Cauta in site        
cji menu

Evenimente


CREATIVE COMMONS ROMANIA promoveaza creativitatea prin licentele localizate

2008-09-02

Bucuresti, Romania si Berlin, Germania — 2 Septembrie 2008

Jurnalistii interesati sa participe la lansarea licentelor Creative Commons sunt invitati marti, 2 Septembrie 2008, la ora 16.00 la sediul Centrului pentru Jurnalism Independent - B-dul Regina Elisabeta nr. 32, et. 1 (Cladirea Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant aflata intre Piata Kogalniceanu si Bd Schitu Magureanu), Sector 5, Bucuresti.

Licentele Creative Commons permit autorilor schimbarea termenilor de licentiere de la clasicul “Toate drepturile rezervate” la “Unele drepturi rezervate”. Licentele Creative Commons nu sunt o alternativa la dreptul de autor, ci se aplica pe baza legislatiei privind dreptul de autor, astfel incat sa poti modifica termenii de licentiere pentru a permite o licentiere deschisa a operelor tale.

Creatorii romani au acum posibilitatea de a-si licentia operele printr-una din cele sase licente Creative Commons adaptate la legea romana. De astazi, intreaga serie de licente adaptate (versiunea 3.0 de la Atribuire (BY) pana la Atribuire-Necomercial-Fara Modificari (BY-NC-ND)) este disponibila in mod gratuit pentru titularii de drepturi de autor care doresc sa licentieze opera lor doar cu “unele drepturi rezervate”.

Echipa Creative Commons din Romania, condusa de Bogdan Manolea si Stefan Gavrilescu si sustinuta de Asociatia pentru Tehnologie si Internet - APTI, a parcurs procesul de adaptare a licentelor si a avut discutii publice cu experti juridici nationali si internationali si in consultare cu Creative Commons International.

In deschiderea evenimentului gazduit de Centrul pentru Jurnalism Independent Bogdan Manolea  va prezenta filozofia Creative Commons si va introduce licentele romanesti. Alti participanti vor contribui la discutia privind utilizarile practice ale licentelor Creative Commons in Romania, printre care Razvan Rusu (ex-Travka, prima formatie romaneasca care a licentiat un intreg album sub o licenta Creative Commons), Ioana Avadani (Centrul pentru Jurnalism Independent) sau Florin Grozea (HI-Q). Alti utilizatori romani de Creative Commons din Romania au fost invitati sa participe la lansare si la discutia publica.

Cu ocazia acestui eveniment formatia HI-Q va lansa un nou concurs oferind un preview al urmatorului lor single. Vocile celor 3 membri ai formatiei vor fi oferite sub licenta Creative Commons Atribuire–Distribuire in Conditii Identice (BY-SA) 3.0 Romania si astfel toata lumea va fi invitata sa creeze remixuri pe aceste voci si sa puna rezultatele pe site-ul eok.ro sau alte site-uri de video-sharing de pe Internet.

Bogdan Manolea, Project Lead pentru Creative Commons Romania, a declarat pentru acest eveniment: “O data cu lansare licentelor Creative Commons in limba romana, mai multi artisti si simpli utilizatori din Romania au posibilitatea sa se informeze despre licentele deschise si avantajele lor. Speram sa avem din ce in ce mai multe proiecte care vor sustine inovatia in proprietatea intelectuala si vor promova conceptele de continut deschis in Romania. Nu putem sa nu multumim partenerilor lansarii – Trupei HI-Q si Centrului pentru Jurnalism Independent, ca si tuturor celor care ne-au ajutat pe parcursul procesului de adaptare a licentelor”

Licentele in limba romana sunt al 24-lea proiect Creative Commons adaptat in Europa si al 49-lea in intreaga lume. Licentele sunt disponibile prin aplicatia disponibila pe site-ul Creative Commons la http://creativecommons.org/license/?lang=ro.


Asociatia pentru Tehnologie si Internet (APTI) este o organizatie romaneasca non-guvernamentala si independenta care are drept obiectiv promovarea utilizarii leale a serviciilor societatii informationale in concordanta cu normele legale in vigoare. Organizatia sustine drepturile omului in mediul digital si promoveaza drepturile civile digitale.

Creative Commons este o organizatie non-profit, infiintata in 2001, care promoveaza re-utilizarea creativa a operelor intelectuale si artistice, indiferent daca sunt proprietare sau in domeniul public. Prin sistemul sau de licente gratuite privind dreptul de autor Creative Commons ofera autorilor, artistilor, oamenilor de stiinta si profesorilor posibilitatea alegerii unui spectru flexibil de libertati si drepturi care permit schimbarea sistemului traditional de “Toate drepturile rezervate” intr-un sistem voluntar de “Unele drepturi rezervate”. Creative Commons a fost lansat si este sustinut prin efortul generos al mai multpr organizatii, incluzand Centrul pentru Domeniul Public, Omidyar Network, Fundatia Rockefeller, Fundatia John D. si Catherine T. MacArthur , si Fundatia William si Flora Hewlett, ca si alte persoane publice. Pentru ai multe informatii despre Creative Commons, viziteaza http://creativecommons.org.Contact

Dr. Catharina Maracke

Director

Creative Commons International, Creative Commons

catharina [at] creativecommons [dot] orgBogdan Manolea

Director Executiv APTI

Creative Commons Romania Legal Lead

bogdan.manolea [at] apti [dot] roPress Kit

http://creativecommons.org/presskithttp://creativecommons.org/presskit

http://creativecommons.org/international/rohttp://creativecommons.org/international/roBACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line