Cauta in site        
cji menu

Evenimente


Emilia Chiscop a castigat premiul al treilea la concursul Premiul european pentru jurnalism in domeniul sanatatii

2009-10-30

În cadrul unei ceremonii care a avut loc aseară la Bruxelles, comisarul european pentru sănătate, Androulla Vassiliou, a anunțat cei trei câștigători ai primului premiu UE pentru jurnalism în domeniul sănătății. Jurnalista franceză Estelle Saget, autoare a articolului „Schizofrenia explicată pentru familii și prieteni” pentru „L'Express” a obținut premiul întâi. Jurnalista lituaniană, Audré Srèbaliené, autor al unui articol privind donarea de măduvă osoasă pentru „Ekstra” a obținut locul al doilea, iar jurnalista română, Emilia Chiscop, care scrie în „Ziarul de Iași”, locul al treilea pentru articolul său despre un tânăr medic care se luptă cu schizofrenia. Obiectivul acestui premiu, lansat în februarie anul acesta, este de a răsplăti jurnalismul de înaltă calitate care îi ajută pe cetățeni să înțeleagă mai bine aspectele legate de sănătate, mai ales cele referitoare la campania „Europa pentru pacienți”.

Peste 300 de jurnaliști din toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene au trimis un total de 468 de articole. Jurii naționale au selectat un finalist din fiecare stat membru. Cele 27 articole participante la faza finală se referă la o gamă largă de subiecte, de exemplu siguranța pacientului, donarea și transplantul de organe, asistența medicală transfrontalieră, sănătatea mintală, bolile rare și cancerul.

Androulla Vassiliou, comisarul UE pentru sănătate, a declarat: „Calitatea articolelor câștigătoare mi-a depășit așteptările. Pentru mine, a fost o încântare să citesc articole atât de interesante și informative privind subiectul vital al sănătății. Articolele câștigătoare dau de gândit și destigmatizează aspecte de sănătate cum sunt bolile mintale și donarea de organe și le conferă o față umană.”


Context

La sfârșitul lunii septembrie, un juriu UE, prezidat de directorul general pentru sănătate și consumatori din Comisia Europeană, dl Robert Madelin, s-a întrunit la Bruxelles și a ajuns la un consens cu privire la câștigătorii locurilor întâi, doi și trei. Motivul alegerii este că toate cele trei articole se referă la aspecte importante pentru individ și pentru societate, sunt de o calitate remarcabilă și atrag interesul cititorului. Toate cele trei articole se referă la subiecte asociate cu teama sau cu stigmatizarea, dar, în același timp, oferă soluții și îi oferă cititorului posibilitatea de a acționa.

 

Cei 27 de finaliști naționali au fost invitați la Bruxelles pentru un seminar adresat mass-media privind inițiativele „Europa pentru pacienți” și pentru ceremonia de premiere la Théâtre du Vaudeville, din Bruxelles, prezidată de comisarul Vassiliou.

Premiul UE pentru jurnalism în domeniul sănătății și campania „Europa pentru pacienți” sunt finanțate în cadrul celui de-al doilea program de acțiune comunitară în domeniul sănătății 2008-2013.

Pentru informații suplimentare privind premiul UE pentru jurnalism în domeniul sănătății și pentru a citi articolele câștigătoare, precum și pe cele participante la faza finală, vă rugăm să accesați site-ul web „Europa pentru pacienți”: http://ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/index_ro.htm

Cel de-al doilea program de acțiune comunitară în domeniul sănătății 2008-2013: http://ec.europa.eu/health/ph_programme/pgm2008_2013_en.htm

Persoane de contact:

Nina Papadoulaki – (32-2) 298 63 78

Antonie Kerwien – (32-2) 297 26 86

(sursa: EU Press | Pleon  / Avenue des Arts/Kunstlaan 44 - 1040 Brussels
Tel : + 32 2 550 00 51; Fax : + 32 2 550 00 59
E : eu.press@pleon.com; W : www.pleon.be - www.pleon.com)BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line