Cauta in site        
cji menu

Advocacy


Voteaza cu ochii pe listele negre: www.romaniacurata.ro

2008-11-18

244 de candidati nu au intrunit cele patru criterii ale Coalitiei Romania Curata si 221 de parlamentari au refuzat sa semneze Pactul cu Statul de Drept. Pe listele Coalitiei figureaza 63 de candidati-traseisti si 19 care au probleme cu Justitia. Coalitia PSD+PC apare cu 127 de candidati, PNL cu 66, PRM si UDMR cu 19, iar PDL cu 12. Coalitia Romania Curata indeamna alegatorii sa nu stampileze pe niciunul dintre acesti candidati.

Evolutiile inregistrate in lumea politica romaneasca au facut necesare unele ajustari metodologice ale monitorizarilor Coalitiei Romania Curata pentru a face fata acestor schimbari. Cele trei evolutii principale sint:

• introducerea scrutinului uninominal, care duce la un rezultat mult mai imprevizibil, aparitia multor candidati noi, si deci cresterea numarului candidatilor care ar trebui monitorizati;
• cresterea activitatii organelor statului, in primul rind DNA, cu anchetarea consecutiva a unui numar foarte mare de oameni politici la nivel local si central pentru infractiuni legate de corupie;
• apariţia Agentiei Nationale de Integritate.
Ca atare, criteriile de integritate pentru aceste alegeri au fost ajustate astfel:

Criteriul 1. Urmarirea penala sau trimiterea in judecata a candidatului pe motive penale, care tin in primul rind de coruptie. Fara a-i considera vinovati dinainte pe candidatii aflati in aceasta situatie, consideram ca e preferabil ca ei  sa isi clarifice situatia din pozitia de simpli cetateni.

Criteriul 2. Comportamentul impotriva statului de drept, care este temelia unei democratii europene. Coalitia Romania Curata a monitorizat voturile in Parlament pe principalele teme legale semnalate de rapoartele Comisiei Europene, inregistrind voturile celor care constant au avut initiative fatise contra recomandarilor Uniunii Europene si intereselor statului de drept din Romania (Codul de Procedura Penala, buna functionare a ANI, procedura de numire si revocare a procurorilor sefi PIICJ si DNA, dezincriminarea bancrutei frauduloase, modificarile la Legea accesului la propriul dosar de Securitate, nesemnarea pactului cu statul de drept propus de Coaliţia pentru o Guvernare Curată).

Criteriul 3. Prezenta pe liste anterioare ale Coalitiei Romania Curata a acelor politicieni care nu corespundeau criteriilor de integritate.

Criteriul 4. Migratia de la un partid la altul. S-a considerat ca orice candidat poate avea o problema de constiinta care il poate determina sa schimbe un partid. De la doua sau de la trei partide in sus, devine evident ca respectivul candidat nu are nici ideologie, nu-şi respecta nici angajamentul fata de votanti, ci este doar in cautarea interesului personal.

Doua criterii anterioare ale Coalitiei pentru un Parlament Curat nu au mai fost monitorizate:

• averile si profitul rezultate din conflictul de interese. Existenta ANI face redundanta aceasta activitate.

• colaborarea cu fost Securitate. Dupa evenimentele petrecute in ultimul an care au dus la edulcorarea legii, a fost abandonata speranta ca această institutie poate functiona in timp util pentru alegeri.

Procedura

Ca procedura, au fost monitorizati actualii parlamentari din punct de vedere al actiunilor intreprinse impotriva Statului de Drept, toti candidatii cu probleme de traseism (cei care trecut prin minimum trei partide) si candidatii care au avut sau au probleme cu Justitia.

Rezultate

Pe lista apar in total 244 de candidati: 127  de la PSD+PC, 66 de la PNL, 19 de la PRM, 19 de la UDMR, 12 de la PD-L si 1 de la PNG.

Un număr de 146 de candidati au intreprins actiuni impotriva statului de drept, din care 79 de la PSD+PC, 32 de la PNL, 11 de la PD-L, 11 de la UDMR si 13 de la PRM.

Un numar de 221 parlamentari au refuzat sa semneze Pactul pentru Statul de Drept.

Monitorizarea cuprinde un numar de 63 de candidati - traseisti, care au trecut prin minimum trei partide. Dintre acestia, 26 sint la PDL, 21 la PSD+PC şi 16 la PNL.

Pe listele negre figureaza un numar de 19 candidati care au probleme cu Justitia (fie au fost trimisi in judecata, fie se afla sub urmarire penala).  Acestia au urmatoarea apartenenta politica: PSD+PC - 11, PNL - 2, PD-L - 2, PRM - 1, PNG - 1, PPS - 1 şi 1 independent.

Coalitia pentru un Parlament Curat recomanda votantilor sa nu stampileze pe nici unul dintre candidatii care s-au distins printr-un asemenea comportament.

Absenta unui candidat de pe lista nu reprezinta un certificat de integritate in alb.  Prezenta unui candidat pe lista insa echivaleaza cu recomandarea de a nu vota respectiva persoana, a carei integritate a fost monitorizata de catre Coalitia pentru un  Parlament Curat.

VOTEAZA CU OCHII DESCHISI !

În anul 2008, activitatile Coalitiei pentru o Romanie Curata au fost sustinute de CEE Trust, Open Society Institute, Global Opportunity Fund (administrat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord) si National Endowment for Democracy.


BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line