Cauta in site        
cji menu

Diverse


18 jurnalisti opriti la granita cu Moldova

2009-04-08

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie protesteaza fata de atitudinea autoritatilor de la Chisinau care au refuzat ieri sa permita accesul jurnalistilor romani pe teritoriul Republicii Moldova. Cerem Ministerului Afacerilor Externe si autoritatilor romane sa ia o pozitie oficiala in acest sens.

In noaptea de 7 spre 8 aprilie, cel putin 18 jurnalisti care circulau dinspre Romania spre Chisinau au fost opriti si intorsi din drum de la punctele Galati-Giurgiulesti si respectiv, Oancea-Cahul. Autoritatile moldovenesti nu au prezentat niciun motiv legal pentru refuzul accesului jurnalistilor. Autoritatile moldovenesti au invocat urmatoarele motive: lipsa unei invitatii scrise; lipsa unei asigurari medicale speciale; lipsa unei acreditari de presa din partea Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) de la Chisinau; defectiuni ale sistemului computerizat. Jurnalistii apartineau agentiilor Associated Press, EPA, France Press, Intact Images, NewsIn, Mediafax, Reuters, ziarelor Evenimentul Zilei, Jurnalul National, Ziua si televiziunii Realitatea TV. Contactat telefonic, consulul Romaniei de la Chisinau, Ion Nuica, a spus ca  nu poate asista in nici un fel jurnalistii respinsi.
Cerem autoritatilor de la Chisinau sa prezinte public motivele acestor respingeri. De asemenea, sa prezinte pasii legali pe care jurnalistii straini care vor sa relateze de la fata locului trebuie sa-i urmeze pentru a fi admisi in tara si in Chiainau.

Cerem Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti sa puna la dispozitia media din Romania o celula de asistenta si un numar de telefon disponibil non-stop. Pe parcursul protestelor de la Chisinau ziaristii sa beneficieze de asistenta personalului consular si sa poata raporta eventuale abuzuri sau limitari ale autoritatilor moldovenesti. Cerem Ministerului Afacerilor Externe sa faca publice informatii legate de punctele practicabile de acces in Republica Moldova si date centralizate legate de abuzuri asupra jurnalistilor.

Solicitam OSCE şi Comisiei Europene sa faca presiuni asupra autoritatilor de la Chisinau pentru ca acestea sa garanteze dreptul la libera circulatie, dreptul la libera informare si condiţii normale de lucru pentru ziaristi, indiferent de tara de provenienta.


Agentia de Monitorizare a Presei – Active Watch
Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie

Contact:
Stefan Candea (vicepresedinte CRJI) 0740 309 073
Liana Ganea (coordonator de programe ActiveWatch-AMP) 0723 306 308BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line