Cauta in site        
cji menu

Evenimente


Bursa pentru Excelenta in Jurnalism

2009-10-29

Fundaţia Robert Bosch, Fundaţia ERSTE şi Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) au plăcerea de a prezenta articolele redactate de jurnaliştii participanţi la programul ediţiei 2009 a Bursei pentru Excenţă în Jurnalism, iniţiat de cele trei organizaţii în ianuarie 2009.

Seria de articole de investigaţie de mai jos reprezintă rezultatul muncii depuse de zece jurnalişti din ţările balcanice, care s-au documentat în perioada martie-iulie 2009 şi au călătorit atât în regiune cât şi în alte ţări din Uniunea Europeană pentru scrierea articolelor. Anul acesta, subiectul abordat de jurnalişti a fost “Identitatea”, temă care a fost analizată dintr-o multitudine de perspective, inclusiv din punct de vedere al criminalităţii, dar şi social, economic, cultural şi religios. Jurnaliştii români sunt reprezentaţi în cadrul proiectului de către Adrian Mogos şi Marius Cosmeanu, care au fost selectaţi dintr-un total de 23 de aplicaţii trimise de către reprezentanţii media din România.
1) Forged Identity – highway to EU – “Falsa identitate – calea către Uniunea Europeană” de Adrian Mogos, după un studiu realizat în Bucureşti, Dobrych, Byala, Timişoara, Aachen şi Berlin:
În România şi Bulgaria cărţile de identitate false pot fi uşor obţinute, mulţi migranţi ilegali folosindu-se de acestea pentru a ajunge în Europa de Vest.

2) Addicted to change: Renaming Streets in Balkans – “Dependenţi de schimbare: gestionarea numelor de străzi în Balcani” de Marius Cosmeanu, după un studiu realizat în Belgrad, Sarajevo, Berlin, Sofia, Bucureşti şi Tirana:
Lupta pentru redenumirea străzilor în Europa de Est în perioada de după căderea comunismului reflectă importanţa acestora ca simboluri ale identităţii, istoriei şi puterii.

3) Institutions Remain Dumping Grounds for Forgotten People – “Instituţiile rămân gropi de gunoi pentru oamenii uitaţi de soartă” de Yana Buhrer Tavanier, după un studiu realizat în Sofia, Goren Chiflik, Svilengrad, Radovets, Oborishte, Belgrad, Kulina, Churug, Bucureşti, Mocrea şi Gura Văii:
Reforma este realizată prea încet pentru instituţiile pentru adulţii cu dizabilităţi mentale şi intelectuale din Bulgaria, România şi Serbia, unde neglijenţa extremă, condiţiile mizere şi folosirea restricţiilor fizice şi a dozelor de medicamente în exces pentru controlul comportamentului rămân o rutină.

4) Families Pay the Price as Women Go West – “Familiile plătesc scump plecarea femeilor în vest” de Maja Hrgovic, după un studiu realizat în Zagreb, Roma, Sofia şi Bucureşti:
Schimbarea modelelor de pe piaţa muncii din Europa de Vest creează noi oportunităţi pentru femeile din Balcani care sunt dispuse să muncească în străinătate. Deşi e un vis pentru unele, acesta devine un coşmar pentru o parte din familiile lor.

5) Bosnian Muslims: Threat or Opportunity? – “Musulmanii din Bosnia – Ameninţare sau oportunitate?” de Sabina Niksic, după un studiu realizat în Sarajevo, Tuzla, Bocinja, Novi Pazar, Prijepolje, Viena, Graz:
Cu o cultură europeană şi credinţă islamică, musulmanii din Bosnia îşi doresc să acţioneze ca o punte de legătură între Est şi Vest, însă în loc de aceasta se simt respinşi.

6) Ghosts of the Past Endanger Macedonia’s Future – “Fantomele trecutului pun în pericol viitorul Macedoniei” de Boris Georgievski, după un studiu realizat în Skopje, Tetovo, Thessaloniki and Sofia:
Dorinţa de a avea o nouă identitate, ca moştenire din Antichitatea Clasică, creează crize de identitate în ţară şi înrăutăţeşte tensiunile cu ţările vecine”.

7) Political Developments Spark Kosovo Identity Debate – “Evoluţiile politice declanşează dezbateri asupra identităţii în Kosovo” de Arjan Konomi, după un studiu realizat în Tirana, Pristina şi Skopje
După zeci de ani de separare forţată, albanezii discută despre cât de diferiţi au devenit.

8) Germany’s a Dream for Serbia’s Roma Returnees – “Germania e un vis pentru romii repatriaţi din Serbia” de Momir Turudic, după un studiu realizat în Belgrad, Berlin şi Bujanovac
Zeci de tineri romi care au locuit mulţi ani în Germania consideră că este imposibil să se adapteze când sunt forţaţi să se întoarcă într-o ţară pe care nu o mai consideră a lor”.

9) Cruel Wars Cast Shadow Over Mixed Marriages – “Războaie sângeroase aruncă în umbră căsătoriile mixte” de Barbara Matejcic, după un studiu realizat în Vukovar, Mostar, Zagreb şi Helmond.
În comunităţile omogene etnic din Bosnia şi Croaţia, căsătoriile mixte sunt stigmatizate ca simbol al unui stil de viaţă discreditat.

10) Montenegro’s Gay Community Stays Hidden to Survive – “Comunitatea de gay din Muntenegru se ascunde pentru a supravieţui” de Nela Lazarevic, după un studiu realizat în Podgorica, Zagreb şi Ljubljana.
Lipsa de vizibilitate a homosexualilor şi lesbienelor în sfera publică şi socială încetineşte şi mai mult eforturile pentru a depăşi homofobia în această societate conservatoare.

Întrucât scopul programului este de a suplini deficitul de informaţie şi analiză asupra procesului de tranziţie a ţărilor din Balcani, sunteţi invitaţi să publicaţi sau să diseminaţi aceste articole, fără nicio obligaţie.

Cei trei câştigători ai ediţiei 2009 a Bursei pentru Excelenţă în Jurnalism vor fi anunţaţi în noiembrie în cadrul unui seminar ce va avea loc la Berlin. Premiile acordate valorează 8000 euro, astfel: locul 1 – 4000 Euro, locul 2 – 3000 Euro, locul 3 – 1000 Euro. Toate cele 10 articole rerdactate de jurnaliştii participanţi vor fi publicate într-o carte ce va fi promovată în regiune în perioada următoare.
Despre Program

Programul Bursa pentru Excelenţă în Jurnalism, iniţiat de Fundaţia Robert Bosch şi Fundaţia ERSTE, în parteneriat cu Balkan Investigative Reporting Network, BIRN, îşi propune să ofere sprijin financiar şi profesional pentru a încuraja astfel jurnalismul de calitate, dar şi să contribuie la crearea de reţele de colaborare profesională şi la creşterea interesului pentru subiectele complexe din regiunea balcanică şi Uniunea Europeană.

Pentru a afla mai multe despre jurnaliştii selectaţi în acest an precum şi despre programul de burse vizitaţi: http://fellowship.birn.eu.com.
Pentru detalii suplimentare, îl puteţi contacta pe Marian Chiriac, BIRN România, telefon: 0747.010.291, e-mail: marian@birn.eu.com


BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line