Cauta in site        
cji menu

Evenimente


Presa si accesul la sanatate in comunitatile de romi - editia regionala

2009-06-24

Centrul pentru Jurnalism Independent invita jurnalistii din Bucuresti la o discutie despre accesul la sanatate in comunitatile de romi si despre importanta proiectelor de investigatii transfrontaliere in prezentarea problemelor grave din regiune.

Dezbaterea va avea loc joi, 25 iunie, intre orele 10.00 si 17.00 la Hotel Residence, din str. Alexandru Constantinescu, nr. 33.

- Lipsa actelor de identitate reprezinta principala cauza a proastei stari de sanatate a romilor;

- Conditiile mizere in care traiesc cei mai multi dintre ei – locuinte insalubre, fara apa potabila si canalizare, alimentatia insuficienta si de proasta calitate – ii fac vulnerabili in fata bolilor;

- Problemele de sanatate sunt agravate si de traditiile pe care romii inca le mai pastreaza. Printre acestea se numara: casatoriile timpurii, nasterile numeroase la o varsta frageda, casatoriile intre rude apropiate;

- Din 2005, de cand a inceput Decada de Incluziune a Romilor, proiectul – dezvoltat in 12 tari din Europa - nu a reusit sa rezolve problemele cu care se confrunta romii;

- Problemele comunitatilor de romi sunt aceleasi in toata Europa de Sud-Est.

Acestea sunt doar cateva din concluziile care se desprind din seria de materiale realizate de jurnalisti din cinci tari, in cadrul editiei regionale a proiectului Presa si accesul la sanatate in comunitatile de romi, Open Society Institute - Network Public Health Program.

In cadrul intalnirii de joi, 25 iunie, se vor prezenta rezultatele investigatiilor realizate de cinci jurnalisti din Romania, Bulgaria, Serbia, Macedonia si Ucraina, dar si problemele intampinate de autori in realizarea materialelor.

Alaturi de jurnalisti din presa centrala si locala din Romania, se vor afla reporterii implicati in proiect:

- Petru Zoltan – Romania

- Stanimir Vaglenov – Bulgaria, castigatorul premiului pentru jurnalism de investigatie Global Investigative Journalism Shinning Light, Toronto, 2007.

- Vlad Lavrov - Ucraina

- Xhelal Neziri - Macedonia

- Stevan Dojcinovic - Serbia

Dupa doua editii nationale de succes (2005/2006 si 2007), Centrul pentru Jurnalism Independent a initiat varianta regionala a programului Presa si accesul la sanatate in comunitatile de romi, care se deruleaza in perioada octombrie 2008 - iulie 2009, cu sustinerea financiara asigurata de Open Society Institute - Network Public Health Program.

Proiectul si-a propus sa creasca vizibilitatea problemelor de sanatate ale comunitatilor de romi din regiune si sa promoveze o abordare mai larga a acestui subiect, punand problemele de sanatate intr-o perspectiva mai generala - reducerea saraciei, incluziunea sociala, lupta impotriva coruptiei, etc.

De asemenea, proiectul a avut drept scop familiarizarea jurnalistilor cu politicile publice de sanatate referitoare la comunitatile de romi. Nu in ultimul rand, el a sustinut activitatea de investigatie a jurnalistilor din regiune in scopul cresterii numarului de materiale despre acest subiect, in media nationala si locala.

In urma acestui proiect a rezultat o serie de douazeci de materiale ce reflecta problema accesului la sanatate in comunitatile de romi. Realizarea materialelor a fost coordonata de Paul Cristian Radu (Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii). Textele finale au fost editate de jurnalista Rosemary Armo (Centrul pentru Jurnalism de Investigatii din Sarajevo).


Materialele realizate in cadrul programului vor fi disponibile in limba engleza, dar si in limba tarilor incluse in program (Bulgaria, Macedonia, Romania, Serbia si Ucraina).


Pentru mai multe informatii despre program, va rugam sa o contactati pe Cristina Lupu, coordonator de programe, la email: cristina@cji.ro sau 021.311.13.75, 0726.108.245.BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line