Cauta in site        
cji menu

Advocacy


Coalitia "Opriti codurile!" - comunicat de presa

2009-06-12

Parlamentul fara de lege sau cum Romania iese din Europa

12 iunie 2009

Guvernul Romaniei a incercat in ultimele 3 luni, prin toate mijoacele, sa nu respecte procedura normala de adoptarea a legilor. Acesta a sfidat astfel atat cetatenii si Parlamentul României, cat si Uniunea Europeana. Aceasta este concluzia conferinţei de presa sustinuta de coalitia „Opriti Codurile!”, astazi, 12 iunie a.c.

Coalitia a trimis, in cursul zilei de astazi, o scrisoare oficialitatilor europene pentru a primi raspunsuri la nedumeririle ivite in ultima perioada la nivelul societatii civile din Romania cu privire la necesitatea dezbaterii in societate a proiectelor de coduri.

"Presedintelui si vicepresedintilor CE li se solicita formal punctul de vedere in ceea ce priveste modalitatea prin care guvernantii trec peste prevederi legislative convenite cu Uniunea Europeana, tocmai pentru a realiza – asa cum justifica acestia – dezideratul Uniunii, in scopul obtinerii unui calificativ pozitiv cu privire la  evolutia reformei din justitie in raportul de tara ce urmeaza a fi publicat in cursul acestui an, scrisoarea cautand sa aduca in atentia liderilor europeni tocmai situatia generata de controversata Ordonanta de Urgenta nr. 61/2009”, a declarat Georgiana Iorgulescu, directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice.

Totodata, membrii coalitiei doresc si clarificari in ceea ce priveste importanta pe care Comisia o acorda realizarii studiilor de impact, precum si o data estimativa la care CE preconizeaza ca va face public raportul de tara.

Mentiuni suplimentare in ceea ce priveste Ordonanta de Urgenta nr. 61/2009 au fost facute si de catre Diana-Olivia Hatneanu, directorul executiv al Asociaţiei pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania – Comitetul Helsinki..

„Ordonanta este una cu adresa. Daca vreti sa aratati pe cineva cu degetul pentru aceasta ordonanta, coalitia „Opriti Codurile!” este principalul vinovat. Prin aceasta ordonanta Guvernul ne-a dat dreptate – legea cerea studii de impact. Nu vedem alt motiv pentru care sa fie nevoie de inventia acestei hotarari de Guvern, prin care se elimina necesitatea studiilor de impact. In acelasi timp, ne-au dat dreptate si in ceea ce priveste problemele de continut ale codurilor. Daca acestea nu aveau probleme, nu era nevoie de o lege care sa permita modificari ale acestora inainte de intrarea in vigoare. Daca aveam studiile de impact, atunci nu mai ajungeam sa avem modificari la modificari. Este un cerc vicios din care guvernantii nu doresc sa iasa”, a aratat Hatneanu.

 

Daca in modificarile aduse legislaţiei in 2007 se argumenta ca studiile de impact sunt necesare „in vederea imbunatatirii calitatii normelor juridice, in scopul alinierii la legislatiile Statelor membre ale Uniunii Europene”, prin intermediul carora autorul sa poata anticipa avantajele si dezavantajele diverselor optiuni pe care le are la dispozitie, doi ani mai tarziu, in 2009, Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti justifica modificarile aduse Legii nr. 24/2000 prin faptul ca „practica din ultimii ani a aratat ca exista acte normative adoptate care nu au intrat in vigoare si care nu mai pot fi aplicate, avand in vedere ca acestea nu mai corespund realitatilor societatii romanesti”, aceasta in contextul in care aceeasi expunere de motive din 2007 arata ca „elaborarea studiilor de impact va permite estimarea atat a costurilor, cat si a beneficiilor ce ar putea fi generate in plan economic ori social prin adoptarea proiectului de lege, precum si evidentierea dificultatilor care ar putea sa apara in procesul de punere in practica a viitoarelor norme legale”.

„Noi intelegem ca singura urgenta pe care o au guvernantii este sa ne scoata urgent din Europa, altfel nu intelegem de ce o astfel de Ordonanţa «de urgenta» a stat o saptamana intr-un sertar din Guvern, pana sa fie trimisa la Monitorul Oficial. Probabil din cauza alegerilor, nu stim. Tot acest proces a avut loc in secret. Noi am aflat de ea dupa ce a fost publicata in Monitor, nu s-a aflat nicaieri pe vreo ordine”, a mai adaugat Hatneanu.

 

Tot astazi au fost prezentate si comentarii facute de organizatiile membre ale coalitiei cu privire la continutul celor doua coduri asupra cărora Guvernul urmează sa isi angajeze raspunderea.

„Am fost acuzati in aceasta perioada ca nu facem comentarii pe textul celor doua proiecte. Noi, in cele trei luni care au trecut, am lucrat pe continut si am identificat o serie de nereguli. Pentru ca nu avem pretentia ca toate comentariile noastre sunt cele mai bune variante, am sperat sa putem sa le punem in dezbatere, si nu doar sa trimitem un document catre cele doua Subcomisii care au lucrat pe coduri”, a declarat Victor Alistar, directorul executiv al Transparency International Romania. „Opacitatea este cel mai bun mod in care se sprijina coruptia”, a continuat acesta.

Haosul politicii sanctionatorii din Codul Penal, zilele amenda pentru persoanele juridice, nereglementarea mandatului anonim, camataria, nereglementarea uniunii consensuale, importanţa foarte mare pe care o capata anumite grupuri profesionale au fost doar cateva dintre problemele mentionate in cadrul conferintei de presa.


Coalitia „Opriti Codurile!” solicita Parlamentului Romaniei sa nu aprobe Ordonanta de Urgenta nr. 61/2009, deoarece aceasta desconsidera total calitatea Parlamentului de for legiuitor suprem in Romania, neasigurand cvorumul necesar, transformand astfel sedinta intr-una nestatutara si condamnand atitudinea abuziva a Guvernului, care intentioneaza sa isi angajeze raspunderea pe proiecte de legi care nu ii apartin.

„Ne adresam si Presedintelui Romaniei, care a declarat ca daca sunt probleme in coduri, nu le va promulga. Il invitam sa se uite pe comentariile pe care ni le-a solicitat si sa refuze sa gireze niate proiecte de legi care au probleme grave si care s-au făcut intr-o totala lipsa de interes pentru respectarea standardelor democratice”, a declarat Mircea Toma, din partea Agentiei de Monitorizare a Presei.

Puteti obtine mai multe informatii de la:

· Diana-Olivia Hatneanu, Asociaţia pentru Apararea Drepturilor Omului în România – 0722.467.034

· Victor Alistar, Transparency International Romania – 0721.093.424Coalitia „OPRIŢI CODURILE!”,

formata din organizatii neguvernamentale, ale mass-media si ale mediului de afaceriBACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line