Cauta in site        
cji menu

Evenimente


Organizatiile de media condamna practica – ilegala si lipsita de deontologie – a “cumpararii de stiri”

2009-07-12

Comunicat de presa, 12 iulie 2009

Organizatiile semnatare condamna cu fermitate practica achizitionarii de stiri si materiale cu continut editorial in cadrul unor contracte de publicitate, considerand-o in egala masura o agresiune de natura coruptiei impotriva libertatii presei si impotriva dreptului la informare al publicului, si o incalcare grava a a unor minime norme deontologice.

Raportul comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerului Tineretului si Sporturilor, sub semnatura ministrului Monica Iacob Ridzi, pentru organizarea «Zilei Tineretului» constata o ingerinta a autoritatii publice in continutul editorial.
“Rezulta in mod evident ca doamna ministru Monica Iacob Ridzi a achizitionat din fonduri bugetare stiri in scop publicitar, prin intermediul co-contractantilor sai. Mai mult, aceasta a intervenit in programul posturilor respective de televiziune, incalcind dispozitiile legale in vigoare”, se spune în raportul Comisiei parlamentare de anchetare a cazului.

Chiar daca reprezentantii televiziunilor mentionate in raport au negat existenta unor intelegeri contractuale pentru difuzarea de stiri, avalansa de informatii si impachetarea editoriala a acestora in cazul “Zilei Tineretului” ridica intrebari legitime referitoare la corectitudinea profesionala versus interesele politice si financiare.

 

Organizatiile semnatare - organizatii ale jurnalistilor, ale altor profesionisti din mass-media, editorilor, precum si organizatii active in promovarea si protejarea libertatii de exprimare si a libertatii presei - implicate activ in autoreglementarea in domeniu, iau act de concluziile raportului si solicita:
1. Explicatii oficiale si publice din partea primului-ministru Emil Boc, seful Guvernului Romaniei si masuri impotriva functionarilor publici care au semnat aceste contracte si au angajat Guvernul in incalcarea Art. 6 din Legea Audiovizualului.

2. O sedinta a Consiliului National al Audiovizualului, conform Legii Audiovizualului “autoritate publica autonoma si garantul interesului public”, in care sa se discute concluziile raportului si sa se identifice posibilele interventii necesare, la nivel legislativ, adminsitrativ sau al practicilor curente.

 

In acelasi timp, invitam toate institutiile si organizatiile de media interesate – cu precadere posturile de televiziune implicate in cazul “Zilei Tineretului” – la o dezbatere profesionala menita sa ia in discutie serioasele derapaje deontologice evidentiate de acest caz si sa conduca la o solutie de auto-reglementare care sa impiedice, pe viitor, repetarea lor.
Semnatarii vor sesiza organismele internationale de presa in privinta acestui caz.


Asociatia Jurnalistilor din Romania
ActiveWacth – Agentia de Monitorizare a Presei
Centrul pentru Jurnalism Independent
Conventia Organizatiilor de Media
Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind
APEL – Asociatia Patronala a Editorilor Locali

Pentru detalii suplimentare:
Cezar Ion, Asociatia Jurnalistilor din Romania 0722 773 640
Ioana Avadani, Centrul pentru Jurnalism Independent 0723 508 278
Liana Ganea, ActiveWacth – Agentia de Monitorizare a Presei 0723 306 308
Stefan Candea, Conventia Organizatiilor de Media 0740 309 073
Cristi Godinac, Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind 0722 274 370
Cristian Hatis, APEL 0744 362 107BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line