Cauta in site        
cji menu

Advocacy


CONVENTIA ORGANIZATIILOR DE MEDIA PROTESTEAZA FATA DE REGLEMENTAREA TRECERII LA TELEVIZIUNEA DIGITALA PRIN ORDONANTA DE URGENTA

2008-11-13

Organizatiile semnatare isi exprima dezaprobarea fata de propunerea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor de a promova prin ordonanta de urgenta introducerea serviciilor digitale de radio si televiziune cu transmisie terestra si solicita Guvernului sa se abtina de la o astfel de miscare cu doar doua saptamini inaintea alegerilor parlamentare.

Textul proiectului de Ordonanta de urgenta invoca apropierea termenului limita asumat de Romania pentru tranzitia la serviciile digitale de radio si televiziune cu transmisie terestra – anul 2012 – argumentind ca aceasta creeaza „o situatie exceptionala, a carei reglementare nu poate fi aminata".

Reamintim Guvernului ca exista un proiect de lege privind modificarea Legii Audiovizualului care initiaza procesul de tranzitie la serviciile digitale. Proiectul, asumat de Ministerul Culturii, desi perfectibil in forma lui actuala, a fost elaborat prin consultarea principalilor actori implicati in procesul de digitalizare, a fost supus dezbaterii publice si a primit aprobarea ministerelor de resort (Justitie, Finante), inclusiv a MCTI.

Mecanismul propus de proiectul Ordonantei de urgenta elaborat de MCTI are, in opinia semnatarilor, urmatoarele probleme: 

- lasa intregul mecanism de acordare a licentelor de operare a frecventelor digitale (elaborarea strategiilor, elaborarea caietelor de sarcini, derularea procesului de selectie, stabilirea taxelor de licenta, decizia de atribuire) la latitudinea Guvernului sau a unitatilor subordonate. Guvernul devine astfel arbitrul pietei de audiovizual din Romania;
- nu face nicio corelare intre aspectele tehnice ale tranzitiei la digitalizare si cele legate de programele de radio si TV ce urmeaza a fi distribuite si/sau retransmise pe sistemele digitale cu transmisie terestra, punind astfel in umbra interesul public al informarii puplicului, caruia i se subsumeaza tranzitia la serviciile digitale;

In opinia organizatiilor semnatare, procesul de tranzitie la serviciile digitale de radio si televiziune ar trebui inceput prin facerea publica a inventarului de frecvente, nationale regionale si locale, continuat prin elaborarea strageiei de tranzitie la transmisia digitala si a strategiei de acoperire cu programe a teritoriului (menita sa garanteze dreptul de informare al tuturor cetatenilor) si incheiat cu stabilirea, prin lege, a mecanismelor independente care vor conduce la implementarea celor doua strategii, in conditii de transparenta si concurenta loiala.

Solicitam, de aceea, Guvernului sa se abtina de la adoptarea pripita, sub presiunea climatului electoral, a unor masuri ce vor afecta pe termen lung piata de mass media, in lipsa consultarii publice si cu cei implicati, asa cum o cer legislatia in vigoare si regulile jocului democratic.

Conventia Organizatiilor de Media

Conventia Organizatiilor de Media, creata in 2002, este o platforma comuna de actiune ce reuneste circa 30 de organizatii ale profesionistilor de media, sindicate si asociatii patronale.
Pentru detalii, contactati secretariatul tehnic al COM:
Centrul pentru Jurnalism Independent, Ioana Avadani, ioana@cji.ro, 021 311 13 75
ActiveWatch – Media Monitoring Agency, Liana Ganea, liana@mma.ro, 021 313 40 47BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line