Cauta in site        
cji menu

Advocacy


Apel cu privire la motiunea simpla adoptata ieri de Senat - MMA si CJI

2007-02-14

Organizatiile semnatare avertizeaza ca votul in urma caruia motiunea simpla contra ministrului justitiei a fost adoptata de Senatul Romaniei constituie o amenintare la adresa procesului de combatere a coruptiei in Romania.

Motiunea adoptata a ignorat aspecte relevante ale reformei sistemului judiciar, dezechilibru care ne indreptateste sa atragem atentia ca politicile publice trebuie sa fie analizate in baza unor proceduri si criterii clare si transparente.

Decizia de ieri a Senatului se inscrie in lista lunga a presiunilor exercitate de numerosi parlamentari pentru neutralizarea initiativelor juridice care amenintau sa-i expuna administrarii legii pe marii corupti si pe capii crimei organizate. Intre cele mai flagrante interventii, evocam restrangerea independentei DNA, insotita de anuntata intentie de
inlocuire a actualului sef al acestei institutii si, respectiv, dezarmarea viitoarei Agentii Nationale de Integritate pana la reducerea acesteia la conditia de observator pasiv al fenomenului coruptiei.

Reamintim ca textul actualei motiuni a fost propus de un partid care a promovat in guvern, in pozitiile de viceprim ministru si, respectiv, ministru, persoane ulterior cercetate penal, situatie care submineaza sever credibilitatea acestei initiative. Textul propriu-zis pare sa fie mai degraba o colectie de pareri generale, susceptibila de a fi vizat
persoana minstrului, iar nu activitatea de ansamblu a ministerului ca institutie. Consideram ca o astfel de motiune trebuia sa fie o sursa de argumentare consistenta pentru a justifica o decizie de uriasa responsabilitate, cum este aceea a demiterii unui ministru. Motiunea nu ia in seama nici unul dintre aspectele reformei initiate de Ministerul Justitiei in ultimii doi ani, dintre care amintim noile mecanisme care
permit independenta procurorilor, cuprinse in pachetul de legi care reglementeaza sistemul judiciar, dotarea instantelor si parchetelor cu echipamentele necesare bunei desfasurari a activitatii, instruirea personalului si crearea unui cadru legislativ care permite investigarea actelor de mare coruptie.

Nu este lipsit de relevanta faptul ca este pentru prima oara in istoria Romaniei de dupa 1989 cand un ministru este invalidat de Parlament.

Dorim sa subliniem riscul ca, daca intentia parlamentarilor se va materializa, tintele imediat urmatoare sa fie conducatorii celor doua parchete, pentru a putea fi reluata tergiversarea dosarelor de coruptie si crima organizata.

Solicitam Guvernului sa sprijine procesul fragil de reformare a sistemului judiciar si un ministru neinregimentat politic a carui activitate a contribuit decisiv la integrarea Romaniei in structurile europene.

De asemenea, solicitam din nou tuturor fortelor politice sa promoveze de urgenta votul uninominal pentru a permite accesul in Parlamentul Romaniei unor persoane credibile, care sa poata raspunde in fata alegatorilor pentru deciziile pe care le iau.

Agentia de Monitorizare a Presei,
Centrul pentru Jurnalism IndependentBACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line