Cauta in site        
cji menu

Evenimente


Raspuns la comunicatul de presa al Partidului Democrat Liberal din 11 noiembrie a.c.

2009-11-12

Ca raspuns la solicitarea PDL de a ne preciza punctul de vedere fata de cazul SRS & Bogdan Chirieac, CJI transmite urmatorul comunicat:

Stimate domnule Presedinte Emil Boc,

In comunicatul de presa transmis pe 11 noiembrie de partidul Dumneavoastra, se afirma:

“Consideram ca organizatii nonguvernamentale care s-au manifestat repetat in apararea valorilor libertatii presei si a libertatii de exprimare, cum sunt Pro Democratia, Centrul de Resurse Juridice, Agentia de Monitorizare a presei „Academia Catavencu” sau Centrul pentru Jurnalism Independent, sunt obligate cu doua raspunsuri vizând: 1 – elucidarea rapida a existentei unei relatii de finantare cu Bogdan Chirieac; 2 – o pozitie de desolidarizare morala fata de actiunile celor doi pretinsi jurnalisti independenti politic, prin care asupra institutiilor statului se exercita presiuni directe, explicite pentru implicarea in jocul electoral. Consideram ca ONG-uri care s-au manifestat consecvent pentru apararea institutiilor statului si impotriva transformarii institutiilor in arme politice vor avea aceeasi unitate de masura morala si pentru presiunile vadit politice ale celor doi militieni-politruci pretinsi jurnalisti”.


Centrul pentru Jurnalism Independent, in calitatea sa de organizatie dedicata profesionalismului in presa indeplineste, alaturi de ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, si functia de secretariat al Conventiei Organizatiilor de Media (care reuneste peste 30 de organizatii ale profesionistilor din mass-media, sindicate si patronate de presa). Cele doua organizatii mentionate au transmis miercuri, alaturi de membrii COM, o luare de pozitie fata de cei doi jurnalisti. Aceasta luare de pozitie este disponibila aici. Mai multe detalii despre Conventia Organizatiilor de Media gasiti la http://www.organizatiimedia.ro .
Solicitarea privind “elucidarea rapida a existentei unei relatii de finantare cu Bogdan Chirieac”, ne este neclara. Daca va referiti la relatii de natura financiara intre organizatia noastra si Bogdan Chirieac, acestea nu exista.

Nu cunoastem ce ONG conduce Bogdan Chirieac. Raspunsul la aceasta intrebare poate fi obtinut consultând bazele de date publice, cum ar fi cea de la Ministerul Justitiei. In virtutea dreptului la libera asociere, credem ca oricine – inclusiv Bogdan Chirieac - are dreptul sa fie director al orcarui ONG, atâta timp cât se mentine in limitele legalitatii. Depasirea acestor limite poate fi constatata doar de organele abilitate ale statului.

Suntem convinsi ca veti gasi raspunsurile noastre lamuritoare si ne exprimam speranta ca pe viitor organizatiile noastre vor face uz de canalele de comunicare institutionala directa pe care le-au folosit cu succes pana in present.

Cu aceeasi consideratie,

IOANA AVADANI

Director ExecutivBACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line