Cauta in site        
cji menu

Programe incheiate


Media ca serviciu public

2007-11-26

Centrul pentru Jurnalism Independent, impreuna cu partenerii sai – Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, a implementat in perioada august 2006 – octombrie 2007 proiectul - Media ca serviciu public.

Proiectul si-a propus derularea unui program de advocacy menit sa sporeasca gradul de recunoastere publica a naturii de "serviciu public" a mass media, indiferent de forma de proprietate, sa creasca responsabilitatea presei (a jurnalistilor, a editorilor si patronilor deopotriva) in ceea ce priveste propria libertate si credibilitate si sa consolideze sprijinul public pentru libertatea de exprimare, ca valoare sociala fundamentala a oricarei societati democratice.

Principalele aspecte asupra carora s-a concentrat proiectul au fost:

- cadrul legislativ si normativ in care isi desfasoara activitatea mass-media, cu accent pe documentele si mecanismele de auto-reglementare si pe bunele practici auto-impuse, ca alternative la reglementarea prin lege;
- capacitatea de reactie a comunitatii profesionale si a publicului, in general, in fata derapajelor, atat cele din partea autoritatilor statului cat si din cea a comunitatii mediatice.

Proiectul a presupus activitati care au generat informatie primara in ceea ce priveste proprietatea de media (prin intermediul portalului web www.mediaindex.ro), informatie cu "valoare adaugata" (in speta, comentata si interpretata) prin intermediul unor rapoarte de monitorizare si al unor rapoarte trimestriale care au surprins tendintele din piata de media si cele manifestate in continutul editorial pe temele majore de dezbatere care pot atinge natura de serviciu public a mass media.
Sub titlul generic de Tendinte despre reflectarea presei in presa, au fost elaborate urmatoarele rapoarte:

1.Presa si securitatea, autori: Liana Ganea si Razvan Martin
2. Coruptia in presa, autori: Nicoleta Fotiade, Cristian Ghinea
3. Concentrarea proprietatii si a competentelor in mass media romaneasca,
autori: Nicoleta Fotiade, Iulian Comanescu
4. Vulnerabilitati si puncte forte ale mediilor publice inainte de alegeri, autor: Manuela Preoteasa
5. Presa electronica romaneasca, intre productia de stiri de tip clasic si specificitatile de tip Web 2.0, autor: Iulian  
    Comanescu

Aceste rapoarte au fost diseminate in cadrul unui sir de intalniri cu profesionisti de media, persoane implicate in formularea politicilor de media, politicieni, cu cadre universitare si studenti, precum si cu consumatori de media.

Proiectul si-a propus, de asemenea, sa identifice cea mai eficienta modalitate pentru a asigura transparenta surselor de finantare a companiilor de media.  Transparenta  permite consumatorilor de media sa faca alegeri informate in ceea ce priveste obisnuintele lor de cumparare si de consum mediatic si sa identifice eventualele cazuri de manipulare
si dezinformare induse de proprietari si finantatori. Raportul Transparenta surselor de finantare in mass media, realizat de Victor Iulian Tuca, ofera o privire comparativa asupra modului in care diferite tari europene trateaza aceasta problema.

Proiectul a fost finantat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) prin World Learning for International Development in cadrul Programului de consolidare a societatii civile din Romania.BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line