Cauta in site        
cji menu

Advocacy


Scrisoare deschisa catre Prim Ministrul Emil Boc: Ne pregatim de o guvernare autoritara?

2009-03-13

13 martie 2009

In atentia domnului Emil Boc, Prim Ministru
Guvernul Romaniei

Stimate Domnule Prim Ministru,

In luna octombrie a anului 2008, doua partide se exprimau deschis – prin insusirea Cartei celor 10 principii pentru o Romanie civica, durabila si solidara, puncte promovate de Coalitia pentru Buna Guvernare si Parteneriat cu Mediul Asociativ - pentru continuarea si dezvoltarea dialogului cu organizatiile neguvernamentale. Unul dintre aceste partide este chiar partidul pe care il conduceti.

La momentul respectiv intelegeam aceasta actiune ca pe un semn al continuarii unui proces de normalizare a relatiilor dintre partide, puteri publice si organizatii ale societatii civile romanesti, si nu ca pe o obligatie electorala. Credeam ca interesul pentru consolidarea societatii civile si a dezvoltarii parteneriatului dintre organizatii neguvernamentale si autoritati publice era o prioritate a oricarei guvernari democratice.

 La inceputul acestui an am apreciat deschiderea conducerii Camerei Deputatilor de a pune bazele unui parteneriat durabil cu mediul asociativ din Romania. Era un semnal ca increderea reciproca dintre sectorul nonprofit si puterile publice incepe sa se consolideze.

Din pacate, o mare parte dintre ultimele decizii unilaterale luate de Guvernul pe care il conduceti risca sa anuleze progresele inregistrate, punandu-ne in situatia de a reactiona fata de totala lipsa de consultare si transparenta in luarea unor decizii care privesc direct sectorul neguvernamental.

Sa intelegem ca ne pregatim pentru o guvernare autoritara? Daca este asa, va invitam sa va pregatiti pentru un raspuns pe masura.

Faptele incriminate sunt: eliminarea, fara justificare, a componentei ONG din structura Consiliului Economic si Social si repolitizarea, in acest fel, a unei institutii care trebuie sa asigure reprezentarea societatii civile institutionalizate si desfiintarea mecanismelor guvernamentale dedicate conlucrarii cu organizatiile neguvernamentale care functiona inca de la inceputul anilor '90 pentru a facilita relatia dintre mediul asociativ si Guvern (Directia de Relatii pentru Mediul Asociativ).

La acestea se adauga ignorarea semnalelor societatii civile cu privire la initiative nedemocratice ale Guvernului pe care il conduceti care actioneaza flagrant contrar propriilor angajamente - atat fata de sectorul neguvernamental cat si fata de Uniunea Europeana.

Stimate Domnule Prim Ministru,

Organizatiile semnatare privesc cu ingrijorare masurile luate de Guvernul dumneavoastra care ignora societatea civila si subrezesc dialogul cu un partener social important in orice democratie functionala – sectorul neguvernamental. Va solicitam, de aceea, organizarea de urgenta a unei intalniri pentru a identifica, impreuna, in mod concret, cele mai eficiente si transparente mecanisme de conlucrare intre Guvern si structurile societatii civile.

In sustinerea demersului nostru, va atasam pozitia trimisa de Partidul Democrat Liberal si semnata de dumneavoastra in toamna anului 2008 cu privire la Carta celor 10 principii pentru o Romanie civica, durabila si solidara.

Semnatari:

Dan Gabriel Manoleli, Presedinte, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

Ana Maria Mosneagu, Director executiv, Asociatia Pro Democratia

Gabriela Alexandrescu, Presedinte executiv, Organizatia Salvati Copiii

Angela Achitei, Director, Alaturi de Voi

Dorin Tudoran, Presedinte, CENTRAS

Violeta Alexandru. Director, Institutul pentru Politici Publice

Oana Preda, Director, Centrul de Resurse pentru Participare Publica

Georgiana Iorgulescu, Director executiv, Centrul de Resurse Juridice

                                                                          Fundatia Motivation

Mircea Toma, Director executiv, ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei

Laila Onu, Director executiv, Fundatia Pentru Voi

Ioana Avadani,  Director executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent

Lavinia Andrei, Presedinte, Fundatia Terra Mileniu III

Viorel Micescu, Consiliul Director, FOND

Mioara Chifu, Director, Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni

Diana Hatneanu, Director, APADOR – CH

Dana Nicolescu, Director, Opportunity AssociatesBACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line