Cauta in site        
cji menu

Advocacy


Sesizare Consiliul Superior al Magistraturii

2007-02-16

Catre: Consiliul Superior al Magistraturii, Procurorul General si Ministerul Justitiei

Azi, 16 februarie, se implineste un an de cand organele de ancheta au declansat actiunea impotriva jurnalistilor Marian Garleanu si Sebastian Oancea, corespondenti in judetul Vrancea a doua cotidiene nationale. Ancheta a fost declansata in urma scurgerii catre presa a unor documente clasificate din interiorul structurilor armatei.

Cei doi jurnalisti au fost inculpati pentru detinere si diseminare a unor documente secrete, in baza legii Sigurantei Nationale 51/1991. Pana in acest moment dosarul nu a fost inaintat catre instanta, iar inculpatii nu au mai fost instiintati asupra situatiei lor de aproape zece luni. Nu se cunosc motivele pentru care dosarul nu a fost trimis in instanta sau solutionat cu scoatere de sub urmarirea penala.

Organizatiile semnatare considera ca tergiversarea solutionarii acestui dosar poate constitui un instrument de presiune si santaj asupra jurnalistilor cercetati. Fiind inculpati si lipsiti de posibilitatea de a se apara, cei doi jurnalisti poarta asupra lor stigmatul infractionalitatii.

Solicitam Parchetului sa comunice jurnalistilor inculpati stadiul in care se gaseste dosarul si motivatia pentru care timp de un an de zile procurorul care instrumenteaza dosarul, Doru Ioan Cristescu, nu a comunicat celor invinuiti amanunte legate de situatia anchetei. Ne reafirmam cerinta ca acuzatiile aduse jurnalistilor sa fie retrase sau sa existe o rezolvare urgenta a cazului.

In acelasi timp, cerem Procurorului General, ministrului justitiei si Consiliului Superior al Magistraturii sa demareze o ancheta in acest caz pentru stabilirea existentei unor eventuale abuzuri sau incalcari ale unor principii de drept, precum cel al celeritatii.

Reamintim ca organizatiile semnatare au protestat si anul trecut pentru felul in care s-a intervenit in acest caz, condamnand practicile abuzive ale porcurorilor. Mai jos atasam cateva citate din comunicatele emise anul trecut. De asemenea, reamintim autoritatilor ca Organizatia pentru Securitate si Cooperare Europeana (OSCE) a intervenit direct in acest caz, adresand o scrisoare deschisa Ministerului Roman de Afaceri Externe in care cerea retragerea imediata a a acuzatiilor aduse jurnalistilor.

"Anchetarea, invinuirea si arestarea unor ziaristi care au intrat in posesia unor documente presupuse a fi secrete de stat este abuziva si nelegala, incalcand prevederile legii informatiilor clasificate 182/2002 care prevede ca doar persoanele autorizate poarta responsabilitatea protejarii informatiilor clasificate. Procurorii se folosesc abuziv de prevederile unei legi de inspiratie stalinista (Legea Sigurantei Nationale 51/1991), adoptata inainte de adoptarea Constitutiei si nu tin cont de prevederile legii 182/2002 care abroga toate prevederile legale contrare, inclusiv aliniatul 4 al articolului 169 din Codul Penal.

Ca semnatar al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, statul roman are obligatia de a respecta textul Conventiei si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), dupa cum precizeaza si Constitutia Romaniei (Art.20, alin.2). CEDO a stabilit ca "informatiile privind siguranta nationala, odata intrate în spatiul public, nu mai pot fi interzise, retrase si nici autorii diseminarii informatiei pedepsiti .". Amintim in acest sens cazurile publicatiilor Observer, Guardian si Sunday Times impotriva Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord in care CEDO a dat
solutie favorabila ziarelor care publicasera informatii secrete desi justitia britanica le interzisese acest lucru.

(...)

Pe langa aceasta, jurnalistii au dat dovada de responsabilitate si nu au publicat respectivele informatii care oricum nu erau marcate ca fiind secrete de stat. Mai mult, ei au instiintat autoritatile asupra existentei acelor documente,
primind chiar felicitari din partea MAPN in acest sens.

De asemenea, conform unei declaratii a Ministrului Apararii Nationale, documentele respective ".nu reprezinta însa un pericol pentru armata româna, pentru ca sunt informatii din trecut, de acum doi ani si jumatate, deci nu este o problema care sa puna în pericol armata româna .".

De asemenea, conform unei declaratii a Ministrului Apararii Nationale, documentele respective ".nu reprezinta însa un pericol pentru armata româna, pentru ca sunt informatii din trecut, de acum doi ani si jumatate, deci nu este o problema care sa puna în pericol armata româna .".[1]

Agentia de Monitorizare a Presei
Organizatia Reporteri fara Frontiere (Reporters sans Frontiers)
Centrul pentru Jurnalism Independent
Conventia Organizatiilor de Media

----------------------------------------------------------

[1] Comunicat Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu, Centrul pentruBACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line