Cauta in site        
cji menu

Advocacy


Coalitia Opriti Codurile! - Scrisoare deschisa

2009-03-30

Catre Parlamentul Romaniei
Presedintelui Senatului, Mircea Geoana
Presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase
Liderilor grupurilor parlamentare
Bucuresti, 30 martie 2009

Coalitia „Opriti Codurile!”, formata din organizatii ale societatii civile, va solicita oprirea procedurilor parlamentare privind dezbaterea proiectelor codurilor penal, de procedura penala, civil si de procedura civila. Solicitam astfel Biroului permanent reunit al celor doua camere sa adopte o hotarare de retrimitere a acestor initiative legislative la guvern, pentru a fi dezbatute in cadrul unui proces onest si deschis de consultare.

Nu este deloc surprinzator ca organizatiile societatii civile, structurile profesionale de media si mediul de afaceri deopotriva, reclama ca nu a existat un proces real de consultare. Ministerul Justitiei nu a supus spre dezbatere publica nici unul dintre coduri, asa cum prevede legea transparentei. Codurile reprezinta legile fundamentale care apara cetatenii si statul de drept. Ele nu pot fi promovate discretionar, fara o consultare publica, chiar in conditiile unei majoritati zdrobitoare in Parlament.
Atragem atentia ca un simplu act de amendare a proiectelor intr-un calendar scurt si condensat reprezinta un act de desconsiderare a parlamentul ca institutie, poate conduce la superficialitate in actul de legiferare, incalca dreptul societatii civile de a participa la dezbateri, precum si dreptul parlamentarilor alesi uninominal de a se consulta, in colegiile lor, cu cetatenii si de a le reprezenta interesele in parlament.

55,7% dintre parlamentari sunt la primul mandat. Facem un apel la acesti politicieni sa nu isi inceapa cariera de legiuitori legandu-si numele de o opera legislativa pe cale sa devina cel mai usturator esec al actului de legiferare din Romania postcomunista. Consecintele grave ale aplicarii unor coduri adoptate in graba vor greva societatea romaneasca pentru multi ani de aici inainte si se vor rasfrange inclusiv asupra reputatiei celor care le-au adoptat intr-o maniera lipsita de transparenta.

Exista grave erori de conceptie si de redactare. Acest proces legislativ stahanovist nu va putea sa abordeze erorile de conceptie ale codurilor si nici sa corecteze erorile de redactare. Asa incat chiar si daca Parlamentul ar decide sa adopte aceeasi atitudine de desconsiderare a opiniei publice in acest proces de constructie a infrastructurii legislative a tarii, ar fi un demers lipsit de eficienta si de valoare adaugata, ar fi doar un cincinal in 2 luni si jumatate, insa efectul toxic pentru Romania se va intinde pe zeci de ani.

Noi, organizatiile semnatare, consideram ca proiectele de coduri trebuie oprite si va solicitam, prin prezenta scrisoare deschisa urmatoarele chestiuni punctuale:

* oprirea procedurii existente
* retrimiterea codurilor la Guvern, pentru a se face reale dezbateri publice pe acestea
* precizarea explicita a punctului de vedere asupra procedurii in care s-a lucrat si asupra solicitarilor, ca un gest de transparenta, responsabilitate si asumare politica
* stabilirea procedurilor prin care sa se acorde vot nominal si transparent, atat in comisii, cat si in plen, pentru fiecare articol, la momentul la care aceste coduri se vor intoarce in proces parlamentar, astfel incat societatea sa stie care a fost votul reprezentantilor ei

Va cerem astfel ca, in calitate de presedinti ai camerelor si lideri ai formatiunilor politice parlamentare, sa aratati respect pentru: dreptul la opinie al cetateanului, valorile democratiei deschise si participative, responsabilitatea de a reforma si cladi o noua societate, rolul parlamentului in sistemul democratic, pentru votul acordat de alegatori, si sa dovediti acest respect prin asumarea publica a pozitiei dumneavoastra, oricare ar fi aceasta.

Nimeni nu mai poate hotari discretionar ce le trebuie romanilor, fara sa-i intrebe inainte ce nevoi au. In speranta ca ratiunea va izbandi si ca statul de drept nu va fi doar un platou cu delicatese pentru invartitii tranzitiei, va cerem: „Opriti Codurile!”


Coalitia „Opriti Codurile !“


BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line