Cauta in site        
cji menu

Advocacy


Intiativa pentru o Justitie Curata, Institutul pentru Politici Publice si Centrul pentru Jurnalism Independent solicita demisia conducerii Consilului Suprem al Magistraturii

2010-01-14


Bucuresti, 14 ianuarie 2010 - Comunicat de presa

Inițiativa pentru o Justiție Curatã (IJC), Institutul pentru Politici Publice (IPP) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au luat act cu consternare de alegerea doamnei judecãtor Florica Bejinaru ca Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și considerã cã aceastã alegere este atât imoralã cât și nelegalã. Prin aceastã decizie a CSM, trecutul de colaborator cu Securitatea al doamnei judecãtor Bejinaru aruncã o patã asupra întregului sistem judiciar din România adâncindu-i criza profundã de credibilitate.

Legea interzice judecãtorilor și procurorilor care au colaborat cu Securitatea sã fie membri în CSM, indiferent dacã aceastã colaborare este sau nu calificatã drept poliție politicã. Din nefericire, doamna Bejinaru nu și-a dat demisia în anul 2006, când colaborarea sa a devenit un fapt public, iar încercãrile magistraților din țarã de a-i obține revocarea au fost sortite eșecului. IJC, IPP și CJI considerã cã alegerea doamnei Bejinaru este o sfidare cinicã la adresa magistraților onești, precum și o dovadã în plus cã la vârful sistemului judiciar sunt necesare schimbãri profunde care sã transforme justiția din România într-o justiție modernã, eficientã, dreaptã și integrã. Ne raliem protestelor inițiate de asociațiile profesionale din magistraturã care au reacționat prompt și curajos la aceastã alegere rușinoasã. fie membri în CSM, indiferent dacã aceastã colaborare este sau nu calificatã drept poliție politicã. Din nefericire, doamna Bejinaru nu și-a dat demisia în anul 2006, când colaborarea sa a devenit un fapt public, iar încercãrile magistraților din țarã de a-i obține revocarea au fost sortite eșecului. IJC, IPP și CJI considerã cã alegerea doamnei Bejinaru este o sfidare cinicã la adresa magistraților onești, precum și o dovadã în plus cã la vârful sistemului judiciar sunt necesare schimbãri profunde care sã transforme justiția din România într-o justiție modernã, eficientã, dreaptã și integrã. Ne raliem protestelor inițiate de asociațiile profesionale din magistraturã care au reacționat prompt și curajos la aceastã alegere rușinoasã.
În plus, ocuparea funcției de președinte al CSM de cãtre un judecãtor conduce în mod obligatoriu la alegerea unui procuror pentru funcția de vice-președinte (legea 317/2004 stipuleazã cã cele douã funcții trebuie sã fie ocupate în mod obligatoriu, una de cãtre un judecãtor și alta de cãtre un procuror). Din pãcate, toți procurorii aleși în CSM au ocupat deja funcția de vice-președinte în anii anteriori, legea interzicând fãrã echivoc mandatele multiple atât pentru funcția de președinte, cât și pentru funcția de vicepreședinte. În aceste condiții, alegerea doamnei procuror Grațiana Isac ca vice-președinte al CSM este nelegalã. Singura soluție legalã ar fi fost alegerea unui procuror ca președinte al CSM și a unui judecãtor ca vice-președinte. Acestei soluții legale CSM-ul a preferat o soluție care intrã în contradicție clarã atât cu legea, cât și cu morala. Din pãcate, s-a perpetuat în 2010 și practica proastã din anii anteriori constând în depunerea candidaturilor pentru aceste funcții de conducere în ziua alegerilor, astfel încât a fost imposibilã discutarea de cãtre magistrații din sistem a fiecãrui candidat în parte. Decizia, departe de a fi una bazatã pe evaluarea planurilor de management ale candidaților și pe programul de reformã pe care aceștia și-l propun, a fost luatã exclusiv pe criterii eminamente subiective.

Anul 2010 este un an extrem de important pentru reforma sistemului judiciar, este anul alegerilor pentru noii membri ai CSM. 14 magistrați – 9 judecãtori și 5 procurori – vor fi aleși de colegii lor în viitorul CSM. Punerea acestor alegeri sub semnul întrebãrii din cauza acuzațiilor de imoralitate și ilegalitate aduse conducerii CSM din 2010 va fi marul otrãvit oferit viitorului CSM de la care se așteapta schimbarea. Solicitãm, așadar, demisia conducerii CSM și organizarea de noi alegeri al cãror rezultat sã respecte legea și standardele de integritate proprii majoritãții judecãtorilor și procurorilor onești din sistem.

Persoanã de contact: Laura Ștefan, Coordonator Programe Anticorupție – Societatea Academicã din România (SAR)
0727 783 556, laura.stefan@sar.org.roBACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line