Cauta in site        
cji menu

Advocacy


Coalitia "Opriti codurile!" - comunicat de presa

2009-04-13

Coalitia “ Opriti Codurile!“ cere intrevedere cu presedintele Basescu si da in judecata Guvernul

13 aprilie 2009

Coalitia „Opriti Codurile”, formata din 22 de organizatii non guvernamentale a trimis luni o scrisoare presedintelui Traian Basescu, prin care solicita o intrevedere cu seful statului pentru clarificarea aspectelor nelegale cu privire la modul in care au fost respectate procedurile prealabile in materia Codului civil, Codului penal, Codului de procedura civila si Codului de procedura penala. Scrisoarea a fost transmisa presedintelui Romaniei, ca urmare a lipsei de reactie a Guvernului la solicitarile reprezentantilor Coalitei, privind stoparea, respectiv retragerea celor patru coduri din Parlament.

Coalitia considera ca interventia presedintelui e necesara, deoarece in prezent, Parlamentul dezbate patru proiecte de acte normative profund viciate din perspectiva respectarii condiitiilor legale prealabile adoptarii lor.
Reprezentantii ONG-urilor sustin ca Guvernul a aprobat si transmis spre adoptare Parlamentului cele patru proiecte de coduri cu incalcarea Legii 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica si a Legii 24/2000 privind normele de tehnica legislativa, in sensul ca nu au existat avizele legale necesare din partea Consiliului Economic si Social si nici studiile de impact aferente acestor coduri.
In ceea ce priveste proiectul Codului civil, Coalitia „Opriti Codurile” este de parere ca nelegalitatile au fost ceva mai ample: tezele prealabile, obligatorii a exista inainte de inceperea scrierii codului, au fost adoptate la data de 2 aprilie 2009. La aceeasi data, Consiliul Superior al Magistraturii a dat avizul pentru proiectul Codului civil in conditiile in care acesta trebuia sa existe anterior adoptarii in sedinta de Guvern.

„Pe fond, este absolut derizorie incercarea Parlamentului de a finaliza intr-o perioada de o luna patru proiecte de o asemenea anvergura, proiecte care, dupa Constitutia Romaniei, sunt pietrele de temelie ale sistemului legislativ”, se arata in scrisoarea catre presedintele Traian Basescu.
Semnatarii scrisorii doresc clarificarea invocarii termenului de 15 mai, propus de Traian Basescu, pana la care Parlamentul ar trebui sa adopte cele patru acte normative, in conditiile in care nici Comisia Europeana si nici cetatenii nu doresc coduri afectate de vicii de procedura si votate in pripa.

Coalitia Opriti Codurile a inaintat astazi, 13 aprilie 2009, o plangere in instanta legata de incalcarea de catre Guvern a legislatiei prealabile elaborarii celor patru coduri. Totodata, reprezentantii Coalitiei vor avea o intalnire cu presedintele Senatului, Mircea Geoana, in data de 15 aprilie, Senatul fiind fiind prima camera sesizata de catre Guvernul Romaniei cu cele patru proiecte de lege.BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line