Cauta in site        
cji menu

Advocacy


Lansarea campaniei "Opriti codurile!"

2009-03-30

Bucuresti, 30 martie 2009 - Comunicat de presa

Organizatiile membre demareaza astazi campania Coalitiei OPRITI CODURILE, prin care ne propunem:

1. sa protestam impotriva abuzului de putere al Guvernului manifestat prin modul arbitrar si netransparent in care au fost elaborate si promovate Codul Civil, Codul de Procedura Civila, Codul Penal si Codul de Procedura Penala;

2. sa determinam Guvernul si Parlamentul sa ia masurile necesare de retragere din procedura de adoptare a acestor coduri si sa supuna dezbaterii publice tezele, constructia juridica si redactarea acestor acte normative fundamentale;

3. sa incurajam cetatenii sa isi faca auzita vocea si sa fim platforma unei reactii sociale de respingere a modului autoritar si discretionar de elaborare si adoptare a regulilor juridice care le vor afecta viata de zi cu zi pentru urmatoarele generatii.
De ce?
Codul Civil, Codul Penal, Codul de Procedura Civila si Codul de Procedura Penala sunt acte normative fundamentale pentru societatea romaneasca. Aceste patru coduri completeaza prevederi cruciale din textul Constitutiei si reglementeaza cea mai mare parte a relatiilor ce se stabilesc intre cetatenii Romaniei ori pe teritoriul tarii noastre, atat in mediul public, cat si in cel privat, si vor defini civilizatia juridica a tarii noastre pentru o lunga perioada de timp de aici inainte.
Campania „Opriti codurile!” este o reactie a unor organizatii civice si de presa la absenta unei reale si ample dezbateri publice premergatoare aprobarii codurilor de catre Guvernul Romaniei. In procesul de elaborare a acestor acte normative, Guvernul nu a respectat nici macar standardul minimal stabilit in conformitate cu Legea 52/2003 privind transparenta decizionala. Dorim sa atragem astfel atentia asupra faptului ca elaborarea acestor acte normative nu este un demers pur tehnic, ci trebuie sa reflecte prioritati fundamentale ale societatii. Aceste prioritati nu pot fi exprimate si luate in considerare in lipsa unei dezbateri publice autentice.

Scopul campaniei „Opriti codurile!” este unul constructiv: nu ne propunem tergiversarea sau blocarea procesului legislativ, ci retragerea proiectelor celor patru coduri din Parlament si organizarea de catre initiatorul acestora a unei consultari publice ample la nivelul societatii pentru identificarea cerintelor societatii si apoi a dezbaterilor pe textul redactat in conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala.

Cine suntem?
Suntem o initiativa civica. Coalitia OPRITI CODURILE a fost initiata de organizatii neguvernamentale cu preocupari in domenii diverse, precum justitie si afaceri interne, drepturile omului, dezvoltarea de asistenta si expertiza juridica, democratie, participare publica, comunicare sociala, libertate de exprimare, cresterea capacitatii administrative si politici publice, mass-media si comunicare, protectia drepturilor copilului, dezvoltarea si promovarea sectorului asociativ neguvernamental. Coalitia OPRITI CODURILE beneficiaza de sprijinul organizatiilor neguvernamentale locale, al asociatiilor profesionale si sindicale ale jurnalistilor, al mediului de afaceri si al unor organizatii internationale.

 

Campania se realizeaza prin autofinantarea activitatilor de catre membrii coalitiei, prin contributii proprii constand in activitati desfasurate in domeniul de expertiza al fiecaruia dintre acestia.

• vom realiza o platforma de comunicare si consultare pe site-ul campaniei: www.opriticodurile.ro;
• vom continua demersurile de chemare in judecata a Guvernului pentru nelegalitatea actelor de procedura referitoare la promovarea codurilor;
• vom organiza o serie de conferinte de presa pentru a arata cum opacitatea in activitatea de reglementare naste Cernobil-uri legislative;
• vom monitoriza votul din parlament pas cu pas, in comisii si in plen pentru a arata alegatorilor cum alesii uninominali tin seama ori cum voteaza la norma si cum nu accepta principiul consultarii;
• vom organiza grupuri de lucru tematice;
• vom lansa apeluri punctuale si scrisori deschise la care vom solicita raspuns
• vom lansa cate o tema de reflectie pe zi privind calitatea codurilor in rubrica „Minunile codurilor” de pe site-ul campaniei;
• vom avea actiuni de advocacy la nivel national si international;
• vom organiza o serie de evenimente in Bucuresti si in teritoriu;
• vom pregati unele „surprize” de campanie.


Ce asteptam?

Ne asteptam ca aceste coduri sa fie intoarse la Guvern si sa se deschida o ampla si reala consultare publica cu privire la viitoarea legislatie de baza a Romaniei, iar guvernantii sa constientizeze importanta bunelor practici in consultarea publica.
Ne asteptam ca justitia sa sanctioneze comportamentul nelegal al Guvernului, de incalcare a drepturilor cetatenilor la consultare prevazut ca standard minimal si obligatoriu de Legea 52/2003.
Ne asteptam ca cetatenii sa invete sa nu mai accepte decizii legislative lipsite de legitimitate ale politicienilor si sa isi consolideze simtul civic de respingere a acestui mod de comportament autoritar al Guvernului.
Ne asteptam la un sprijin real al mass-media pentru acest demers de modernizare al Romaniei care reprezinta si o revolutie a relatiei societatii cu organizatiile statale si mediul politic. Ne asteptam la sprijin din partea cat mai multor parlamentari si oameni politici din toate partidele, pentru aceasta initiativa care vizeaza relatiile de fond dintre guvernanti si guvernati.

 BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line