Cauta in site        
cji menu

Evenimente


Atac asupra democratiei si drepturilor omului in Republica Moldova

2009-04-14

Declaraţie Moldova PEN Centru

13 aprilie 2009, Chisinau

PEN Centrul din Republica Moldova, filiala a Organizatiei Mondiale a Scriitorilor cu sediul la Londra, protesteaza energic împotriva campaniei de teroare, violenta si intimidare declansata de guvernarea comunista dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009.
Partidul Comunistilor a promovat în ultimii 8 ani, de cand se afla la putere în Republica Moldova, o politica de restrangere brutala a drepturilor omului: a suprimat libertatea de exprimare, a sicanat sistematic presa independenta, a subminat independenta justitiei, a sustinut masuri de epurare pe criterii politice a functionarilor din administratia de stat, a desfasurat o ofensiva înversunata împotriva valorilor nationale ale Republicii Moldova, reînviind concepte staliniste cu privire la limba si apartenenta etnica a moldovenilor.

 

Recenta campanie electorala a fost marcata de numeroase încalcari ale legislatiei, inclusiv printr-o campanie virulenta de denigrare a Opozitiei democratice si folosirea resurselor administrative de catre Partidul Comunistilor, fara ca toate aceste abuzuri sa fie contracarate de organele abilitate sa supravegheze si sa protejeze respectarea normelor legale. În scopul limitarii sanselor electorale ale Opozitiei si al reducerii propriilor pierderi la urnele de vot, partidul de guvernamant a introdus o serie de modificari discriminatorii, antidemocratice, în legislatia electorala, a refuzat sa deschida mai multe sectii de votare în strainatate, în beneficiul moldovenilor aflati la munca peste hotare – în jur de 1 milion de oameni, potrivit estimarilor neoficiale –, ignorand numeroasele demersuri interne si recomandari ale organismelor internationale în aceasta privinta.
Starea de tensiune din societate, dupa 8 ani de guvernare autoritara a Partidului Comunistilor si a presedintelui Vladimir Voronin, a atins apogeul în ultimele zile, ca urmare a unor mari suspiciuni legate de o masiva fraudare a alegerilor din 5 aprilie 2009 de catre comunisti. Incapabila sa mai produca argumente, sa sustina un dialog cu fortele politice si cu societatea civila, actuala putere a ales calea confruntarii si a persecutiilor politice, încercand sa abata atentia opiniei publice de la acuzatiile privind falsificarea alegerilor. În aceasta cheie se cuvine a fi interpretata deturnarea protestelor pasnice ale tinerilor din ziua de 7 aprilie într-o serie de incidente violente si tentative de distrugere a unor sedii de stat – actiuni reprobabile, carora fortele de ordine nu au stiut sau nu au dorit sa le faca fata.
În acest moment, Republica Moldova arata ca un veritabil stat politienesc: au fost arestati de catre politie circa 300 de tineri, studenti si liceeni, sub acuzatia de participare la protestele antiguvernamentale. Acesti tineri, conform propriilor declaratii si a relatarilor martorilor, sunt maltratati si judecati sumar chiar în incinta sectiilor de politie, fara a li se respecta cele mai elementare drepturi. Violentele si represaliile din aceste zile au înregistrat, din pacate, si o tragedie – decesul unui tanar de 23 de ani în împrejurari suspecte, ce urmeaza a fi elucidate. Fortele de ordine au agresat jurnalisti din mass-media independente, au intimidat si expulzat mai multi ziaristi straini care doreau sa reflecte evenimentele post-electorale din Moldova. Guvernarea comunista a instituit o adevarata blocada informationala: site-rile presei independente functioneaza cu mari dificultati, televiziunea de stat îsi continua opera de dezinformare a populatiei, difuzand exclusiv viziunea oficialitatilor asupra evenimentelor, a fost sistata emisia pe teritoriul Republicii Moldova a unor posturi de televiziune de peste hotare care au difuzat stiri si comentarii legate de tensiunile din ultimele zile. Protestele din 7 aprilie au servit un pretext puterii comuniste sa înghete relatiile cu Romania – stat-membru al Uniunii Europene si al NATO –, pe care a acuzat-o, fara nici un fel de dovezi, de complicitate la pretinsa tentativa de lovitura de stat organizata de Opozitie. A fost expulzat ambasadorul roman de la Chisinau, a fost introdus regimul de vize pentru cetatenii romani, încalcandu-se acordurile pe care Republica Moldova le-a încheiat cu Uniunea Europeana. Le-a fost interzisa intrarea în propria tara chiar si cetatenilor moldoveni aflati în Romania, pe motiv ca ar fi potentiali contestatari ai regimului comunist.
Avand în vedere criza politica majora instaurata în ultimele zile, Moldova PEN Centru cere cu insistenta actualei puteri sa înceteze campania de încalcare a drepturilor omului: toti cei arestati sub acuzatia de participare la protestele din 6-7 aprilie trebuie pusi în libertate, acesti oameni au dreptul sa li se asigure o judecata cinstita si echitabila;
Moldova PEN Centru solicita, alaturi de alte organizatii civice, o ancheta internationala impartiala care sa clarifice vinovatiile si responsabilitatile legate de actele de violenta si vandalism consemnate în data de 7 aprilie, la Chisinau;
Moldova PEN Centru invita toate fortele politice sa initieze un dialog, o comunicare reala, care sa permita încetarea actualei stari de confruntare si sciziune din societate;
Moldova PEN Centru cere autoritatilor comuniste sa anuleze cenzura si embargoul informational pe care le-a instaurat, sa permita accesul tuturor fortelor politice si reprezentantilor societatii civile la televiziunea si la radioul de stat, sa nu creeze obstacole în activitatea reprezentantilor mass-media de peste hotare;
Moldova PEN Centru cere guvernarii de la Chisinau restabilirea relatiilor normale cu Romania si anularea regimului de vize pentru cetatenii romani;
Moldova PEN Centru solicita comunitatii internationale, Uniunii Europene si Statelor Unite, sa sprijine revendicarile legitime ale cetatenilor moldoveni privind readucerea Republicii Moldova în albia evolutiei democratice si europene, sa nu permita „transnistrizarea”, „bielorusizarea” acestui stat.


BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line