Cauta in site        
cji menu

Evenimente


Premiile FreeEx 2009

2009-05-04

Pe 3 Mai - Ziua Internationala a Libertatii Presei a avut loc cea de-a 10-a editie a Chefului Presei. Evenimentul a fost organizat, la fel ca in fiecare an, de Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent si Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie. Sponsorii care au sustinut evenimentul de anul acesta: Petrom, McDonalds, Murfatlar, Tuborg, Coca Cola, 7 seri, Spice, Jim Beam.

Cu aceasta ocazie, Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei a decernat Premiile FreeEx 2009.

Premiantii libertatii de exprimare

 

Premiul „Si se jura ca nu fura, dar i-au prins cu spaga-n gura

Se acorda lui Dan Tapalaga si Attila Biro, de la Hotnews, pentru materialul „Cum apari la TV cu 5 sau 20 de mii de euro”. Ziaristii au negociat incognito, in numele unui candidat real, conditiile in care sa iasa pe sticla un aspirant la Parlament, in ultima saptamâna de campanie. Realitatea TV, Antenele si B1 au muscat momeala, propunând intelegeri ilegale.

 

Premiul „Radu Capone

Se acorda lui Feri Predescu. Cazul ei este reprezentativ pentru comunitatea restrânsa a ziaristilor care inca mai au curajul sa informeze opinia publica despre abuzurile Organizatiei Mazare.
Predescu a mentionat intr-o emisiune televizata cuvintele CLAN, MAFIE si lumea interlopa in legatura cu familia MAZARE. In decembrie 2008, Feri Predescu a primit o decizie definitiva și irevocabila in procesul intentat de primarul Constanței, Radu Mazare. Ea a fost condamnata la plata a 57.000 de RON daune morale si cheltuieli de judecata, publicarea de scuze catre Radu Mazare prin intermediul unei scrisori publice și publicarea hotarârii judecatorești intr-un ziar din Constanța și unul de circulație naționala.

Premiul „Cu bocancii-n gura!”

Pentru rezistenta impotriva Militiei si a Securitatii, cele doua botine ale lui Vladimir Nicolaevici VORONIN. Se acorda ziaristilor care au relatat obiectiv din Republica Moldova, in timpul prigoanei totalitare a regimului Voronin din aprilie. Pentru indrazneala de a informa opinia publica din tara si strainatate, ziaristii au fost ridicati din strada si au primit de la militienii lui Voronin bocanci in gura, zile de arest, expulzari si amenintari cu impuscarea.
Premiul este ridicat de Vitalie Calugareanu, corespondent DW la Chisinau. Il rugam sa-l afiseze in Parcul Catedralei, pe unul dintre panourile unde sunt postate zilnic ziarele Republicii.

Premiul „Nastase se intoarce
Se acorda Asociatiei Profesionistilor de Presa Cluj, care a protestat impotriva generoasei intentii a Consiliului Judetean Cluj de a sprijini napastuita presa clujeana in vremuri de criza prin acordarea sumei de un milion de RON. Sprijinul ar fi venit, fireste, pentru proiecte de publicitate si de promovare a actiunilor CJ Cluj. Evident, gestul celor de la APPC a stârnit un val de simpatie in rândurile editorilor clujeni, care oricum nu si-ar fi dorit sa se lase cumparati de autoritatile locale.

Repetentii libertatii de exprimare

Premiul “Avocatul Diavolului deghizat in Ingerul Independent al Justitiei”

Se acorda Ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, care a reusit ce nu reusise nici Stanoiu: sa promoveze pe sestache un cod civil care sa impiedice presa de la a-si mai baga nasul in viata demnitarilor. Codul civil ii asigura pe demnitari ca pot sechestra tirajul unui intreg ziar sau isi pot baga cu forta dreptul la replica in publicatii. Codul interzice ”orice atingere adusa imaginii, onoarei si reputatiei unei persoane, fara consimtamântul acesteia”. Chiar si dupa moarte, Demnitarul poate sa stea linistit: nimeni nu-l mai poate vorbi de rau (nici chiar pe la colturi).

Premiul “Copiii capitanului Dan
Se acorda televiziunilor generaliste si de nisa, cât si vedetelor-prezentatori pentru talentul si perseverenta cu care au copiat, inrautatit si aplicat in ultimii ani reteta editoriala otevista, deghizând-o in ”jurnalism de calitate”. Premiul va fi acordat chiar de catre Dan Diaconescu, care i-a crescut profesional pe mogulii de presa, exact ca pe copiii lui.

Premiul „Ce e rau si ce e bine…”

Premiul se acorda celor mai hazlii parlamentari, Gheorghe Funar si Ioan Ghise pentru initiativa legislativa prin care posturile de televiziune și de radio ar fi fost obligate sa difuzeze in programele lor informative, in pondere egala, știri pozitive și știri negative. Salvarea a venit ... (nu râdeți, nu fiți rai!) de la Curtea Constitutionala, care nu a prescris niciun tratament de democratie celor doi, dar a declarat neconstitionala propunerea legislativa.Premiul „Televiziuni fara partid” sau ”Tupeu sans frontieres
Se acorda presedintei PC, Daniela Popa care a declarat: „Vreau sa va spun foarte clar ca PC nu are niciun trust media”.O felicitam pe doamna Popa pentru simtul proportiei: in realitate, trustul media are un PC.


Premiul „Troianii din sectii cu legitimatii de ziaristi

Se acorda celor mai puternice publicatii locale din tara, ziarele giurgiuvene Giurgiu Expres, Jurnal giurgiuvean si Informatia de Giurgiu. Nu e deloc o gluma, dovada fiind faptul ca aceste trei ziare au acreditat drept jurnalisti si corespondenti electorali, in timpul alegerilor pentru Parlament, peste 450 de persoane, multe dintre acestea politicieni, reprezentanti ai autoritatilor locale sau inalti functionari publici din judet. Printre cei acreditati ca ziaristi s-au numarat presedintele Consiliului Judetean (CJ) Giurgiu, comisarul sef al Garzii Financiare Giurgiu, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortelor de Munca (ANOFM), viceprimarii municipiului Giurgiu s.a.m.d.


Premiul „Televiziunea publica e a lor si a urmasilor urmasilor lor

Se acorda lui Cezar Preda, vicepresedinte al PDL, pentru curajul si sinceritatea de a recunoaste ca televiziunea publica e tot a noastra, a politicienilor. “Haideti, doamna presedinte, sa indreptam strategia noastra ca aceasta televiziune publica sa intre si sa faca treaba aici, pentru alesi si sa faca studioul pe banii lor, sa prezinte activitatea din Parlament asa cum dorim noi, pentru ca pâna la urma este o televiziune publica si ea face ce-i spunem noi, nu ce vor altii”. Fraierilor care inca mai asteapta depolitizarea mediilor publice li se recomanda sa mute pe BBC.


Premiul „Scuipa-l, sa nu-l deochi

Se acorda lui Varu’ Becali, zis Giovanni, care se enerveaza des pe ziaristi. In februarie, in timpul unei emisiuni in direct, acesta a inceput sa-l injure pe moderatorul emisiunii, Emanuel Terzian. Giovanni a parasit emisiunea precipitat, revarsând pe gura un potop de injuraturi si o flegma. Asta ca sa nu-l bata pe moderator.
La nici doua luni, Giovanni a agresat un cameraman al TVR. Aflat in fruntea unor cetateni organizati intr-un comitet de eliberare a varului Gigi, Giovanni a tabarât vitejeste cu seminte, picioare si din nou, injuraturi asupra cameramanului TVR. Giovanni a incercat vehement sa-l convinga pe cameraman sa sufle intr-o fiola!

Premiul FREE GIGI!

Se acorda Realitatea TV si Antenelor pentru performanta de a-l scoate din puscarie pe Gigi Becali. Acolo unde nu a reusit o armata formata din cei mai buni avocati, sustinuta de batalioane de protestatari, a izbândit presa devotata. La iesirea din arest, Gigi Becali a declarat: „Vreau sa-i multumesc trustului lui Vântu si trustului lui Voiculescu, care mi-au luat apararea cât am stat in puscarie. Cea mai mare alinare a sufletului meu a fost sa aud când presa imi lua apararea, simt nevoia sa le multumesc lui Sorin Ovidiu Vântu, Dan Voiculescu, lui Radu Moraru, lui Diaconescu care e al meu”. Pentru cei cuprinsi de scepticism, iata inca o dovada ca presa inca mai poate sa schimbe ceva in tara asta…BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line