Cauta in site        
cji menu

Advocacy


Cenzura la o firma de distributie de presa controlata de Sorin Ovidiu Vintu

2010-03-30

Comunicat de presa -  Bucuresti, 30 martie 2010

Protest al Conventiei Organizatiilor de Media

Conventia Organizatiilor de Media protesteaza fata de cenzura practicata de firma de distributie Grupul Editorilor si Difuzorilor de Presa (GDP) prin reteaua sa “Acces Press”.

Un comunicat de presa, transmis pe 29 martie de revista nou-infiintata Kamikaze, face public un fax prin care chioscurile detinatoare de franciza din partea “Acces Press” - GDP sunt anuntate ca distributia acestei reviste este interzisa. Proprietarii de chioscuri sunt amenintati cu sanctiuni “conform clauzelor contractului de franciza”. Adresa este semnata de Liliana Spiridon, administratorul GDP.


Conventia Organizatiilor de Media considera ca cenzurarea de la distributie a unei publicatii este o masura abuziva care incalca dreptul la informare al publicului.

Reteaua “Acces Press” a fost infiintata in 2002 la initiativa Clubului Roman de Presa si a asociatiilor patronale ale difuzorilor de presa si carte din Bucuresti. Reteaua a primit sprijinul Primariei Capitalei si primariilor de sector, cu scopul de a facilita accesul cetateanului la presa. Reteaua beneficiaza de gratuitate in utilizarea spatiului public. Actionariatul retelei este netransparent. Depozitarul Central atesta faptul ca doua companii off-shore inregistrate in Cipru (STONECOM si RADOWAY), controleaza 50,2 % din societate iar restul este detinut de o lista de asociati fizici si juridici nelistati. Cele doua societati anonime sunt controlate de Sorin Ovidiu Vintu, conform mai multor articole din presa si a implicarilor anterioare in actionariatul unor societati asumate de SOV.

 

Constitutia Romaniei interzice “cenzura de orice fel”. De aceea COM condamna acest grav act de cenzura si solicita:

- Primariei Capitalei si primariilor de sector sa faca publice conditiile de functionare ale retelei Acces Press si sa impuna de urgenta conditii prin care astfel de acte de cenzura sa nu se mai poata repeta;

- Primariei Capitalei si primariilor de sector sa solicite GDP sa faca publice conditiile de franciza si sa revina urgent asupra deciziei de interzicere a difuzarii publicatiei Kamikaze;

- Consiliului Concurentei sa investigheze legalitatea unei decizii de cenzura a distributiei unei reviste;

- GDP sa faca publice atat listele cu actionariatul firmei cat si forma contractelor de franciza, intrucat este vorba de o societate ce desfasoara o activitate cu grad ridicat de interes public;

- Actionariatului GDP sa solicite o AGA prin care sa modifice contractele de franciza pentru a impiedica viitoare acte de cenzura si sa revina asupra deciziei managementului de a interzice difuzarea publicatiei Kamikaze;

Invitam, de asemenea, Clubul Roman de Presa sa ia o pozitie publica in acest caz si sa explice cum o structura colectiva, creata si sprijinita cu intentia de a facilita accesul bucurestenilor la presa si carte, a fost monopolizata de societati anonime al caror interes comercial a dus la cenzura unei reviste de la distributie.

Conventia Organizatiilor de Media

Contact: Stefan Candea, vicepresedinte, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie si reprezentant COM (0740 309 073); Ioana Avadani, director executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent – secretariat COM (0723 508 278)

www.organizatiimedia.ro


BACK TO TOP
 

 
 
 
DIVERSITATE
line

Urmariti-ne si pe Facebook

BIBLIOTECA CJI
line


Biblioteca ofera o importanta colectie de carti, periodice, casete video, baze de date pe CD-Rom, precum si acces gratuit la Internet.

              PRESA DESPRE PRESA

 

DEADLINE
line

24/02/2012 CEE Trust Call for applications
27/02/2012 Knight International Journalism Award
29/02/2012 Journalism Fellowship on Poverty
29/02/2012 Photo Contest on Health Issues
29/02/2012 Panoramic Photo Contest
01/03/2012 Photo Contest
01/03/2012 MIT Journalism Fellowships
02/03/2012 International Women's Media Foundation Award
04/03/2012 Political Reporting Course offered by Reuters
05/03/2012 Bursa pentru Excelenta in Jurnalism
17/03/2012 The Knight News Challenge
31/03/2012 YouTube Video Contest
01/04/2012 Balkan beyond Borders Short Film Festival

04/10/2012 Data Journalism Awards

 
EVENIMENTE line


   NETIQUETTE

   

  Euro Topics 
  line

   

    

   

  MEDIA INDEX
  line


  Media Index este primul portal care ofera informatii despre structurile de proprietate ale companiilor de media si interesele economice al proprietarilor, dar si despre jurnalisti. Acestia din urma au posibilitatea de a se inregistra intr-o baza de date care are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media.

    

   

  PARTENERI
  line

      

   

  SPONSORI 
  line