana, in primul rind, trebuie mentinuta continuitatea procurorilor care au au avut curajul de a ancheta si trimite in judecata politicieni si oameni de afaceri de varf.
2. Ca nu vor întreprinde sau aproba prin vot, inainte sau dupa alegeri, nicio schimbare a personalului de conducere a Agentiei Nationale de Integritate, ca vor aproba sau cere premierului sa aprobe finalmente bugetul ANI, respins de doua ori in ciuda unei fundamentari clare, pentru a permite acestei agentii sa devina complet operationala, conform recomandarilor Comisiei Europene.
3. Ca vor adopta noul cod penal si vor redacta si adopta noul cod de procedura penala pe baza legislatiei europene eficiente si după dezbateri publice reale, cu scopul ca justitia penala sa functioneze eficient, rapid si echitabil, si ca vor renunta la modificarile propuse de Parlament la codul de procedura penala care au fost criticate de Comisia Europeana si care ar face imposibile anchetele penale, inclusiv cele in curs. De asemenea, ca vor adopta amendamentele la codul civil si de procedura civila, pentru a face din justitia civila din Romania una europeana, rapida si eficienta.

4. Ca vor considera justitia ca fiind de un interes strategic pentru statul roman si vor prevedea masuri, inclusiv prin programele de guvernare, pentru finantarea corespunzatoare atat a functionarii corecte a acesteia, cat si a actiunilor necesare pentru reformarea si transformarea ei definitiva.

Acest mesaj a fost trimis la sefii tuturor partidelor politice din Romania, la guvern, precum si Comisiei Europene si presei internationale. Societatea civila va tine opinia publica la curent cu progresul semnarii de catre partidele politice a pactului cu statul de drept şi va reaminti votantilor in campania electorală pozitiile partidelor fata de acest document.

Din partea societatii civile, pactul este semnat de:

Academia de Advocacy
Alianţa Civica
Asociatia Profesionala pentru Educatie şi Cercetare
Asociatia Revoluţionarilor fara Privilegii
Asociatia Societatea pentru Justitie (So-Just)
Asociatia21 Decembrie
Blocul National al Revolutionarilor
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul Euroregional pentru Democratie
Freedom House Romania
Grupul pentru Dialog Social
Grupul pentru Reforma Universitara
Fundatia Gheorghe Ursu
Initiativa pentru o Justitie Curata
Societatea Academica din Romania
Societatea Timisoara.

Lista rămîne deschisă.BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line